Pellanet

Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις της εβδομάδας τεχνολογίας, πληροφορικής, καινοτομίας,εξωστρέφειας και εκπαίδευσης Thessweek

Περισσότερα από 3.500 άτομα, σύμφωνα με εκτίμηση της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της «Thessweek», της εβδομάδας Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Καινοτομίας, Εξωστρέφειας και Εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη και διοργανώθηκε από 15 φορείς της πόλης, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι εκδηλώσεις της «Thessweek» -η οποία φιλοδοξεί να καταστήσει την Θεσσαλονίκη πόλο έλξης για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο χώρο των Τεχνολογιών και της Πληροφορικής-, ολοκληρώθηκαν με το κλείσιμο του τριήμερου διεθνούς συνεδρίου DEVit και τη συμμετοχή δεκάδων web developers από την Ελλάδα και διάφορες χώρες του κόσμου.

Η «Τhessweek» αποτέλεσε τη νέα πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος από τους 15 συνδιοργανωτές του 4ου Technology Forum. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας από τις 13 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 12 εκδηλώσεις σε διαφορετικά σημεία της πόλης συμπεριλαμβανομένων του Τechnology Forum και του θεσμού επιβράβευσης «Συνεργάζομαι», οι εργασίες των οποίων έγιναν στο κτήριο του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές-εκπρόσωποι των 15 φορέων όλες οι εκδηλώσεις της «Τhessweek» πέτυχαν το στόχο τους τόσο από πλευράς προσέλευσης κόσμου (και παρά τα προβλήματα μετακινήσεων που υπήρξαν λόγω της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης) όσο και της παρουσίασης καινοτομιών, των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων, b2b συναντήσεων και της δρομολόγησης νέων συνεργασιών.

Ειδικά στο Technology Forum που αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων για την Πληροφορική στη βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν 24 ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές, δυο συζητήσεις με μορφή στρογγυλού τραπεζιού, 75 B2B συναντήσεις, με τη συμμετοχή 40 ατόμων και η συνολική διάρκεια των εκδηλώσεων ξεπέρασε τις 11 ώρες. Στο συνέδριο καταγράφηκε το ενδιαφέρον εταιριών από τη Βουλγαρία και εκπροσώπων ελληνικών εταιριών με έδρα την Γερμανία.

Τα μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής θεωρούν ότι η τομή που έγινε φέτος είναι η «ThessWeek». Έγινε κοινή προώθηση 12 δράσεων της πόλης , κάτι που συμπορεύεται απόλυτα με το πνεύμα που διαπνέει το Technology Forum, δηλαδή στην προστιθέμενη αξία που προκύπτει μέσα από τις συνέργειες. Όλες οι εκδηλώσεις μπήκαν κάτω από μια κοινή ομπρέλα με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και πρωτοβουλίες που συμπληρώνουν η μία την άλλη. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι η εβδομάδα Τεχνολογίας και Καινοτομίας ενδυναμώνει το προφίλ της Θεσσαλονίκης και θα συνεισφέρει σημαντικά στον κυρίαρχο στόχο να καταστεί η Θεσσαλονίκη κορυφαίος προορισμός της Τεχνολογίας. Η προώθηση των δράσεων της «Thessweek» έγινε μέσω του site www.thessweek.gr, αφισών και φυλλαδίων. Η ωφελιμότητά της και σε άλλους τομείς καταδεικνύεται από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήδη από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης να συμμετέχει σε μελλοντικές εκδηλώσεις.

Στην πιο πολυεθνική εκδήλωση αναδείχθηκε το συνέδριο DEVit καθώς στα τρία ολοήμερα workshops και στα 13 ανοιχτά εργαστήρια καταγράφηκαν σύνεδροι και επισκέπτες από 12 χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Κύπρος, Σερβία, Τσεχία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Πολωνία, Σουηδία) ενώ η μαζικότερη συμμετοχή παρατηρήθηκε στις «Ημέρες Καριέρας» του ΑΠΘ στην οποία συμμετείχαν 70 κορυφαίες εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, από διάφορους κλάδους (τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, κατασκευαστικό κ.ά.) και πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με περισσότερους από 1.500 τελειοφοίτους και αποφοίτους του ΑΠΘ.
Η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως σε δεξιότητες στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που επισημάνθηκαν στις στρογγυλές τράπεζες και στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι διοργανωτές φορείς του «Technology Forum», του θεσμού επιβράβευσης «Συνεργάζομαι» και της «Thessweek».

Οι εκδηλώσεις της «Τhessweek» αποτέλεσαν εκτός των άλλων -όπως κατέγραψαν οι εκπρόσωποι των φορέων στη συνέντευξη τύπου- πηγές κατάθεσης ιδεών και προτάσεων ενώ αποτύπωσαν την υφιστάμενη κατάστασης στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και του τι μέλλει γενέσθαι:

-Ο Πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ Κωστής Καγγελίδης αναφερόμενος στο ανθρώπινο κεφάλαιο στον κλάδο των ΤΠΕ, επισήμανε ότι «ρευστότητα μπορείς να βρεις. Πόροι μοχλεύονται. Το ανθρώπινο δυναμικό, όμως, είναι πρόβλημα για εμάς. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αυτό που πολλοί άνθρωποι που αναρωτιούνται. Γιατί να ξεκινήσω από μια εταιρεία εδώ και να μην πάω στο εξωτερικό ή γιατί να μη δουλεύω εκ του μακρόθεν για μία εταιρεία στο εξωτερικό; Άλλες χώρες έχουν πάρει το μήνυμα για το τι πρέπει να κάνουν. Η Σόφια έχει το Web Summit. Η Τουρκία, παρά τα προβλήματά της, δημιουργεί νέα ζώνη καινοτομίας. Το μήνυμά μας είναι ότι εμείς είμαστε εδώ και εδώ θα δώσουμε τη μάχη. Θα παραμείνουμε εδώ». Επίσης πρόσθεσε ότι η βόρεια Ελλάδα και διοργανώσεις όπως το «Technology Forum» και ο διαγωνισμός «Συνεργάζομαι» που το συνοδεύει, αναδεικνύουν τις δικές τους εταιρείες-«μονόκερους».
-Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως γνωστοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα αξιοποιεί κονδύλια του ΕΣΠΑ και κεφάλαια από ιδιωτικά funds για να χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις και ώριμα επιχειρηματικά σχέδια. Στόχος είναι, όπως είπε, το Ταμείο να σχηματοποιηθεί εντός του 2017 και από το 2018 να αρχίσει να «τρέχει» η χρηματοδότηση. Η Περιφέρεια έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή (flat tax rate) της τάξης του 10%-15% για τις startup, νεοφυείς και ευρύτερα τις καινοτόμες επιχειρήσεις με έδρα τη βόρεια Ελλάδα.
-Ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Παντελής Αγγελίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει χαμηλές επιδόσεις σε πολλούς δείκτες συγκριτικά και με γειτονικές χώρες αλλά στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού βρίσκεται ψηλά. «Σ’ αυτό πρέπει να χτίσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να βγούμε προς τα έξω και να πούμε χωρίς φόβο, αλλά με θράσος, ότι είμαστε πάρα πολύ καλοί σε αυτό. Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει αποδείξει ότι είναι ανθεκτικός στην κρίση. Δεν βλέπουμε απλά εταιρείες να επιβιώνουν, αλλά και να δημιουργούνται νέες. Έχουμε ‘αρνητική ανεργία’ και οι ανάγκες δεν καλύπτονται, επειδή δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας και επειδή πολλοί (εξειδικευμένοι εργαζόμενοι) έφυγαν εκτός. Υπάρχουν πάρα πολλές καινούργιες εταιρείες που προσλαμβάνουν».
-Ο Εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) Βασίλης Γογγολίδης, τόνισε ότι η Γραμματεία στηρίζει εξαρχής την προσπάθεια των φορέων, προσθέτοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει, πλέον, αρκετά ώριμο οικοσύστημα καινοτομίας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.
-Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι το Κέντρο συμμετέχει στη διοργάνωση από τη «γέννησή» της, παραμένει στην πρωτοπορία της έρευνας κι είναι το μοναδικό ελληνικό ερευνητικό κέντρο ανάμεσα στα 10 κορυφαία της ΕΕ σε διεκδίκηση πόρων, ενώ κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο «εισροών» στην Κεντρική Μακεδονία σε ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα και συμβόλαια με την διεθνή βιομηχανία.
-Η Διευθύντρια Δικτύου Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης της Εθνικής Τράπεζας Αναστασία Ναζίδου υπογράμμισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια η Τράπεζα στηρίζει τις καινοτόμες ιδέες με τον διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας «NBG Business Seeds», βραβεύοντας τις καλύτερες προτάσεις (κατατίθενται κάθε χρόνο εκατοντάδες υποψηφιότητες, επιλέγονται 20, βραβεύονται τρεις, ενώ δίδεται σημαντική επιχειρηματική καθοδήγηση).
-Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Υφυπουργού Εσωτερικών (ΥΜΑΘ) Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, ο κ Κωνσταντίνος Καρπουχτσής ανέφερε πως «οι εκδηλώσεις ‘Thessweek’ καταδεικνύoυν το σημαντικό υπόβαθρο των υψηλά καταρτισμένων ανθρώπων της περιοχής και τις δυνατότητες της σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης».

Για τον απολογισμό των δράσεων της Εβδομάδας Τεχνολογιών και Καινοτομίας τα μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι:

-Η συμμετοχή εκπροσώπων και εταιριών από χώρες εκτός Ελλάδας πιστοποιεί την ανάγκη να μετεξελιχθεί το επόμενο έτος, η «Thessweek», συμπεριλαμβανομένου και του 5ου Technology Forum σε εκδήλωση με διεθνή χαρακτηριστικά.
-Το ενωτικό πνεύμα των 15 φορέων που συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη κι έχουν ομονοήσει απέναντι σ έναν κοινό σκοπό που αφορά τη συνεργασία και την ανάπτυξη είναι αυτό που εγγυάται την επιτυχία και τις υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις.

Δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου, 2017


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

16:15 - Κατεπείγουσα ανακοίνωση πολιτικής προστασίας Δήμου Αλμωπίας

16:12 - Ευχές Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

16:08 - Συνάντηση Σταμενίτη – Ταχιάου για τα έργα υποδομής του Νομού Πέλλας

16:07 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

16:05 - Λάκης Βασιλειάδης: Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

14:23 - Ο Δήμος Σκύδρας τιμήθηκε με το Βραβείο Ολυμπισμού 2024

14:21 - Συνάντηση επιμόρφωσης για τα στελέχη των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:19 - Το ταμείο του Δήμου στο Δημαρχείο Κονταριώτισσας θα λειτουργήσει Δευτέρα και Τρίτη 23-24 και 30-31 Δεκεμβρίου

14:17 - Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Έδεσσας με Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ζητήματα ανταποδοτικότητας για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς

14:16 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, για τον ορισμό της ως Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας