Pellanet

Μετά από 37 χρόνια το Voyager-1 έβαλε ξανά μπροστά τις εφεδρικές μηχανές του

Αν ένα αυτοκίνητο μείνει στο γκαράζ για δεκαετίες, δύσκολα μετά θα πάρει μπρος. Αλλά αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του «Βόγιατζερ 1» (Voyager 1), το οποίο ύστερα από 37 χρόνια -και μετά από εντολή που τού έστειλαν οι μηχανικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA)- ενεργοποίησε τους εφεδρικούς κινητήρες προώθησης που διαθέτει και οι οποίοι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί από το 1980.

Το Voyager 1, η πιο απομακρυσμένη από τη Γη και πιο γρήγορη διαστημική συσκευή της NASA, είναι το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που από τον Αύγουστο 2012 έχει φθάσει πια στο διαστρικό χώρο πέρα από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος, όπου σταματά η «επικράτεια» του Ήλιου μας.

Το σκάφος, το οποίο ταξιδεύει εδώ και 40 χρόνια, χρησιμοποιεί μικρούς προωθητήρες για να προσανατολίζεται, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τη Γη. Αυτοί οι κινητήρες πυροδοτούνται για χιλιοστά του δευτερολέπτου, όσο χρειάζεται ώστε να στρίψει σωστά την κεραία του προς τον πλανήτη μας.

Τώρα, οι ελεγκτές του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τέσσερις εφεδρικούς κινητήρες ώθησης, που βρίσκονταν σε ύπνωση από το Νοέμβριο 1980, όταν το σκάφος είχε περάσει κοντά από τον Κρόνο. Όπως είπε η Σούζαν Ντοντ, επικεφαλής της ομάδας διοίκησης για τo Voyager, η χρήση των εφεδρικών κινητήρων «θα μας επιτρέψει να παρατείνουμε τη ζωή του Voyager 1 κατά δύο έως τρία χρόνια».

Οι λεγόμενοι «προωθητήρες ελιγμών διόρθωσης πορείας» του σκάφους είχαν κατασκευασθεί από την εταιρεία Aerojet Rocketdyne. Παρόμοιοι τοποθετήθηκαν και σε πιο σύγχρονες διαστημοσυσκευές της NASA, όπως το Cassini και το Dawn. Το σήμα με την εντολή αφύπνισης των εφεδρικών κινητήρων χρειάσθηκε 19,5 ώρες περίπου για να φθάσει στο Voyager.

Μετά από αυτή την επιτυχία, οι μηχανικοί της NASA σχεδιάζουν να κάνουν κάτι ανάλογο με το δίδυμο «αδελφάκι» του, το Voyager 2, που βρίσκεται πιο πίσω και κατευθύνεται και αυτό προς το διαστρικό χώρο, όπου αναμένεται να φθάσει σε λίγα χρόνια. Τα Voyager 1 και 2 εκτοξεύθηκαν το 1977, με διαφορά λίγων εβδομάδων για να πραγματοποιήσουν μια περιπετειώδη «περιοδεία» στους μεγάλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα), πράγμα που έκαναν με επιτυχία. Στη συνέχεια «άνοιξαν πανιά» για το βαθύ διάστημα.

Πηγη:zougla.gr

Δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:11 - ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ: ”Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνω τα καθήκοντα του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ.”

17:09 - Ανακοίνωση: Κλειστό όλο το εικοσιτετράωρο τμήμα δρόμου στο Λιτόχωρο λόγω έργων ΔΕΔΔΗΕ από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου – Στη διάθεση πεζών και οδηγών την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 3μμ

17:08 - ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΟΝΔΗΣ

17:05 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση της νέας δεξαμενής πόσιμου νερού στην Καρίτσα, χωρητικότητας 600 κυβικών μέτρων (προϋπολογισμού 86.800 ευρώ)

17:03 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη δράση κοινωνικής φροντίδας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, αφιερωμένη σε θέματα ψυχικής υγείας

17:01 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων 28ης Οκτωβρίου 2024 ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

16:59 - Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η & Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Εορτασμού Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Σκύδρας

10:19 - Παρουσίασε το βιβλίο της η Σία Κοσιώνη στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

10:17 - ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

10:13 - Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων των εθνικών επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης