Pellanet

Εξαγγέλθηκε η σύνταξη Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης

Θετικά τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο δήμο Γιαννιτσών για την
Πολιτική Προστασία

Σημαντικά και πολύ χρήσιμα χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα της σύσκεψης όλων των αρμόδιων φορέων της Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Δημαρχείο Γιαννιτσών μετά από πρόσκληση του δημάρχου Γιαννιτσών Νικόλαου Παπανικολάου και του αντίστοιχου Γραφείου του δήμου.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Γιαννιτσών Αβραμίδης Ελευθέριος (Πολιτικός Μηχανικός), αναφέρθηκε στην οργάνωση των υπηρεσιών και των φορέων που έχουν ενεργό συμμετοχή στα αντίστοιχα θέματα και επισήμανε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας στο οποίο έχει καταφέρει να βρίσκεται ο δήμος ως συντονιστής φορέας της ευρύτερης περιοχής.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Κοκολάκης ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στη λειτουργία του Γραφείου του δήμου Γιαννιτσών χαρακτηρίζοντας το ως παράδειγμα σε έναν τομέα δράσης πολύ σημαντικό για τη δημόσια προστασία και την ανθρώπινη ζωή.
Υπογράμμισε πως τα θέματα Πολιτικής Προστασίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα όπως αρμόζει σε περιπτώσεις εκτάκτων ισχυρών φαινομένων.
Ανακοίνωση τη λειτουργία ενός Πανελλαδικού αριθμού κλήσης για όλα τα προβλήματα που προκύπτουν σε έκτακτες περιπτώσεις όπως η απώλεια ατόμων, η εκδήλωση πυρκαγιάς κα.
Ειδικότερα επικέντρωσε την τοποθέτηση του σε περιπτώσεις έντονων χιονοπτώσεων και πλημμυρών που είναι και οι πλέον συχνές στις ευρύτερη περιοχή. Όπως ανέφερε επιβάλλεται ο προληπτικός καθαρισμός των αγωγών του δικτύου μεταφοράς όμβριων υδάτων πριν και μετά μιας έντονης βροχόπτωσης καθώς και η απομάκρυνση όλων των φερτών υλικών (φύλλα, σκουπίδια, οικοδομικά υλικά κ.α.)
Όπως σημείωσε είναι απαραίτητη η δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης και κινητοποίησης όλων των μελών του Δικτύου Πολιτικής Προστασίας και αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο εξέφρασε την δυσφορία του επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις ορισμένοι δήμοι δίνουν στη διάθεση του Συντονιστικού κέντρου της Περιφέρειας το κινητό τηλέφωνο ενός απλού υπαλλήλου που μπορεί να είναι ένας απλός οδοκαθαριστής και σίγουρα όχι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος η προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας. Αυτό σημείωσε ότι μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και ζήτησε από τους δήμους να είναι περισσότερο υπεύθυνοι.
Ο κ. Κοκολάκης ανέφερε ότι αρωγός στην προσπάθεια της Πολιτικής Προστασίας είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και παρέπεμψε στην άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Μετεωρολογικό Κέντρο Αεροπορίας στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.
Συνεχίζοντας την εισήγησή του αναφέρθηκε στην εγκύκλιο που εστάλη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αφορά τη χαρτογράφηση των ευαίσθητων περιοχών όπως για παράδειγμα διάφορα περάσματα σε χείμαρρους και ποταμούς κοντά σε οικισμούς, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων στα σημεία αυτά σε περιόδους όπου αναμένονται έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Ανάφερε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια λίστα των ατόμων που χρήζουν ειδικής προστασίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως είναι οι νεφροπαθείς και να εκπονηθεί σχέδιο μεταφοράς τους στο κοντινότερο κέντρο αιμοκάθαρσης σε περίπτωση που απαιτηθεί.
Χαρακτήρισε απαραίτητη την ύπαρξη χαρτών της περιοχής οι οποίοι θα διανέμονται σε όλες τις Οργανώσεις και της Υπηρεσίες που καλούνται να επέμβουν όταν χρειαστεί. Εξήρε το έργο των εθελοντικών οργανώσεων και των εθελοντών που βοηθούν στο δύσκολο έργο της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών αλλά και προληπτικά ενημερώνοντας για παράδειγμα αγρότες και κτηνοτρόφους για το τι πρέπει να πράξουν σε περιπτώσεις κινδύνου για να προλάβουν την καταστροφή του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου τους.
Σχετικά με το πεδίο ευθύνης κάθε φορέα προσδιόρισε τα όρια δράσης του λέγοντας ότι όσον αφορά τους ποταμούς, για τα πεδινά την ευθύνη έχει η Περιφέρεια ενώ για τα ορεινά την ευθύνη έχει η Νομαρχία και αντίστοιχα για τους δρόμους που διαχώρισε το Εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο αποδίδοντας την ευθύνη στον αντίστοιχο Φορέα.
Στο τελευταίο μέρος της εισήγησής του ο Κ. Κοκολάκης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Πολιτεία που αναφέρεται στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων όλων των φορέων της Περιφέρειας που θα συμβάλει στην καλύτερη Διαχείριση και αποτελεσματικότητα σε περίοδο κρίσης. Επίσης έκανε λόγο για την ανάγκη εκπαίδευση των εθελοντών κάτι που το χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και ουσιαστικό.
Κλείνοντας ο κ. Κοκολάκης εξήγγειλε την πραγματοποίηση Ημερίδων στην Κεντρική Μακεδονία στη διάρκεια των οποίων θα διενεργηθούν σεμινάρια για τη σύνταξη Τοπικών και Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες φορείς στη σύσκεψη υπέβαλαν ερωτήσεις και κατέθεσαν προτάσεις για τη βελτίωση της αντίδρασης και αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών.
Μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους ήταν ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Γιαννιτσών κ. Τσάκαλος, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Γιαννιτσών και διοικητής του Α.Τ. κ. Σοϊλεμέζογλου, η διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Γιαννιτσών κα Μακρή, ο υποδιοικητής του ιδίου Τμήματος κ. Βελόπουλος, ο εκπρόσωπος της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού, ο αντιδήμαρχος Γκαράζ κ. Χαλεπούδης, ο διευθυντής της ΤΕΔΚ Ν. Πέλλας κ. Αλεξανδρίδης, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΓ κ. Δελβίζογλου, η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Σκύδρας, ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Σκύδρας, ο εκπρόσωπος της Ραδιολέσχης Έδεσσας κ. Χατζηαντωνίου, υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου Γιαννιτσών και εκπρόσωποι των Μέσων Ενημέρωσης του νομού Πέλλας.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο δήμαρχος Γιαννιτσών απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε τα εξής:
«Στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας ο δήμος Γιαννιτσών έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα Γραφείο πρότυπο θα έλεγα για τα δεδομένα ενός Οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό άλλωστε το επιβεβαίωσε και ο πλέον αρμόδιος για το θέμα αυτό στη σύσκεψη που συμμετείχαν οι εμπλεκόμενοι στο θέμα αυτό φορείς. Έχουμε επενδύσει ως δήμος τόσο στην πρόληψη όσο και στην άμεση αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και όποτε χρειάστηκε λειτουργήσαμε οργανωμένα και αποτελεσματικά. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπεύθυνο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Γιαννιτσών κ. Αβραμίδη για τη συμβολή του στην οργάνωση του παραπάνω Γραφείου καθώς και όλους τους φορείς και υπηρεσίες που συμμετέχουν στο Δίκτυο που έχουμε δημιουργήσει στην περιοχή μας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων φαινομένων. Η ευθύνη μας ως ο μεγαλύτερος δήμος του νομού είναι μεγάλη όπως και η ευαισθησία και σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το ζήτημα αυτό που αφορά το σύνολο σχεδόν της τοπικής κοινωνίας.

Δημοσιεύτηκε στις 17 Νοεμβρίου, 2009


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook