Pellanet

Είναι το νερό κοινό αγαθό ή εμπόρευμα;

Το θεμελιώδες αυτό ερώτημα ήταν ο βασικός προβληματισμός που τέθηκε στην εκδήλωση/συζήτηση «Το Νερό ως κοινό αγαθό», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Υδρολογικού Συστήματος Εδεσσαίου ποταμού, «νεοSOS», την Κυριακή 11/03/2018.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Κώστας Νικολάου, διδάσκων Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας ΑΠΘ και πρόεδρος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο. UnivSSE Coop.

Ο κ. Νικολάου, παρουσίασε διαφορετικές προσεγγίσεις διαχείρισης του νερού, καθώς και τα ερευνητικά αποτελέσματα αυτών. Αναφέρθηκε στη «δημοκρατία του νερού» και ανέλυσε τη δημιουργία και λειτουργία των συνεταιρισμών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ενώ η εκδήλωση/ συζήτηση βασίστηκε στο βιβλίο "Το Νερό ως Κοινό Αγαθό, πέρα από τις Εταιρίες και το Κράτος” (Κώστας Νικολάου, Εκδόσεις UnivSSE Coop), από όπου και το απόσπασμα που ακολουθεί : «Η κριτική της πολιτικής οικονομίας του νερού δείχνει ότι η ιδιωτική διαχείριση οδηγεί σε κέρδη για τις εταιρίες και η κρατική και αυτοδιοικητική διαχείριση σε φόρους στους πολίτες. Στον αντίποδα αυτών παρουσιάζεται η συνεργατική/συνεταιριστική εναλλακτική διαχείριση και τα βασικά της σημεία, ξεκαθαρίζοντας μερικά θεωρητικά ζητήματα για τους συνεταιρισμούς και ιδιαίτερα ότι  κάθε ονομαζόμενος συνεταιρισμός δεν σημαίνει ότι αυτόματα ανήκει στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της άμεσης δημοκρατίας, αν δεν πληροί ορισμένες βασικές αρχές».

Στην εισαγωγική παρουσίαση της εκδήλωσης η Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ελισάβετ Φράγκου,  τόνισε τη διαχρονική παρουσία του Εδεσσαίου ποταμού, ως το σημαντικότερο «κοινό αγαθό» του τόπου μας. Επίσης τονίστηκε, ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς του Συλλόγου είναι η αναγνώριση και εκτίμηση της αξίας του ποτάμιου συστήματος, αλλά και η πολυεπίπεδη σχέση του ποταμού με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, ευχαριστεί θερμά τον κ. Νικολάου, αλλά και όλους/ες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

12:58 - 28 Φεβρουαρίου 2026 – «Δεν έχω οξυγόνο» …ακόμη

16:29 - Συνελήφθησαν 3 άτομα στην Πέλλα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν ημεδαπό άνδρα

12:47 - Ένταξη του Έργου «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δήμου Σκύδρας»

15:08 - Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πέλλας κατασχέθηκαν ποσότητες ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης

15:04 - Η Έδεσσα επενδύει στην αγροβιοποικιλότητα και τον βιώσιμο τουρισμό

14:57 - Υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Στυλιανού στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου Μενεμένης – Θεσσαλονίκης

14:37 - 4η συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου “DeepTechValleys” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:32 - Με θετικό πρόσημο έκλεισε το διήμερο για την ομάδα βόλει ΠΑΣ  Ίκαρος Έδεσσας, σημειώνοντας δύο σημαντικές νίκες στις τρεις αναμετρήσεις.

14:29 - ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 2026

13:35 - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ