Μαζικό συλλαλητήριο με αίτημα την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να μην καταρρεύσουν νευραλγικά τμήματα των νοσοκομείων Γιαννιτσών και Έδεσσας, οργανώνουν υγειονομικοί και φορείς της Πέλλας.
Ή Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, από κοινού με τα σωματεία εργαζομένων των δύο νοσοκομείων, πραγματοποιεί εδώ και καιρό κινητοποιήσεις, προκειμένου να αναδείξει τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που έχουν προκύψει κυρίως στην παθολογική κλινική, στο ακτινολογικό τμήμα και στο ογκολογικό ιατρείο του νοσοκομείου Γιαννιτσών, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, που με τη σειρά του έχει οδηγήσει στην εξουθένωση και την παραίτηση πολλών γιατρών. Το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στον πεζόδρομο Γιαννιτσών, είναι η κορύφωση των δράσεων, που έχουν ως στόχο να δοθούν άμεσα λύσεις, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.
Υποστελέχωση και εξαντλητικές εφημερίες
Η παθολογική κλινική των Γιαννιτσών έχει 30 κλίνες οι οποίες είναι συνεχώς καλυμμένες σε ποσοστό 90-100% κι έχει υπό την ευθύνη της την καθημερινή 24ωρη λειτουργία του ιατρείου επειγόντων περιστατικών, των επειγόντων πιθανών covid-19 περιστατικών, του ιατρείου για την παρακολούθηση περιστατικών με μακροχρόνιες επιπλοκές από covid-19, του διαβητολογικού, καθώς επίσης την υποστήριξη του ογκολογικού ιατρείου. Σύμφωνα με την ΕΝΙΠ, τα συνεχή εντέλλεσθε, οι αναγκαστικές μετακινήσεις για την κάλυψη άλλων δομών υγείας και οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας οδήγησαν τους προηγούμενους μήνες σε παραίτηση τρία μόνιμα στελέχη της κλινικής και ένα επικουρικό, με αποτέλεσμα σήμερα να απομένουν στη δύναμή της μόνο δύο ειδικοί παθολόγοι και μία σε μακρόχρονη αναρρωτική. Κι αυτό ενώ για την εύρυθμη λειτουργία της απαιτούνται τουλάχιστον εννέα μόνιμοι ειδικοί παθολόγοι. Μάλιστα, η επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας της κλινικής, οδήγησε τις τελευταίες εβδομάδες σε παραίτηση πέντε ειδικευόμενους, οι οποίοι για μεγάλο διάστημα υποχρεώνονταν να εφημερεύσουν χωρίς επαρκή κάλυψη και καθοδήγηση. Για την κάλυψη των κενών δόθηκε εντολή σε τρεις γιατρούς νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και σε δύο γιατρούς γειτονικών Κέντρων Υγείας να καλύπτουν τις εφημερίες, ενώ με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, οι εφημερίες καλύφθηκαν από τέσσερις γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, κάτι που, όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί, είναι επικίνδυνο.
Αντίστοιχα, για την ασφαλή λειτουργία του ακτινολογικού, στο οποίο υπάγεται και το τμήμα του αξονικού τομογράφου, απαιτούνται τουλάχιστον 9 ακτινολόγοι, πριν τον Οκτώβρη του 2022 λειτουργούσε με 4 μόλις ακτινολόγους και έναν ακόμη με σοβαρά προβλήματα υγείας. Μετά την συνταξιοδότηση του ενός τον Οκτώβρη του 2022, έμειναν ουσιαστικά τρεις ακτινολόγοι, οι οποίοι, για να μην κλείσει το τμήμα, πραγματοποιούσαν 9-13 εφημερίες ο καθένας. Μέσα σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες εφημέρευσης, στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη, ένας από αυτούς κατέρρευσε και η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή για αρκετές εβδομάδες. Οι δύο γιατροί που απέμειναν εφημέρευαν εναλλάξ δύο και τρεις συνεχόμενες 24ωρες εφημερίες, με αποτέλεσμα η μία να βγει σε αναρρωτική άδεια και η άλλη να καταθέσει την παραίτησή της. Οι εφημερίες καλύπτονται από εννέα ακτινολόγους άλλων νοσοκομείων, οι τέσσερις από τα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας, Βέροιας, Νάουσας και τον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης και οι πέντε από Κέντρα Υγείας της περιοχής.
Το ογκολογικό ιατρείο, που εξυπηρετούσε πριν λίγο καιρό περισσότερα από 400 ραντεβού ετησίως, μετά την παραίτηση, λόγω των συνθηκών, του παθολόγου-ογκολόγου διευθυντή της παθολογικής κλινικής, λειτούργησε με έναν ογκολόγο και τα ραντεβού μειώθηκαν στα 150. Η λειτουργία του τον προηγούμενο χρόνο στηρίχτηκε σε ιδιώτη ογκολόγο, που ήρθε για να αναλάβει τους ογκολογικούς ασθενείς για μερικούς μήνες, ωστόσο παραιτήθηκε στο εξάμηνο, υποχρεώνοντας την ογκολόγο του νοσοκομείου να διακόψει την άδεια μητρότητας.
Σοβαρά προβλήματα σε όλες τις μονάδες
Σύμφωνα με την ΕΝΙΠ, οριακή είναι η λειτουργία και στα άλλα τμήματα, ενώ το επόμενο διάστημα, κινδυνεύουν η καρδιολογική λόγω συνταξιοδοτήσεων, η μαιευτική-γυναικολογική κλινική, η οποία έχει δύο μόλις μόνιμους γιατρούς, καθώς επίσης η παιδιατρική και η ψυχιατρική που στηρίζονται σε επικουρικούς και μετακινήσεις ιατρών. Στο ΩΡΛ τμήμα είναι κενές οι 3 από τις 4 οργανικές θέσεις, η οφθαλμολογική λειτουργεί με έναν οφθαλμίατρο, ενώ το νοσοκομείο διαθέτει μόνο έναν νευρολόγο, έναν κυτταρολόγο κι έναν γαστρεντερολόγο.
Παρόμοια είναι, όπως αναφέρουν οι νοσοκομειακοί, η εικόνα και στο νοσοκομείο της Έδεσσας, όπου στη χειρουργική κλινική υπάρχουν μόλις δύο μόλις γιατροί και η ΜΕΘ είναι κλειστή και στο ακτινολογικό δουλεύουν επίσης μόνο δύο ακτινολόγοι.
Το ίδιο ισχύει και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, της Κρύας Βρύσης που έχει κενές περισσότερες από τις μισές οργανικές θέσεις γιατρών και των Γιαννιτσών, που έχει μεγάλες ελλείψεις ακόμη και βασικών ειδικοτήτων (όπως παιδίατρος, καρδιολόγος). Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, το 2011 υπήρχαν στο ΚΥ 35 γιατροί που έβλεπαν συνολικά τουλάχιστον 1.000 περιστατικά την ημέρα, ενώ σήμερα υπάρχουν μόλις εννέα γιατροί, πολλοί από αυτούς λίγο πριν από την σύνταξη, που βλέπουν συνολικά 1000 περιστατικά τον μήνα.
Δημοσιεύτηκε στις Φεβρουάριος 2nd, 2023