Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική στην Τουρκία είναι άγνωστη, δήλωσε ο Επίτροπος Αλιείας κ. Borg, στον ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιάννη Γκλαβάκη, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιείας, στις Βρυξέλλες. Ο Μαλτέζος Επίτροπος απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του κ. Γκλαβάκη τόνισε πως η Τουρκία αν και φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας δεν έχει κάνει ούτε τις προκαταρκτικές διεργασίες που θα προετοιμάσουν αργότερα την συμμετοχή της στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική.
Συγκεκριμένα δεν έχει γίνει καμία πρόοδος όσον αφορά στους όρους αδειοδότησης αλιευτικών και επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας, στην διαχείριση του αλιευτικού στόλου, τις επιθεωρήσεις και τους υγειονομικούς έλεγχους επί των σκαφών, τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για την αξιολόγηση του κλάδου και των αποθεμάτων. Ομοίως η πολιτική κρατικών ενισχύσεων στον αλιευτικό τομέα δεν είναι συμβατή με την κοινοτική εγείροντας ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Αφορμή για τις ερωτήσεις του Έλληνα ευρωβουλευτή στάθηκε η πρακτική που ακολουθούν οι Τούρκοι αλιείς στο Αιγαίο να ανατρέπουν τις προσπάθειες που κάνουν οι Έλληνες αλιείς για την διατήρηση των αποθεμάτων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Με τον νέο κανονισμό για την διαχείριση της αλιείας της Μεσογείου οι Έλληνες ψαράδες υπόκεινται σε αυστηρότατους περιορισμούς, ενώ οι Τούρκοι συνάδελφοί τους μπορούν να αλιεύουν στις ίδιες περιοχές ανενόχλητοι. "Συχνά έρχονται στο Βρυξέλλες αιτήματα από ελληνικές οργανώσεις αλιέων εκφράζοντας την αγανάκτησή για την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο", συμπλήρωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
Ο κ. Γκλαβάκης τόνισε ότι " η Τουρκία αν και καταβάλει προσπάθειες έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Πιστεύω ότι σταδιακά θα υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές αλιευτικές μεθόδους και πρακτικές, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αειφόρο διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, είναι προς το συμφέρον και των δικών της αλιέων να διατηρηθούν τα ιχθυαποθέματα σε ασφαλή όρια".
Δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου, 2007