Pellanet

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

1. Ποια ήταν η κατάσταση και οι προοπτικές της φετινής παραγωγής;

Από τον Ιανουάριο του 2009 άρχισαν οι ανησυχίες μου για την τύχη του ροδάκινου της φετινής περιόδου και έκτοτε ασχολούμαι με το θέμα συνεχώς. Δυστυχώς οι ανησυχίες μου επιβεβαιώθηκαν.

Οι κονσερβοποιοί ισχυρίζονται ότι έχουν αποθέματα απούλητης κομπόστας που λόγω της διεθνούς κρίσης δεν απορροφήθηκαν στην αγορά. Ως εκ τούτου οι δυνατότητες τους και η πρόθεση τους ήταν να δουλέψουν 130.000 έως 150.000 τόνους συμπύρηνου ροδάκινου. Η τιμή που άρχισε να αναφέρεται ήταν μόλις 0,14€ ανά κιλό. Τότε ο υφυπουργός κ. Κιλτίδης αμέσως ανακοινώνει εγγύηση 0,25€ για το επεξεργασμένο ροδάκινο και κάλυψη από τον ΕΛΓΑ της υποβαθμισμένης ποιότητας δηλαδή περίπου 25.000 - 30.000 τόνους, γεγονός που άνοιξε και τις διαδικασίες.

2. Τι ισχύει σήμερα;

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με φορείς, υποβολή προτάσεων από τους φορείς και εν όψει της πρωτοφανούς κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί η κατάσταση εξελίχθηκε ως εξής:

· Πίεση και τελική συμφωνία με τους βιομηχάνους κονσερβοποιούς να δουλέψουν το ελάχιστο 200.000 τόνους (το επιπλέον δεν αποκλείεται, αντίθετα επιδιώκεται) και να πληρώσουν στους παραγωγούς 18 λεπτά/κιλό.

· Θα δοθούν 4 λεπτά ανά κιλό από το ΛΑΕΚ μέσω βιομηχάνων(σύνολο 22 λεπτά/κιλό), ώστε να φτάσει σε όλη την παραγωγή και όχι μέσω ομάδων και ενώσεων, όπου την προηγούμενη φορά παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις και δεν έφτασε σε όλους τους παραγωγούς.

· Δόθηκε εντολή να βρεθεί νόμιμος τρόπος μέσω ταμείου συνοχής προγραμμάτων εκπαίδευσης κλπ., ώστε να έχουμε 3 ή 4 λεπτά ανά κιλό ακόμη. Το ποσό αυτό εκκρεμεί μέχρι σήμερα παρά τη θετική στάση και εντολή των Υπουργών Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χατζηγάκη και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου, τους οποίους και πολλές φορές επισκέφτηκα. Σημειώνω εδώ ότι η ΓΕΣΕΕ (Γενική συνομοσπονδία εργατών Ελλάδος) έκανε παρέμβαση καταγγελία και απειλεί με προσφυγές, γεγονός που δυσχεραίνει τις τελικές αποφάσεις, ενώ υπάρχουν και οι ερωτήσεις στη Βουλή για παράνομες επιδοτήσεις και στην Ευρωβουλή.

3. Τι γίνεται η υπόλοιπη παραγωγή 200.000 τόνων περίπου;

Μέχρι 200.000 τόνους αποφασίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Αγροτικού κόσμου και του ροδάκινου να το καλύψει ο ΕΛΓΑ με την εμπορική του αξία. (Ζήτησα να εκδοθεί εγκύκλιος που να διευκρινίζει ποια είναι η εμπορική αξία δηλαδή είναι τα 18 λεπτά ή συμπεριλαμβάνει και τις ενισχύσεις δηλαδή τα 4 του ΛΑΕΚ και τα 3 ή 4 λεπτά που ζητούμε να δοθούν και περιμένουμε). Μιλάμε δηλαδή για μια στήριξη που φτάνει από 45 εκατομμύρια έως 55 εκατομμύρια Ευρώ μόνο για συμπύρηνο ροδάκινο. ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ.

Το πακέτο αυτό στήριξης του ΕΛΓΑ για 200.000 τόνους είναι σαφώς μεγαλύτερο αυτού που είχε υποσχεθεί εξαρχής ο Υφυπουργός των 25.000 – 30.000 τόνων λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας.

Η διαδικασία και οι λεπτομέρειες διευκρινίστηκαν από τον ΕΛΓΑ εγγράφως (50% βιομηχανία κάθε παραγωγός, 50% ΕΛΓΑ και οι πρώιμες όσες δεν μπορούν στη βιομηχανία όλες στον ΕΛΓΑ). Ζήτησα και έτσι έγινε να γίνει η αποζημίωση στο δέντρο ή στο χωράφι, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο παραγωγός από την ομάδα του και τη μεταφορά και να πάρει καθαρά χρήματα.

Για όλα αυτά έγκαιρα ενημέρωνα τους φορείς συνεχώς και τους παραγωγούς οι οποίοι επικοινωνούσαν μαζί μου και από τους οποίους ζητούσα και τη γνώμη τους, έδιδα δε δελτία και στον τοπικό τύπο. Κυρίως όμως τα ανακοίνωσα και στα μπλόκα των ροδακινοπαραγωγών τα οποία επισκέφτηκα.

Το νέο στοιχείο που προέκυψε και για το οποίο έγινε σύσκεψη την Κυριακή 26-7-2009 στη Βέροια παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ είναι ότι εμφανίστηκαν οι χυμοποιοί και ζητούν να απορροφήσουν 70.000 έως 100.000 τόνους για χυμό.

Δεν συμφώνησα με την τιμή που προσφέρουν 5-7 λεπτά ανά κιλό και στις προτάσεις που ακούστηκαν και ως εκ τούτου δεν υπάρχει απόφαση επ΄ αυτού. Όταν έχω νεώτερα θα σας ενημερώσω.

Εντός της εβδομάδας ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αναστασάκος επισκέπτεται το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Βεροίας, ώστε να αρχίσουν οι αναγγελίες για τα πρώιμα τουλάχιστον.

Αναγνωρίζω την αγωνία σας και τις ανησυχίες σας. Είμαι μαζί σας και κάνω ότι μπορώ σε μια δύσκολη περίοδο που δεν έχει προηγούμενο, ώστε οι συνέπειες της κρίσης να σας αγγίξουν όσο το δυνατό λιγότερο. Δεν σας άφησα μέχρι τώρα, δεν σας αφήνω μόνους και στις σημερινές δυσκολίες.

Ο αγώνας για τη βελτίωση των όρων συνεχίζεται.

Δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου, 2009


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Α.Α.Τ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

13:25 - ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΕΛΛΗΣ

13:22 - ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

13:19 - ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

13:15 - Ο Παντελής Θαλασσινός σε εκδήλωση με την ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών

13:09 - Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

13:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς τα έργα Ανακαίνισης & Διαμόρφωσης στις Δομές Υγείας της Έδεσσας και της Π.Ε. Πέλλας

10:50 - Μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον Παντελή Θαλασσινό στο Ράδιο Εκ Βαθέων

14:45 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

14:39 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση της Μέσης Ανατολής, Arabian Travel Market, στο Ντουμπάι