Pellanet

Ρούχα που αλλάζουν ιδιότητες για να κρατούν αυτόν που τα φορά στη σωστή θερμοκρασία

Αμερικανοί ερευνητές, με χρηματοδότηση του ARPA-E (του ερευνητικού κλάδου του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας) αναπτύσσουν «έξυπνα» ρούχα τα οποία μπορούν να αλλάζουν τις θερμικές τους ιδιότητες έτσι ώστε να προσαρμόζονται στο περιβάλλον και το σώμα αυτού που τα φορά.

 Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά τους ή ωθώντας θερμότητα μακριά από και προς το σώμα, τα ρούχα αυτά έχουν στόχο να κάνουν τον χρήστη να νιώθει άνετα σε ένα μεγάλο εύρος εξωτερικών θερμοκρασιών. 

 Στην έρευνα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ερευνητές του University of California, Irvine, του Cornell University και της SRI International. 

 Έμπνευση αποτελούν τα καλαμάρια (τα οποία αλλάζουν τον τρόπο αντανάκλασης των ορατών κυμάτων μήκους του φωτός, μέσω ενός "κοκτέιλ" πρωτεϊνών στο δέρμα τους) στην περίπτωση των ερευνητών του University of California, Irvine, ενώ η ομάδα του Cornell επικεντρώνεται στον έλεγχο της κυκλοφορίας του θερμού και του ψυχρού αέρα μέσα σε ένα δίκτυο μικροσκοπικών σωλήνων στο ρούχο. 

 Εναλλακτική είναι η προσέγγιση της SRI International, που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες λείες περιοχές του ρούχου οι οποίες λειτουργούν ως «δίοδοι» διαφυγής θερμότητας από το σώμα. Η εν λόγω ομάδα φτιάχνει πρωτότυπα παπούτσια, που, χάρη στις ειδικές σόλες τους, θα μπορούν να απομακρύνουν θερμότητα όταν έξω έχει ζέστη και να την τραβούν μέσα όταν έχει κρύο. 

 Ρούχα τα οποία μπορούν να ελέγχουν τη θερμότητα υπάρχουν εδώ και καιρό, ωστόσο προορίζονται κυρίως για χρήση στις ένοπλες δυνάμεις, την αεροδιαστημική, την αντιμετώπιση καταστροφών, εργαστηριακά πειράματα κλπ. 

Η ARPA-E έχει επενδύσει 30 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη συστημάτων που είναι αρκετά άνετα για χρήση στην καθημερινή ζωή, καθώς εκτιμάται ότι το να κρατούνται στους χώρους εργασίας οι θερμοκρασίες σε επιθυμητά πλαίσια κοστίζει το 13% της ενέργειας που δαπανάται στις ΗΠΑ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:47 - Ένταξη του Έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Σκύδρας»

15:08 - Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πέλλας κατασχέθηκαν ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης

15:04 - Η Έδεσσα επενδύει στην αγροβιοποικιλότητα και τον βιώσιμο τουρισμό

14:57 - Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Στυλιανού στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου Μενεμένης – Θεσσαλονίκης

14:37 - 4η συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “DeepTechValleys” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:32 - Με θετικό πρόσημο έκλεισε το διήμερο για την ομάδα βόλει ΠΑΣ  Ίκαρος Έδεσσας, σημειώνοντας δύο σημαντικές νίκες στις τρεις αναμετρήσεις.

14:29 - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 2026

13:35 - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

17:55 - Δήμος Έδεσσας Άθληση για Όλους

12:51 - Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ημαθίας