Pellanet

16 κορυφαία έργα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και για το Νομό Πέλλας

Εκατόν τριάντα νέα έργα, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 336 εκατ. ευρώ, μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης στους επτά νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) μέσα στο 2010. Κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες δόθηκε μάχη με τον χρόνο, ώστε πλέον οι δείκτες απορρόφησης του ΕΣΠΑ να έχουν εκτιναχθεί στο 15% από το ισχνό 3% στα τέλη του προηγούμενου έτους, όπως τόνισε χθες η γενική γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή κατά την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων, ενόψει της λήξης της θητείας της.
Η κυρία Λιονή υπογράμμισε με νόημα πως, όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ανέλαβε καθήκοντα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρατηρούνταν μεγάλη υστέρηση στα αναπτυξιακά δεδομένα, γεγονός που, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται από την εξαιρετικά χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και από τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου.

Αύξηση δεικτών στο ΕΣΠΑ
Μέσα στο 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η κυρία Λιονή, σημειώθηκε σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία. Όπως γνωστοποίησε, δημοσιεύθηκαν δεκαεννέα προσκλήσεις ύψους 441,2 εκατ. ευρώ, εντάχθηκαν 130 νέες πράξεις προϋπολογισμού 336,7 εκατ. ευρώ, συμβασιοποιήθηκαν έργα προϋπολογισμού 443,9 εκατ. ευρώ και καταχωρήθηκαν πληρωμές ύψους 123,5 εκατ. ευρώ.
"Στο τέλος του προηγούμενου έτους είχαμε απορρόφηση στο ΕΣΠΑ κοντά στο 3%. Με μεθοδικότητα και οργάνωση θέσαμε ως στόχο να φτάσουμε τον συγκεκριμένο δείκτη στο 15% ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Τον στόχο αυτό όχι μόνο τον πετύχαμε, αλλά θα κλείσουμε το 2010 με απορρόφηση περίπου 21% μαζί με τις ιδιωτικές ενισχύσεις, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013 είναι το μεγαλύτερο της χώρας και κάθε ποσοστιαία μονάδα αντιστοιχεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ", επεσήμανε η γενική γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως πρόσθεσε, η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη για την Κεντρική Μακεδονία ανέρχεται σε συνολικά 2,138 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα έχει εκχωρηθεί σε διάφορους φορείς ποσό περίπου 2,12 εκατ. ευρώ.

Επιτάχυνση στον αναπτυξιακό
Σύμφωνα με την κυρία Λιονή, μέσα στο 2010 επιχειρήθηκε να κλείσουν οι "τρύπες" του αναπτυξιακού νόμου και να προχωρήσουν με ταχύτητα οι διαδικασίες για την υπαγωγή νέων επενδυτικών σχεδίων.
Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, όπως γνωστοποίησε η ίδια, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αξιολόγησε 114 νέα επενδυτικά σχέδια και ενέκρινε τα 97 από αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ. "Σε περίοδο οικονομικής κρίσης πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους κοινωνικής συνοχής, καθώς ουσιαστικά τα σχέδια αυτά αποτελούν απάντηση στη διόγκωση της ανεργίας, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες", σχολίασε η κυρία Λιονή.
Όπως είπε, μόνον από τα εγκεκριμένα σχέδια δημιουργούνται 218 νέες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε και πιστοποιήθηκε η έναρξη παραγωγικής λειτουργίας για 106 σχέδια με κόστος επένδυσης 112,5 εκατ. ευρώ και επιχορήγηση 45 εκατ. ευρώ, τα οποία δημιουργούν 205 νέες θέσεις εργασίας.
"Ταυτόχρονα κάναμε 130 ελέγχους, προχωρώντας παράλληλα και τις διαδικασίες καταβολής των επιδοτήσεων. Καταβάλαμε σε 176 επιχειρήσεις τις επιχορηγήσεις που ανήλθαν σε 48 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν οι καταβολές σε άλλες 84 επιχειρήσεις (21 εκατ. ευρώ). Ακόμη, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ένταξης στο ΕΣΠΑ είκοσι δύο επενδύσεων συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ", υπογράμμισε η κυρία Λιονή.

Κώδωνας κινδύνου για τα σκουπίδια
Χθες, η γενική γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα έργα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, καλώντας τις νέες δημοτικές αρχές που αναλαμβάνουν καθήκοντα από 1 Ιανουαρίου να συνεργαστούν, ώστε να μην κινδυνεύσει η χώρα με ευρωπαϊκά πρόστιμα εξαιτίας της λειτουργίας παράνομων χωματερών.
Όπως γνωστοποίησε, μέσα στις επόμενες ημέρες σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρόκειται να κλείσουν οριστικά επιπλέον έντεκα χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, εκ των οποίων οι πέντε στην Πέλλα και οι έξι στην Ημαθία.

Οδικό έργο "Πατρίδα - Νάουσα"
Την προσωπική σφραγίδα της Μαρίας Λιονή φέρει το οδικό έργο Πατρίδα - Νάουσα, το οποίο μπορεί πλέον να προχωρήσει απρόσκοπτα, ενώ μέχρι πρότινος κινδύνευε να χαθεί οριστικά, καθώς είχε εμπλακεί σε ατέρμονες δικαστικές περιπέτειες.
Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί όταν το ελληνικό δημόσιο κλήθηκε να πληρώσει για την απαλλοτρίωση 21 ιδιοκτησιών το ποσό των 47 εκατ. ευρώ, το οποίο κρίθηκε απαγορευτικό, καθώς εκτίνασσε το κόστος του έργου στα 94,6 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το κόστος κατασκευής ήταν 30 και οι αποζημιώσεις για όλες τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες 17,6 εκατ. ευρώ.
"Με τη συνεργασία και των νομικών και των ιδιοκτητών πραγματοποιήσαμε εξώδικο συμβιβασμό, περιορίζοντας την αποζημίωση από τα 47 εκατ. ευρώ στα 18, ποσό που επιτρέπει στο έργο να ολοκληρωθεί να αποκτήσουν επιτέλους οι πολίτες δυνατότητα πρόσβασης σε σύγχρονες υποδομές", ανέφερε σχετικά η γενική γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε κλίμα συγκίνησης
Η Μαρία Λιονή ως η τελευταία διορισμένη γενική γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε τον απολογισμό της διοίκησής της σε ένα κλίμα συγκινησιακής φόρτισης. Ευχήθηκε παράλληλα στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον πρώτο αιρετό περιφερειάρχη που αναλαμβάνει καθήκοντα στην Κεντρική Μακεδονία, να λάβει τις καλύτερες και τις σοφότερες αποφάσεις για το καλό όλων των πολιτών. "Τα περιφερειακά συμβούλια αναλαμβάνουν ένα μεγάλο βάρος και εύχομαι σε όλους τα καλύτερα", σημείωσε η κυρία Λιονή, τονίζοντας ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία ότι αποτελεί την πιο δυναμική περιφέρεια, την "ατμομηχανή" της Ελλάδας.
"Φεύγω από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πλήρης εμπειριών και θεωρώ πως το μέλλον ανήκει στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία, αρκεί όλοι να αγαπήσουμε αυτόν τον προικισμένο τόπο και να βάλουμε ένα λιθαράκι για να προχωρήσει", ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λιονή.

Τα 16 κορυφαία έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ

1. Οδικό τμήμα Ποτίδαιας - Κασσανδρείας
2. Οδικός άξονας Θεσσαλονίκη - Κιλκίς - Δοϊράνη (από την Άσσηρο μέχρι και τη Νέα Σάντα)
3. Οδικός άξονας Σέρρες - Αμφίπολη
4. Αποπεράτωση παράκαμψης Έδεσσας
5. Αποπεράτωση τμήματος Παραλίμνης
6. Σιδηροδρομική γραμμή Πολύκαστρο - Ειδομένη
7. Περιμετρική οδός Πολυγύρου
8. Κόμβοι Μυγδονίας
9. Σταθμός μεταμόρφωσης απορριμμάτων Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης
10. Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Αλμωπίας
11. Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) νομού Πέλλας
12. Μετρό Θεσσαλονίκης
13. Ανάπλαση της Βασιλικής Νεκρόπολης και του Ανακτόρου των Αιγών, όπως και του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας
14. Κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Κ16 στη συμβολή της εσωτερικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης με τον άξονα ΠΑΘΕ
15. Βελτίωση και αναβάθμιση του ανισόπεδου κόμβου στο Κλειδί Ημαθίας (Εγνατία οδός)
16. Έργα ανάπλασης στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, στην Καλαμαριά και στην Έδεσσα

makthes

Δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - Δήμος Πέλλας- Νοσοκομείο Γιαννιτσών: Εκδήλωση για την προστασία των παιδιών και τον θεσμό της αναδοχής

13:27 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιαννιτσά

13:21 - Γ. Βρούτσης: Μαγικές διαδρομές και υψηλού επιπέδου αθλητικό θέαμα αναβάθμισαν τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024

13:20 - Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Θεσσαλονίκη

13:17 - Αυγενάκης: Στο αίτημα των αγροτών για διαφάνεια και δικαιοσύνη στις ενισχύσεις, απαντάμε με πράξεις- Δεν κάνουμε πίσω σε θέματα παρανομιών- Θα έχει δουλειά η Δικαιοσύνη Καινοτομίες που καθιστούν τον ΕΛΓΑ πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό

13:11 - Ο Δήμος Πέλλας ανάβει τη “Φλόγα της Μνήμης” για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

13:09 - Δήμος Πέλλας- Κοινότητα Δυτικού: Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντίων

13:04 - Στον Ν.Πέλλας ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου

12:56 - ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

12:51 - Ο Δήμος Σκύδρας πραγματοποίησε την επετειακή εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού