Pellanet

Δήλωση Γ. Καρασμάνη για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Πέλλας, κ. Γιώργος Καρασμάνης, αναφορικά με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός τομέας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Κυβέρνηση, αντί να φροντίσει να οχυρώσει την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή απέναντι στις ραγδαίες αλλαγές που επέρχονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, συνεχίζει να κλείνει τα μάτια, αδιαφορώντας για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι. Παραμένοντας απλός θεατής των εξελίξεων, επί 16 μήνες η κυβέρνηση : · Δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια για να αντιμετωπίσει τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα παράνομων ελληνοποιήσεων γάλακτος και κρέατος. · Δεν έχει κατορθώσει να βάλει κάποιους κανόνες στην αγορά ζωοκομικών προϊόντων, ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να περιορίσει το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή. · Δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων από τα δυσβάστακτα χρέη, που κυριολεκτικά τους πνίγουν, μολονότι δεσμευόταν προεκλογικά ότι θα προέβαινε σε ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών. · Δεν έχει προχωρήσει στην προκήρυξη νέων προγραμμάτων ανάπτυξης της βιολογικής κτηνοτροφίας, ούτε και έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση των κέντρων βελτίωσης, για τη διατήρηση των ελληνικών φυλών. · Δεν προωθεί την αναβάθμιση, αλλά αντιθέτως υποβαθμίζει τα περιφερειακά ερευνητικά ινστιτούτα κτηνοτροφίας , τα οποία εδώ και πολλά χρόνια έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στην εφαρμοσμένη κτηνοτροφική έρευνα (γενετική βελτίωση, αναπαραγωγή ζώων κ.α), με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ινστιτούτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα οποία ως γνωστό στερούνται βασικών υποδομών(εκτάσεις βοσκοτόπων, κτηνοτροφικών μονάδων κ.τ.λ.) και δεν μπορούν να υλοποιήσουν το ερευνητικό τους έργο μέσω ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας. Γενικότερα δεν έχει παρουσιάσει κανένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα σήμερα ο κτηνοτροφικός κλάδος να έχει περιέλθει σε κατάσταση βαθιάς ύφεσης από τη συνεχή άνοδο του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, ΦΠΑ, εφόδια, κτηνιατρικά φάρμακα), τη στιγμή που οι τιμές παραγωγού σε κρέας και γάλα συνεχώς μειώνονται. Με την τακτική αυτή της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν επιλύονται τα οξυμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων, αλλά παράλληλα απειλείται η βιωσιμότητα του κλάδου και υποθηκεύεται το μέλλον ενός από τους σημαντικότερους πυλώνες της αγροτικής μας οικονομίας. Μπροστά στον ορατό κίνδυνο κατάρρευσης, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις και να αναλάβει δραστηριότητες για την επιβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου, 2011


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:11 - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ

13:09 - Αυγενάκης για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας: Στόχος μας η προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων και η διασφάλιση της τροφικής επάρκειας

13:07 - 25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

13:03 - ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (1-20 ΙΟΥΝΙΟΥ) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:02 - Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην αυριανή παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City»

12:59 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα

12:52 - Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γιαννιτσών – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κρώμνη

12:50 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Επετειακές εκδηλώσεις στη Νέα Έφεσο προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με θέμα «Είκοσι έτη συναντήσεων & συμπροσευχών στις εκκλησίες των Αλησμόνητων Πατρίδων»

12:47 - Καλεντάρι αγώνων Δημοτικών σχολείων

09:00 - ΔΕΥΑΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑ