Pellanet

Απάντηση Υπουργού Β. Αποστόλου σε ερώτηση Γ. Σηφάκη για τις ζημιές και την μειωμένη παραγωγή σε Πέλλα και Ημαθία

Γιάννης Σηφάκης: Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, να βρεθεί τρόπος για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών Πέλλας και Ημαθίας από την μειωμένη παραγωγή σε όλες σχεδόν τις δενδρώδεις καλλιέργειες χωρίς κίνδυνο καταλογισμών από ευκαιριακές αποφάσεις που δεν έχουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Βαγγέλης Αποστόλου: Αναγνωρίζω ότι οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, συγκρότησα επιστημονική επιτροπή για να μελετήσει από πού και πως μπορεί να τεκμηριωθεί η δυνατότητα αποζημιώσεων χωρίς να υπάρχει κίνδυνος καταλογισμών και επιστροφής των χρημάτων από τους αγρότες.

Ελέγχεται η δυνατότητα αποζημιώσεων από de minimis, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ( θεομηνίες και επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή), ΠΣΕΑ κλπ με έγκριση πάντα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίκαιρη ερώτηση σε ΥΠΑΑΤ για την ακαρπία σε Πέλλα και Ημαθία

«Κε Υπουργέ,

Η ερώτηση μου αφορά στις σοβαρές ζημίες λόγω καιρικών φαινομένων στις αγροτικές δενδρώδεις καλλιέργειες των Νομών Πέλλας, Ημαθίας (καθώς και περιοχή Βελβεντού Κοζάνης).

Συγκεκριμένα πέραν του παγετού και των χαλαζοπτώσεων που είναι ζημιές (που θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ με βάση τον κανονισμό του) έχει παρατηρηθεί μειωμένη παραγωγή σε όλες σχεδόν τις δενδρώδεις καλλιέργειες με συμπτώματα περιορισμένη καρπόδεση, αγονιμοποίητα άνθη καθώς και ατροφικούς καρπούς που πέφτουν.

Με δεδομένο ότι η ζημιά είναι πολύ μεγάλη ( με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις τόσο των εποπτών του ΕΛΓΑ όσο και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των συγκεκριμένων Νομών) και ακόμη ότι η οικονομία των Νομών αυτών βασίζεται κατά συντριπτικό βαθμό στην οικονομία του πρωτογενούς τομέα και η ζημιά αυτή έρχεται να προστεθεί σε σοβαρές ζημιές των αγροτικών καλλιεργειών στους

Νομούς αυτούς και τα δύο προηγούμενα χρόνια και λαμβάνοντας ακόμη υπ' όψιν:

Αφενός την τροποποίηση του άρθρου 5 του Νόμου 3877/2010 που έγινε με το άρθρο 71 του Ν.4235/14 που επιτρέπει την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ μεγάλης ζημιάς πάνω από ορισμένο ποσοστό ανά Νομό σε περίπτωση μειωμένης παραγωγής στις δενδρώδεις καλλιέργειες μετά από πόρισμα επιστημονικής επιτροπής που συγκροτείται από τον

Υπουργό για την τεκμηρίωση των παραπάνω και αφετέρου άλλες ίσως δυνατότητες αποζημίωσης που υπάρχουν μέσω του προγράμματος de minimis, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2016-2020 ή των ΠΣΕΑ κατόπιν, φυσικά, έγκρισης από την ΕΕ για να αποφευχθούν τα αλόγιστα πακέτα τύπου «Χατζηγάκη» που σε τελευταία ανάλυση πέφτουν στις πλάτες των παραγωγών αντί να τους ανακουφίσουν

Ερωτάσθε , σε τι ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την ανακούφιση του αγρότη των προαναφερόμενων Νομών, με ποιά μέσα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Ακόμη αβίαστα προκύπτει η ανάγκη έναρξης της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Σε συζήτηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ μου διατυπώθηκε η πρόθεση του οργανισμού να δεχθεί προτάσεις των αγροτικών συλλόγων και των συνεταιρισμών των Νομών που έχουν δεντρώδεις καλλιέργειες για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών με στόχο την πρόσθετη κάλυψη των αγροτών και από άλλες ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό του.

Ερωτάσθε αν προτίθεσθε να παροτρύνετε τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για να μην είμαστε κάθε έτος στην δύσκολη θέση να συζητάμε τα ίδια θέματα σχεδόν με τον ίδιο τρόπο

Σας ευχαριστώ»

Παρέμβαση 2η στην επίκαιρη ερώτηση για την ακαρπία σε Πέλλα και Ημαθία

«Κε Υπουργέ,

Με ικανοποίηση άκουσα, από μέρους σας, την αναγνώριση του προβλήματος τόσον όσον αφορά το μέγεθος των ζημιών όσο και την προσπάθεια που θα καταβάλετε για την εξεύρεση του πλέον πρόσφορου τρόπου για την ανακούφιση των πληγέντων αγροτών.

Αυτό που θα ήθελα να ζητήσω, εκ μέρους του αγροτικού κόσμου των Νομών αυτών που αγωνιά για την δυνατότητα του να ζήσει και να καλλιεργήσει και την επόμενη χρονιά, εκ μέρους των συναδέλφων βουλευτών που παρευρίσκονται εδώ σήμερα ( Καρασαρλίδου, Ουρσουζίδη, Αντωνίου, Δημητριάδη ) είναι να συγκροτηθεί άμεσα η επιτροπή που αναφέρατε και να προχωρήσει με συγκεκριμένο στενό χρονοδιάγραμμα στην ολοκλήρωση της εξέτασης των πιθανών τρόπων αποζημίωσης.

Φυσικά μας ενδιαφέρει η νομιμότητα, ότι γίνει να πατάει σε στέρεο έδαφος και να μην είναι υπό την αίρεση επιστροφής των όποιων χρημάτων από τον αγροτικό κόσμο. Η ευκαιριακή πολιτική που ακολουθήθηκε στο παρελθόν « ας δώσουμε τώρα να έχουμε τα πολιτικά οφέλη και ας τα γυρίσει πίσω ο αγρότης στο μέλλον γιατί θα τα γυρίσει με άλλη κυβέρνηση και άλλον Υπουργό που αυτός θα φταίει για τους καταλογισμούς» δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους, είναι καταδικαστέα και δεν απηχεί τις διαθέσεις του ταλαιπωρημένου αγροτικού κόσμου.

Ακόμη θα επιθυμούσαμε στην επιτροπή αυτή ( μετά την πρώτη εξέταση του θέματος) να συμμετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος του αγροτικού κόσμου από καθένα από τους Νομούς που προαναφέρθηκαν για να μεταφέρονται απευθείας οι θέσεις και των αγροτών, οι συμφωνίες ή οι αντιρρήσεις τους.

Επιπλέον η συμμετοχή του αγροτικού κόσμου στις προτάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ πρέπει να θεωρείται αυτονόητη όπως , πιστεύουμε, και η συμβολή σας στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων για την ανάθεση των αναγκαίων αναλογιστικών μελετών. Μελέτες από τις οποίες θα προκύψουν τα δεδομένα για τις όποιες αποφάσεις σε σχέση με την πρόσθετη προαιρετική ασφάλιση όποιων αγροτών επιθυμούν ( πέραν της βασικής ασφάλισης που είναι υποχρεωτική) για να καλύπτονται κατά κάποιον τρόπο από περισσότερες ζημιές με βάση βέβαια προϋποθέσεις που θα τεθούν και σε διαδικασία διαβούλευσης.

Θέλω να είμαι βέβαιος ότι επί των ημερών της Υπουργίας σας θα εκκινήσει η αναγκαία συζήτηση για την στρατηγική ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα, που καλύτερα από όλους γνωρίζετε ότι λείπει από τον αγροτικό χώρο όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Η συζήτηση για τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και η χωροθέτηση με επιστημονικό τρόπο καλλιεργειών και ποικιλιών ( αξιοποιώντας και στατιστικά στοιχεία).

Μόνο έτσι θα επιτευχθεί ορθολογική αγροτική ανάπτυξη και στους Νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Κοζάνης, διεύρυνση της χρονικής περιόδου συγκομιδής και καλύτερα αποτελέσματα στην διάθεση των αγροτικών προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Κλείνοντας θέλω για άλλη μια φορά να σας επισημάνω ότι η εξεύρεση λύσης για την ανακούφιση των αγροτών των προαναφερόμενων Νομών ( μέσω του ΕΛΓΑ αλλά και των άλλων λύσεων που προαναφέρατε de minimis, ΠΑΑ, κλπ) καθίσταται επιτακτική καθόσον η ζημιά είναι τόσο μεγάλη που ο κόσμος αυτός θα πεινάσει, δεν θα μπορέσει να καλλιεργήσει την επόμενη σαιζόν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα παρουσιαστεί έως και ανθρωπιστικό πρόβλημα επιβίωσης των αγροτών και των οικογενειών τους.»

" frameborder="0" allowfullscreen>

Δημοσιεύτηκε στις Μάιος 12th, 2016


Σχόλια

pellanet facebook