(φωτογραφία αρχείου)
«Στην πρώτη φάση στη Κεντρική Μακεδονία έχουμε προχωρήσει με Σέρρες, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Κατερίνη και Βέροια. Αυτές οι περιοχές έχουν ενταχθεί και στο ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και έχουν πάρει και μέρος της χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την οποία έχουμε υπογράψει την δανειακή σύμβαση πριν λίγες μέρες ημέρες και έχουν διασφαλίσει την μικρότερη σε ποσοστό χρηματοδότηση από την ίδια την ΔΕΔΑ και την ΔΕΠΑ. Η έξοδος του αγωγού στο Άσπρο δείχνει ότι θα είναι προσβάσιμος σε όλες τις περιοχές της Πέλλας». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Εταιρία Διανομής(φυσικού)Αερίου Στεφανία Μωσσέ, μιλώντας στην εφημερίδα ΠΕΛΛΑNEWS, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στον Νομό Πέλλας. Η κ. Μωσσέ, συνοδευόμενη από τον Βουλευτή Πέλλας Γ. Σηφάκη, είχε τετ-α-τετ με τους Δημάρχους του Νομού για μια πρώτη συλλογή στοιχείων και ιδιαιτεροτήτων, καθώς ξεκίνησαν και οι μελέτες για Έδεσσα, Σκύδρα και Αριδαία. Η έξοδος του αγωγού στο Άσπρο δίνει αισιοδοξία ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα για όλο τον Νομό έως το 2023, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Μωσσέ, ενώ δεν έκρυψε την ικανοποίηση της μιας και στη συνάντηση με τον Δήμαρχο Πέλλας Γρ. Στάμκο «έκλεισε» και το οικόπεδο που θα δοθεί από πλευράς Γιαννιτσών για να εγκατασταθεί ο αποσυμπιεστής, διότι η πόλη θα πάρει φυσικό αέριο μ’ αυτήν την μορφή. Όχι ποιο οικόπεδο θα είναι αυτό που θα τοποθετηθεί ο αποσυμπιεστής, αλλά ως έννοια, μιας και υπάρχουν 3-4 υποψήφιοι "χώροι" γης που μπορεί να μπει το μηχάνημα, η κατάληξη-τελική επιλογή του οποίου θα γίνει σύντομα.
«Η ΔΕΔΑ έχει ξεκινήσει να κάνει μελέτες στις πόλεις Σκύδρα, Νάουσα, Έδεσσα και Αριδαία. Ο στόχος αυτών των μελετών είναι να δείξουν ποιες περιοχές είναι κατάλληλες για να διεκδικήσουν την δημιουργία ενός δικτύου διανομής μέσα στην πόλη για το φυσικό αέριο. Για να γίνουν αυτές οι μελέτες συλλέγουμε διεξοδικά κάποια στοιχεία που αφορούν την βιομηχανική ανάπτυξη, τα ξενοδοχεία και τους οικιακούς καταναλωτές στην κάθε πόλη, για να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και μετά να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», σημείωσε στην ΠΕΛΛΑNEWS η κ. Μωσσέ.
Όπως επισήμανε «τα Γιαννιτσά είναι μία διαφορετική περίπτωση διότι ήδη έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ και του περιφερειακού προγράμματος και έχουν ήδη κατακτήσει την χρηματοδότηση. Είναι στον δρόμο για να κατασκευαστεί το δίκτυο. Οπότε τώρα ξεκινάμε την δεύτερη φάση του δικτύου διανομής με τις πόλεις που ανέφερα».
Για τις συναντήσεις με τα πολιτικά πρόσωπα και τις συνεχείς επαφές που υπάρχουν η Αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑ ανέφερε πως «η συνεργασία και με τον κ. Σηφάκη και με τους Δημάρχους είναι εξαιρετική. Από την πλευρά του τρέχει το θέμα και τις διαδικασίες για να είμαστε έτοιμοι ώστε όταν ο αγωγός ΤΑΡ ανοίξει την έξοδο του να μπορέσουν οι πόλεις αυτές να λάβουν φυσικό αέριο. Μιλήσαμε και με τους Δημάρχους των πόλεων για να μας βοηθήσουν με τα στοιχεία των μελετών. Προς το παρόν είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τις συνεργασίες που έχουμε».
«Θα επανέλθουμε σε 2-3 μήνες με τις μελέτες, με συγκεκριμένα ποσά, με τα στοιχεία των πόλεων, τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες ανάπτυξης τους, για να οργανωθούμε και να προβλέψουμε το καλύτερο για την κάθε περιοχή. Τώρα υπάρχει η βούληση, τα στοιχεία σε δυο-τρεις μήνες λοιπόν. Δεν είναι υπερβολικό να υπάρχει αισιοδοξία. Είναι πολύ πιθανό κάποια απ’ αυτά τα σχέδια να προχωρήσουν», ανέφερε, με το επόμενο χρονοδιάγραμμα να βρίσκεται επί τάπητος.
Τόνισε δε πως «σε πρώτη φάση στη Κεντρική Μακεδονία έχουμε προχωρήσει με Σέρρες, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Κατερίνη και Βέροια. Αυτές οι περιοχές έχουν ενταχθεί και στο ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και έχουν πάρει και μέρος της χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την οποία έχουμε υπογράψει την δανειακή σύμβαση πριν λίγες μέρες ημέρες και έχουν διασφαλίσει την μικρότερη σε ποσοστό χρηματοδότηση από την ίδια την ΔΕΔΑ και την ΔΕΠΑ. Σε 2-3 μήνες λοιπόν που θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας εύχομαι να μην είμαστε απλά αισιόδοξοι αλλά σίγουροι».
Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου, 2018