Pellanet

Ενέργειες του ευρωβουλευτή Ι. Γκλαβάκη για την κατοχύρωση του “τσίπουρου” και της “τσικουδιάς” ως ελληνικών προϊόντων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 4 Απριλίου 2006

Ενέργειες του ευρωβουλευτή Ι. Γκλαβάκη για την κατοχύρωση του "τσίπουρου" και της "τσικουδιάς" ως ελληνικών προϊόντων

 

Έντονες προσπάθειες καταβάλει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Ι. Γκλαβάκης, ώστε μέσα στα πλαίσια της αναθεώρησης του καθεστώτος για την περιγραφή, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών που συζητείται τώρα στα αρμόδια όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να κατοχυρωθούν οι ονομασίες "τσίπουρο" και "τσικουδιά " ως ελληνικά προϊόντα. Σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλεται προσπάθεια ώστε το τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί, να είναι προς το συμφέρον της χώρας μας.

Με σειρά τροπολογιών που κατατέθηκαν από την πλευρά του κ. Γκλαβάκη, γίνεται προσπάθεια να θωρακιστούν τα ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματα των αλκοολούχων ποτών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το "ούζο" αλλά και να υπαχθούν στις κατάλληλες κατηγορίες ορισμένα παραδοσιακά μας ποτά για τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε επιδειχθεί ενδιαφέρον, όπως είναι το "Ούζο Μυτιλήνης", το "Ούζο Πλωμαρίου", το " Κουμ Κουάτ Κέρκυρας". το "Κίτρο Νάξου", η "Μαστίχα Χίου" και όπως προαναφέρθηκε το "τσίπουρο" και η τσικουδιά" .

Όπως είναι γνωστό και κατά το παρελθόν έγιναν προσπάθειες εκ μέρους της Ελλάδας για το τσίπουρο και τη τσικουδιά, που όμως δεν στέφθηκαν με επιτυχία καθώς το 1988 κρίθηκε ότι οι ονομασίες αυτές δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για προϊόντα παραγόμενα στην Ελλάδα. "Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από εκείνη την περίοδο, μας οπλίζει με επιχειρήματα για να πείσουμε την Επιτροπή ότι το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι ονομασίες που πρέπει να αναφέρονται σε προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα" επισημαίνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής και καταλήγει: "Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας και εκτιμώντας τις ανησυχίες των ενδιαφερομένων, θα το παρακολουθούμε στενά σε όλα τα στάδια της εξέλιξής του ".

 

Δημοσιεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου, 2006


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

13:16 - Άμεσα συνελήφθησαν 2 άτομα που προσπάθησαν να εξαπατήσουν άνδρα στην πόλη των Σερρών

18:10 - ΚΕΠ Υγείας Δήμου Πέλλας: Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ο δωρεάν προληπτικός έλεγχος για Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

18:07 - 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) – ΕΔΕΣΣΑ

18:02 - Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία για τη χρήση προστατευτικού κράνους

17:58 - Επιβολή διοικητικού προστίμου σε Πέλλα

12:45 - 20ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

18:16 -  Δρόμος Θυσίας Γιαννιτσών 2026: Συνεχίζονται οι εγγραφές- Hλεκτρονική χρονομέτρηση στo Δρόμο των 5,5 χλμ

12:56 - Στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» του Ράδιο Pella 103,3 φιλοξενήθηκε η Χριστίνα Χρυσοχοΐδου, διευθύντρια της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Κιλκίς και στέλεχος της «ΝΙΚΗΣ».

12:46 - pellafm 103,3-Δεύτερος Κάφες- Εκπομπή στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά

12:36 - Εκδήλωση στη Μνήμη των θυμάτων της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 στα Γιαννιτσά