Pellanet

«Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα»

Ο κ. Μάκης Γεροντίδης, από την «Πρωτοβουλία Ενάντια στα Μέτρα» μίλησε στο ''Ράδιο Πέλλα'' και τη Χριστίνα Παπαδοπούλου και όπως μας είπε «Άλλοι δήμοι μαζεύουν λογαριασμούς που έχει πληρωθεί η αξία τους και όχι το τέλος ακινήτων και οργανώνουν μαζικές προσφυγές στη ΔΕΗ ή με τις υπηρεσίες τους είναι έτοιμοι να επανασυνδέσουν το ρεύμα σε αυτούς που θα πάει η ΔΕΗ να το κόψει. Υπάρχει συμπαράσταση προς τους πολίτες τους. Εδώ στον δήμο Πέλλας, μετά από δική μας πρωτοβουλία και σύσκεψη που προκαλέσαμε με πολλούς φορείς και Συλλόγους, όπως ο Δικηγορικός, Εμπορικός, Εφοριακών, Εκπαιδευτών, Εργαζομένων, κλπ. παραβρεθήκαμε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ζητήσαμε να πάρει σαφή πολιτική θέση κάλυψης όσων δεν μπορούν, αλλά και όσων αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι στα πλαίσια της μαζικής αντίδρασης πανελλαδικά για την άδικη και αντισυνταγματική αυτή εκτροπή της κυβέρνησης. Η απάντηση του δήμου ήταν ότι συμφωνει σε όσα αναπτύξαμε, η ανακοίνωση όμως που έβγαλε δεν μας καλύπτει. Παρόλα αυτά εκείνη την ημέρα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια τριμελής επιτροπή. Αυτό για μας είναι μία νίκη, ένα πρώτο βήμα, για να μπορέσουμε να αντισταθούμε συλλογικά όλοι οι δημότες. Όμως από τότε, έως σήμερα, αυτή η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει, με αποτέλεσμα οι δημότες να μη γνωρίζουν την ύπαρξη της.
Αυτό που εμείς λέμε λοιπόν είναι ότι ιδιαίτερα τώρα που συγκυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ επιχειρούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν, αυτές οι κινητοποιήσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Τώρα λοιπόν, που εξέπνευσε η ιδιότυπη αυτή προθεσμία για την υποβολή στους δήμους, αιτήσεων διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων που αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η ''Πρωτοβουλία Ενάντια στα Μέτρα'' που δραστηριοποιείται και στα Γιαννιτσά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα».
Σήμερα που η κατάσταση θυμίζει μάχη χαρακωμάτων μεταξύ του λαού μας και της κυβέρνησης καλούμε όλον τον λαό της περιοχής μας να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του. Να μην μείνει ούτε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα.....
Να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο το κόψιμο του ρεύματος. Να αυτοοργανωθούμε σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά και να απαιτήσουμε όλοι μαζί το αυτονόητο…
Ο Δήμος Πέλλας, όπως και μια σειρά άλλων φορέων, μπορούν και πρέπει να κάνουν έστω το ελάχιστο.
Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να μην επιτρέψουν τη διακοπή του ρεύματος σε συμπολίτες μας.
Καλούμε τους εργαζόμενους ηλεκτρολόγους της πόλης μας, να μη δεχτεί κανένας να αναλάβει εργολαβικά τη διακοπή του ρεύματος σε σπίτια.
Ζητάμε να αναλάβει η τριμελής επιτροπή του Δήμου τη συλλογή των λογαριασμών της ΔΕΗ που δεν έχει πληρωθεί το χαράτσι και την αποστολή εξώδικου στη ΔΕΗ, ενώ αν ξεκινήσουν τις προσπάθειες διακοπής ρεύματος, να καταθέσουν μαζική προσφυγή στα δικαστήρια και κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να προλάβουμε καταστάσεις που θα μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω.
«Εμείς θέλουμε να μην είναι αυτή η τριμελής επιτροπή μία κοροϊδία καθώς τα προβλήματα όλων είναι πραγματικά. Δεν είναι ένα καπρίτσιο κάποιων που έκαναν μία πρωτοβουλία…. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα, δεν μπορεί να κόβεται το ρεύμα γιατί δεν έχει κάποιος να πληρώσει. Μιλάμε για ένα φόρο, όχι για ανταποδοτικό τέλος και είναι παράνομο να μπαίνει στη ΔΕΗ. Είναι καθαρά εκβιαστικό. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, συνολικά 1,5 εκατομμύριο λογαριασμοί με το χαράτσι δεν έχουν πληρωθεί. Το στοιχείο αυτό, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν το αρνήθηκε παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρούσε να πείσει ότι 8 στους 10 λογαριασμούς εξοφλούνται κανονικά... Είναι φανερό ότι ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο τώρα που θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης. Αγώνας για να μην κοπεί το ρεύμα ούτε σε ένα σπίτι, αγώνας για να καταργήσει στην πράξη το μέτρο» κατέληξε ο κ. Γεροντίδης.
Από τις 10 του Οκτώβρη, που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με το χαράτσι, έχουν εκδοθεί 9,5 εκατομμύρια λογαριασμοί με το συνολικό ύψος των τελών να φτάνει τα 1,950 εκατομμύρια ευρώ.
Από αυτούς έχουν πληρωθεί τα 5,5 εκατομμύρια με τέλη 1,1 εκατομμύριο ευρώ. Από τα υπόλοιπα 4 εκατομμύρια λογαριασμούς με χαράτσι που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, το 1,5 έχουν λήξει (350 εκατομμύρια ευρώ το χαράτσι). Από τους ληγμένους λογαριασμούς, για τους 250.000 έχει λήξει και το 80ήμερο της προθεσμίας να πληρώσουν. Από αυτούς επιλέχθηκαν και οι πρώτες 50.000 εντολές διακοπής. Από το σύνολο των 7,5 εκατομμυρίων λογαριασμών που εκδίδει κάθε δίμηνο η ΔΕΗ, το χαράτσι για τα ακίνητα το περιλαμβάνουν περίπου 6,3 εκατομμύρια λογαριασμοί.
Για πολλές οικογένειες και μικροεπιχειρήσεις είναι ζήτημα επιβίωσης η ύπαρξη του ηλεκτρικού ρεύματος και ιδιαίτερα τώρα το χειμώνα όπου η θέρμανση σε κάθε σπίτι είναι συνδεδεμένη κατά βάση με ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον υπάρχουν πλήθος άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, που είτε χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές προκειμένου να διατηρηθούν στη ζωή (π.χ. συσκευή οξυγόνου) είτε φάρμακα που διατηρούνται σε ψυγείο. Ο λαός έχει τη δύναμη και πρέπει να επιβάλει την κατάργηση του εξοντωτικού χαρατσιού με κάθε τρόπο. Είναι πια ζήτημα επιβίωσης...
Χ.Π.

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου, 2012


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV

15:32 - Συνάντηση του Περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα με τον Υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και τον ΥΜΑΘ Κ. Γκιουλέκα

15:27 - Αποκατάσταση κλιματισμού στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών

15:23 - Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την απώλεια του Γιώργου Αλεξόπουλου

15:14 - Ο Κόσμος αγκάλιασε την ιδέα του … EDESSA CHERRY FESTIVAL

11:57 - Έως τις 30 Ιουνίου 2024 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους

11:52 - Παραστάτη καραγκιόζη στα Γιαννιτσά

11:35 - Στα πάτρια εδάφη αναπαύεται πλέον ο ήρωας της Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης από την Κρύα Βρύση -Υποδοχή των λειψάνων του με τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Δήμο Πέλλας!

11:27 - Λάκης Βασιλειάδης: «Η Πέλλα τιμά σήμερα έναν ακόμα ήρωα που έπεσε υπέρ πατρίδος».

11:24 - Παρών στις πυρκαγιές στους πρόποδες του Πάικου ο Δήμαρχος Πέλλας – «Ιδιαίτερη προσοχή από όλους»