Μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε στην λεγόμενη κοσμική «έρημο», ενίσχυσε την άποψη ότι οι ρωγμές στον χωροχρόνο, οι... ρουφήχτρες του σύμπαντος είναι πολλές παραπάνω από όσες νομίζουμε.
Η εικασία αυτή, που έχει ακουστεί ξανά στο παρελθόν, διατυπώθηκε μέσα από μία έρευνα των αστροφυσικών του Πανεπιστημίου στο Μπέρκλεϊ, μετά από την ανακάλυψη μιας μαύρης τρύπας μεγέθους 17 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη του Ηλίου, στον γαλαξία NGC 1600. Η ανακάλυψη αυτή ανακοινώθηκε στην τελευταία έκδοση του Nature, την προηγούμενη εβδομάδα.
Μέχρι στιγμής, οι μεγάλες μαύρες τρύπες που έχουν παρατηρηθεί βρίσκονται σε συντριπτικό ποσοστό στον πυρήνα πολύ μεγάλων γαλαξιών, σε περιοχές όπου συμπίπτουν με άλλους γαλαξίες. Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα που έχει παρατηρηθεί ποτέ, για παράδειγμα, 21 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ηλιο, ζει ανάμεσα στο σμήνος Coma, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες (από γαλαξίες) περιοχές που μας είναι γνωστή.
Η άποψη των ανθρώπων του Μπέρκλεϊ, την οποία έκανε γνωστή ο επικεφαλής της προσπάθειας, Chung-Pei Ma, ήταν πως η νέα αυτή μαύρη τρύπα είναι σαν να βρίσκει κανείς... ουρανοξύστη στην εξοχή. Για αυτό και η συγκεκριμένη ανακάλυψη οδήγησε σε μια βάσιμη εικασία πως οι μαύρες τρύπες μπορεί να είναι πολλές περισσότερες και να πιάνουν πολύ περισσότερο χώρο στο σύμπαν, από ο,τι πιστεύαμε.
«Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως το σμήνος του Coma είναι πιθανό να εντοπιστούν μαύρες τρύπες. Ομως δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες περιοχές. Ομως, η περιοχή στην οποία εντοπίστηκε η NGC 1600 υπάρχει μια μικρή ομάδα γαλαξιών. Μήπως βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου; Πιθανότατα υπάρχουν πολλές τεράστιες μαύρες τρύπες στο σύμπαν, που μπορεί να μην ζουν στο... Μανχάταν, αλλά σε μια μικρή διαστημική πόλη» εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί, κάτι που φαντάζει πολύ λογικό, αλλάζουν τα δεδομένα πάνω στην μελέτη των μαύρων τρυπών, αλλά παράλληλα αλλάζει και η οπτική που έχουμε ως τώρα για το σύμπαν. Η ύπαρξη μαύρων τρυπών σε κάθε γειτονιά του πλανήτη είναι ένα νέο που μπορεί να φέρει πολλές και σημαντικές εξελίξεις στον κόσμο της αστροφυσικής.
Δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου, 2016