Με την βοήθεια ενός δικτύου εκατοντάδων υπολογιστών, μαθηματικοί από το Μιζούρι ανακάλυψαν τον μεγαλύτερο, μέχρι στιγμής, πρώτο αριθμό στην ιστορία των μαθηματικών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής μαθηματικό Κέρτις Κούπερ, ο τεράστιος ακέραιος αριθμός αποτελείται από 22 εκατομμύρια ψηφία.
Στην γλώσσα των μαθηματικών, πρώτοι αριθμοί είναι εκείνοι οι θετικοί ακέραιοι που διαιρούνται τέλεια μόνο με την μονάδα και τον εαυτό τους. Τέτοιοι είναι για παράδειγμα το 2, το 3, το 5, το 7 και το 11.
Λόγω της ιδιαίτερης αυτής ιδιότητάς τους, οι πρώτοι αριθμοί χρησιμοποιούνται σε μία τεράστια γκάμα τεχνολογικών εφαρμογών, από την κρυπτογραφία μέχρι την ηλεκτρονική ασφάλεια. «Αν θέλετε να κωδικοποιήσετε μια σημαντική πληροφορία, τότε θα διαλέξετε έναν τεράστιο πρώτο αριθμό για κλειδί», μας εξηγεί ο Κούπερ.
Θεωρητικά, το πλήθος των πρώτων αριθμών είναι άπειρο, κι έτσι ποτέ δεν ανακαλύψουμε τον «μεγαλύτερο πρώτο αριθμό». Ωστόσο η τελευταία προσθήκη είναι ο μεγαλύτερος επιβεβαιωμένος πρώτος αριθμός που έχει υπ' όψιν της η μαθηματική κοινότητα, με την εύρεση τους να γίνεται όλο και πιο δύκολο, όσο τα νούμερα μεγαλώνουν.
Η νέα ανακάλυψη έρχεται στο πλαίσιο του εικοσάχρονου εγχειρήματος GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search) που συντονίζει την υπολογιστική ισχύ εκατοντάδων τερματικών στον κόσμο για την εύρεση πρώτων αριθμών.
Η ανακάλυψη του «τιτάνα» των 22 εκατομμυρίων ψηφίων έγινε από τους υπολογιστές του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Μιζούρι τον Σεπτέμβριο, αλλά λόγω των υπερφορτωμένων RAM τους, η αυτόματη ειδοποίηση για την εύρεσή του δόθηκε από το σύστημα μόλις την Τετάρτη.
Εν πολλοίς ο Κούπερ έσπασε το ίδιο του το ρεκόρ, αφού τον Ιανουάριο του 2013, ήταν ο ίδιος επιστήμονας που είχε ανακαλύψει και τον προηγούμενο μεγαλύτερο πρώτο αριθμό, λαμβάνοντας για την επιτυχία του χρηματικό βραβείο 100.000 δολαρίων.
Πηγή: skai.gr
Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου, 2016