Pellanet

Αλμωπία, Η περιοχή μας πηγή έμπνευσης και δημιουργίας – Γράφει ο Τάσος Καλαϊτζής

Με αφορμή την ολοκλήρωση της πράξης "Living history, Living nature" του Δήμου Αλμωπίας, σας παρουσιάζουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσα από τα μάτια του pellanet.gr

Γράφει ο Τάσος Καλαϊτζής | pellanet.gr

Ποιος να το περίμενε, η Αλμωπία μας έστω και για μερικές ημέρες να γίνει κέντρο πολιτισμού, δημιουργίας, εκτέλεσης και φαντασίας από δεκαεννέα υπέροχους καλλιτέχνες.

Στο πλαίσιο λοιπόν της πράξης "Living history, Living nature" που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας "Ελλάδα-π.Γ.Δ.Μ.", η Αλμωπία μας απέκτησε ζωή μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών. Έτσι, σε μια εντατική προσπάθεια απόδοσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της μέσω ποικίλων εκφραστικών μέσων δημιουργήθηκαν πρωτότυπα έργα με αφορμή συγκεκριμένους τόπους της περιοχής μας.
Υλικά όπως πέτρες, χαρτιά, ξύλα, μπογιές κά, από ασήμαντα εργαλεία κάποιου τυχαίου δημιουργού μεταμορφώθηκαν σε υπέροχους φίλους της φύσης μέσα στην οποία μεγαλώσαμε - και η αλήθεια είναι πως ελάχιστα εκτιμούμε - και ήταν η αφορμή για ένα παράξενο μα συνάμα όμορφο ταξίδι στον υπέροχο τόπο στον οποίο ζούμε.
Είδαμε μερικά κτήρια της Αριδαίας όπως η πρώην Λέσχη αξιωματικών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας να ξαναζωντανεύουν, όπως και το Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο που πάντα υποδέχεται με χαμόγελο ανάλογες εκδηλώσεις και αναρωτηθήκαμε γιατί να μην αξιοποιούνται αυτοί οι χώροι περισσότερες φορές τον χρόνο.
Το pellanet είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει καθημερινά την πρόοδο των έργων, να συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες και να δει το τελικό αποτέλεσμα των έργων την ημέρα της έκθεσης στην Αριδαία, στηρίζοντας και γνωστοποιώντας παράλληλα το project μέσα από φωτογραφίες και αναλυτικά άρθρα. Να σημειώσουμε πως οι καλλιτέχνες επιλέχθηκαν μετά από κάλεσμα του Δήμου Αλμωπίας, σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το οποίο στήριξε την προσπάθεια του Δήμου Αλμωπίας για τη σύνδεση της Τέχνης με την τοπική ανάπτυξη. Μια συνεργασία που μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για πολλές δράσεις προς όφελος των δημοτών και της ευρύτερης περιοχής!
Κλείνοντας, από τα λίγα μειονεκτήματα της όλης προσπάθειας του συγκεκριμένου project είχε να κάνει με τον κόσμο της Αλμωπίας και την στήριξη του με την παρουσία του. Είναι κάποια όμορφα πράγματα που δεν βλέπεις κάθε μέρα στην πόλη σου και η ευκαιρία που σου δίνεται να δεις, να ακούσεις και να μάθεις μερικά ενδιαφέροντα πράγματα δεν θα πρέπει να περνάει ανεκμετάλλευτη. Μια ευκαιρία να "νιώσεις" ακόμη περισσότερο το μέρος που σε μεγάλωσε. Μια ευκαιρία απρόσμενης επαφής των πολιτών με το «genius loci» της Αλμωπίας μας...

 Τάσος Καλαϊτζής | pellanet.gr

Δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, 2014


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:57 - Έως τις 30 Ιουνίου 2024 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους

11:52 - Παραστάτη καραγκιόζη στα Γιαννιτσά

11:35 - Στα πάτρια εδάφη αναπαύεται πλέον ο ήρωας της Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης από την Κρύα Βρύση -Υποδοχή των λειψάνων του με τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Δήμο Πέλλας!

11:27 - Λάκης Βασιλειάδης: «Η Πέλλα τιμά σήμερα έναν ακόμα ήρωα που έπεσε υπέρ πατρίδος».

11:24 - Παρών στις πυρκαγιές στους πρόποδες του Πάικου ο Δήμαρχος Πέλλας – «Ιδιαίτερη προσοχή από όλους»

16:12 - ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

15:09 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

15:07 - Ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

11:01 - ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Η Μάσα και ο αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή Σκηνοθεσία Ταμίλλα Κουλίεβα στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών την Τετάρτη26 Ιουνίου 2024

15:56 - Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των ευάλωτων πολιτών από τον καύσωνα