Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη βρέθηκε την Παρασκευή 23-2-2018 στην Καρυδιά όπου παρουσίασε τα βασικά εργαλεία που διαθέτουν οι παραγωγοί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους που είναι ο σχηματισμός και η λειτουργία Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών (ΟΠ).
Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε αναλυτικά στα οφέλη που αποκομίζουν οι αγρότες από την σύσταση Ομάδων ή Οργανώσεων Παραγωγών. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η βουλευτής, η δημιουργία μιας ΟΠ συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων των παραγωγών-μελών της και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στην αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερες τιμές για το προϊόν.
Ανάμεσα στα οφέλη των παραγωγών που είναι μέλη σε μία Οργάνωση/Ομάδα είναι τα εξής:
Η συλλογικότητα των γεωργών, όπως ανέφερε η κ. Τζάκρη, αποτελεί κατεύθυνση η οποία ενισχύεται από διάφορα προγράμματα, όπως:
Για την αναγνώριση αυτών των οργανώσεων απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός παραγωγών και μια ελάχιστη αξία εμπορεύσιμης παραγωγής, τα μεγέθη των οποίων διαφέρουν ανάλογα με την έδρα (Νομός) της Ομάδας Παραγωγών.
Οι αναγνωρισμένες ΟΠ έχουν τη δυνατότητα υποβολής επιχειρησιακού προγράμματος διάρκειας 3 έως 5 ετών, το οποίο εφαρμόζεται σε ετήσιες περιόδους.
Το ύψος της ετήσιας επένδυσης ενός επιχειρησιακού προγράμματος ανέρχεται μέχρι σε ποσοστό 8,2% της αξίας της παραγωγής που διατέθηκε από την οργάνωση παραγωγών δύο έτη πριν το έτος έναρξης υλοποίησης του Προγράμματος.
Η ενίσχυση ανέρχεται στο 50% του ύψους επένδυσης και οι επιλέξιμες δράσεις περιλαμβάνουν
Η υποβολή αυτών των προγραμμάτων μέχρι 15 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
Προκειμένου να ενθαρρύνει τη σύσταση ομάδων παραγωγών στους τομείς της γεωργίας και της δασοπονίας, έχει προβλεφθεί μέσα από το ΠΑΑ 2014-2020 το Μέτρο 09 – «9.1 Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών», το οποίο έχει ρόλο κινήτρου και σκοπό:
Το μέτρο περιλαμβάνει όλους τους γεωργικούς τομείς (γεωργία και κτηνοτροφία), καθώς και τον τομέα της δασοπονίας και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 27 εκ. €.
Το βασικότερο κριτήριο αναγνώρισης αποτελεί ο ελάχιστος αριθμός μελών κάθε ΟΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ανάλογα με τον παραγωγικό τομέα και την περιοχή δραστηριοποίησης.
Βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, στους 4 τομείς στους οποίους υπάρχει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο (οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο και ελιές, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αμπέλι και οίνος), παρατηρείται σημαντικά χαμηλός βαθμός οργάνωσης των παραγωγών.
Κατά συνέπεια υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και οι παραγωγοί όλων σχεδόν των προϊόντων πρέπει να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσει την ενίσχυση των Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών, επειδή η συγκέντρωση της παραγωγής οδηγεί στην ενδυνάμωση των παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην αναστροφή των συνθηκών που χαρακτηρίζονται από λίγα, ισχυρά δίκτυα διανομής και πολυάριθμους πωλητές.
Στην διάρκεια της παρουσίασης έγινε ενημέρωση και για τα σχέδια βελτίωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη και η προθεσμία για την υποβολή τους λήγει στις 2 Απριλίου, καθώς και στην μοριοδότηση και τις προϋποθέσεις για την έγκρισή τους.
Επίσης η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους νέους αγρότες ότι εξεδόθησαν τα αποτελέσματα για τους εν δυνάμει νέους αγρότες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα επί των ενστάσεων των νέων αγροτών, καθώς και τα ονόματα των επιλαχόντων του προγράμματος των νέων αγροτών, οι οποίοι εισέρχονται στο πρόγραμμα και καθίστανται δικαιούχοι και ανέρχονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των αιτούντων, στους λογαριασμούς των οποίων θα πιστωθεί η ενίσχυση μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση.
Δημοσιεύτηκε στις Φεβρουάριος 24th, 2018