Pellanet

Ανέγερση συμπληρωματικού δικαστικού μεγάρου

Η κ. Τζάκρη τόνισε ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη αποτελούν «κοινό τόπο» οι βασικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό που, σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων που αντιμετωπίζουν οι δικαστικοί σχηματισμοί της πόλης, δημιουργούν ουσιαστική κατάσταση αρνησιδικίας εξαιτίας των μεγάλων χρονικών καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης σε όλα τα στάδιά της.
Το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι απόλυτα ανεπαρκές και αδυνατεί σήμερα να εξυπηρετήσει τις στεγαστικές ανάγκες της συμπρωτεύουσας, επεσήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και τα Ειρηνοδικεία Λαγκαδά και Βασιλικών, που σήμερα στεγάζονται σε άθλιες συνθήκες.
Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε και στα μεγάλα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας στις Γραμματείες των Δικαστηρίων, όπου παρά τις φιλότιμες πρωτοβουλίες και προσπάθειες των δικαστικών υπαλλήλων, είναι χαρακτηριστική η κυβερνητική αδυναμία για την αξιοποίηση κονδυλίων από την Κοινωνία της Πληροφορίας και η απόλυτη έλλειψη ενιαίου κεντρικού σχεδιασμού σε θέματα επέκτασης της μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών.
Δεν παρέλειψε και να σημειώσει τις σημαντικότατες ελλείψεις σε προσωπικό που παρατηρούνται σε όλες τις βαθμίδες των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το ποσοστό του 40% των οργανικών θέσεων, τονίζοντας την απουσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν πράττει απολύτως τίποτα για την άμεση αλλαγή στα οργανογράμματα κάθε δικαστηριακής βαθμίδας, με ταυτόχρονη αύξηση των οργανικών θέσεων σε δικαστές και υπαλλήλους και την κατά προτεραιότητα κάλυψη των κενών θέσεων.
Σε ότι αφορά το καυτό θέμα της ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Θεσσαλονίκη, η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι η συνεχής αύξηση της δικαστηριακής ύλης στην συμπρωτεύουσα είναι πλέον δεδομένη και ότι οι υπάρχουσες υποδομές δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της πόλης. Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί ως απελπιστική, η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην αδυναμία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα που υπάρχει, αφού το μόνο που υπήρξε τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν ατέρμονες συζητήσεις χωρίς συγκεκριμένη στόχευση, με προτεινόμενες πολυέξοδες ή ουτοπικές λύσεις. Κατηγόρησε μάλιστα την Νέα Δημοκρατία ότι έχει εγκαταλείψει στην τύχη την εξαγγελία για ανέγερση σε χώρο εντός του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο ενός δεύτερου συμπληρωματικού Δικαστικού Μεγάρου.
Η κ. Τζάκρη συμφώνησε ότι το πρόβλημα που υπάρχει πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατόν και ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η λύση που θα επιλεγεί να έχει άμεσα αποτελέσματα. Επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη το ΥΠΕΧΩΔΕ να αποσαφηνίσει επιτέλους τη θέση του σχετικά με το θέμα της υποθαλάσσιας αρτηρίας και δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξετάσει όλες τις υλοποιήσιμες και λειτουργικές λύσεις, πάντα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να δοθεί επιτέλους ένα οριστικό τέλος στα προβλήματα του νομικού κόσμου της συμπρωτεύουσας.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, η κ. Τζάκρη επεσήμανε ότι όλες οι προαναφερόμενες υστερήσεις, παθογένειες και αδυναμίες οφείλονται πρωτίστως στην έλλειψη κυβερνητικής βούλησης για την αντιμετώπισή τους, με δραματικό αποτέλεσμα στην έκπτωση στην ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης και την καθημερινή υποβάθμιση των λειτουργιών της. Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει όλες τις πρωτοβουλίες των φορέων των λειτουργών της Δικαιοσύνης της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε, αλλά και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟ. θα είναι αυτή που και θα ξεκινήσει και θα ολοκληρώσει το έργο της αναβάθμισης των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης.

----------
Συνημμένα αποστέλλεται και

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου, 2009


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook