Pellanet

Το Πεκίνο προωθεί την εγχώρια παραγωγή μικροεπεξεργαστών

Η Κίνα επισπεύδει την υλοποίηση των σχεδίων της για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς μικροεπεξεργαστών, αντιδρώντας στην απόφαση της Ουάσιγκτον να απαγορεύσει στις αμερικανικές επιχειρήσεις τις πωλήσεις στην κινεζική βιομηχανία τηλεφώνων ΖΤΕ. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, ανώτατοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν μέσα στην εβδομάδα με εκπροσώπους βιομηχανικών ομίλων, στελέχη ρυθμιστικών αρχών και αξιωματούχους του πανίσχυρου Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων σε Μικροεπεξεργαστές. Την πληροφορία ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες, που προτίμησαν την ανωνυμία λόγω της σημαντικότητας του θέματος.

Οπως σχολιάζει το Reuters, οι κινήσεις του Πεκίνου καταδεικνύουν την έντονη ανησυχία της Κίνας για την εξάρτησή της από τους εισαγόμενους μικροεπεξεργαστές, και ειδικότερα από αμερικανικές εταιρείες, όπως οι Qualcomm και Intel Corp. Η ανησυχία έχει ενταθεί τελευταία εξαιτίας του διαφαινόμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, και με ιδιαίτερη αιχμή την υψηλή τεχνολογία.

Η κινεζική εταιρεία τηλεφώνων ΖΤΕ πρόκειται να αντιμετωπίσει δυσκολίες, καθώς στο 50% έως 65% των τηλεφώνων της χρησιμοποιεί μικροεπεξεργαστές που εισάγει από την αμερικανική εταιρεία Qualcomm. Σχολιάζοντας σχετικά η κινεζική εφημερίδα Global Times, υπογράμμιζε σε ρεπορτάζ της ότι «η Κίνα δεν θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τους μικροεπεξεργαστές ως όπλο εναντίον της, αλλά θα λάβει τα αναγκαία βήματα για να αντικαταστήσει τις εισαγωγές με εγχώρια παραγωγή». Οπως τονίζει το Reuters, η αναμέτρηση με την Ουάσιγκτον θα δώσει ώθηση στις εγχώριες εταιρείες μικροεπεξεργαστών, όπως οι Tsinghua Group, Huawei και Unisplendour Corp. Τον περασμένο μήνα, το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων σε Μικροεπεξεργαστές, που είναι γνωστό ως «Μεγάλο Ταμείο», άντλησε περίπου 32 δισ. δολάρια για να στηρίξει τον κλάδο. Η ανάπτυξη εγχώριας αγοράς μικροεπεξεργαστών αποτελεί προτεραιότητα της Κίνας στο σχέδιο «Made in China 2025», που προβλέπει την απεξάρτησή της από τις ξένες τεχνολογίες και την ανάδυση δικών της επιχειρηματικών κολοσσών υψηλής τεχνολογίας.

Δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

16:58 - Ανακοίνωση Δήμου Σκύδρας για τον καθαρισμό οικοπεδικών χώρων

14:10 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πέλλα για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων

13:51 - Εξιχνιάστηκε ληστεία που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2025 σε περιοχή της Χαλκιδικής

13:50 - Τουρισμός στην Κεντρική Μακεδονία: Από το μοντέλο «Ήλιος – Θάλασσα» στα clusters και το blockchain – Ενημέρωση από το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

13:37 - “Ενημέρωση για την 8η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση “Εκπαίδευση και Λαογραφία 2026” στην Έδεσσα_ΔΔΕ Πέλλας

13:29 - ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ.ΣΤΕΦΑΝΟΥ

13:26 - ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ

13:24 - ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΙΠΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

13:20 - Περιβαλλοντική δράση καθαρισμού στον Γλαρόκαβο την Κυριακή 5 Απριλίου

11:12 - Κινητικότητα με φόντο την υπόθεση Βασιλειάδη Αυτοί που βλέπουν τις ευκαιρίες αλλά ίσως βιάζονται