Η Ημέρα ηλιόλουστη με μια ωραία δροσιά να «χαϊδεύει» το πρόσωπο και εμείς αποφασίσαμε ότι ήταν η ιδανική μέρα για να…πάρουμε τα βουνά! Σε ένα καταπληκτικό φυσικό σκηνικό στους πρόποδες του όρους Μπέλες στη Μακεδονία, βρίσκεται το πιο αναπτυγμένο τουριστικά χωριό της περιοχής, με ξενώνες, καφέ και ταβέρνες, τα Άνω Πορόια ,μια ανάσα από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Αρχικά στο πρόγραμμα ήταν η επίσκεψη στο χωριό και μετά περίπατος και βαρκάδα στη λίμνη Κερκίνη αλλά το χωριό μας «κράτησε» κοντά του. Το πλακόστρωτο χωριό με την γραφική πλατεία του στο κέντρο, τα μακεδονικά αρχοντικά και ο ποταμός γύρω από το χωριό κατάφεραν να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας και να περάσουμε όλη την ημέρα μας εκεί παρόλο που από εκεί ψιλά η λίμνη Κερκίνη μας έκλεινε πονηρά το μάτι για μια βαρκάδα στα νερά της.
Μόλις φτάσαμε στο χωριό παρκάραμε στην πλατειά του και αρχίσαμε να εξερευνούμε το χωριό γειτονιά προς γειτονιά. Η πανέμορφη πλατεία με τα καφέ της μας κέντρισε το ενδιαφέρον και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ ωραία επιλογή για έναν ελληνικό καφέ που θα μας ζεστάνει κάτω από τα Μεγάλα πλατάνια που χαρίζουν τον ίσκιο τους στην πλατεία. Ο περίπατος στο χωρίο όμως κράτησε λίγο παραπάνω από όσο υπολογίζαμε και αυτό γιατί όσο ανηφορίζαμε και φωτογραφίζαμε τα όμορφα καλοσυντηρημένα αρχοντικά του βγήκαμε από το χωρίο και βρεθήκαμε στο ποτάμι που το περιβάλλει . Η πιο ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε εκεί. Τόση ομορφιά ! Το ποτάμι με το δάσος δημιουργεί τις συνθήκες ώστε στην περιοχή να έχουν ξεφυτρώσει σε διάφορα σημεία καφετέριες και ταβέρνες. Μάλιστα φημίζονται για τη πέστροφα . Αν επισκεφτείς τη περιοχή πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις φρέσκια πέστροφα μοναδικά μαγειρεμένη.
Για τους φυσιολάτρες είναι μια ωραία εμπειρία καθώς υπάρχουν πολλά μονοπάτια για εξερεύνηση. Ιδιαίτερη εμπειρία είναι μια βόλτα με άλογο. Λειτουργεί όλο το χρόνο οργανωμένη μονάδα από όπου μπορείς να πάρεις άλογα και να κάνεις βόλτα στο δάσος.. Προσφέρεται για μικρούς και μεγάλους.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Μεγάλη η ιστορία και αυτού του χωριού, η οποία χάνεται στον 18ο αιώνα όταν Ηπειρώτες έμποροι και τεχνίτες εγκαθίστανται και δημιουργούν έναν οικισμό, εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Τα Άνω Πορόια αναπτύχθηκαν ταχύτατα καθώς ήταν πάνω στο δρόμο που συνέδεε την Κωνσταντινούπολη με το Μοναστήρι και τη βαλκανική ενδοχώρα. Όσο αναπτυσσόταν το χωριό δεν κατέβαζε το βλέμμα του από την προκοπή και τα γράμματα. Στην περιοχή αυτή εγκαταστάθηκαν αργότερα και ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον πληθυσμιακό μείγμα. Το χωριό αρχίζει να χάνει για λίγο τον βηματισμό του Με την απελευθέρωση των Σερρών, το 1912, και την οριστική χάραξη των συνόρων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς βρίσκεται πλέον στα όρια των ελληνικών συνόρων. Μετά από πολλές περιπέτειες καταφέρνει όμως να ανακάμψει, κυρίως κατά τις τελευταίες δεκαετίες καθώς μετατρέπεται σ’ ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό.
Σιμήτη Σοφία
Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου, 2020