Pellanet

Καρασμάνης «Δεν αντέχεται πια ο κύριος Αποστόλου»

Σφοδρή επίθεση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά ο Βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Καρασμάνης, με αφορμή την «δήθεν αναπτυξιακή στρατηγική που έχει σχεδιάσει ο ίδιος».

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση :

«Γραφικός και απελπιστικά κουραστικός έχει καταντήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, αφού εδώ και τρία χρόνια όπου βρεθεί και όπου σταθεί εξιστορεί για τη δήθεν «αναπτυξιακή στρατηγική που έχει ο ίδιος σχεδιάσει και υλοποιεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Τα ίδια υποστήριξε και στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παρουσιάζοντας τις ίδιες σκηνές από το ίδιο «θεατρικό έργο» (κωμωδία ή τραγωδία, ας το κρίνει ο καθένας), που έπαιξε σε όλες του τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαφόρων συνεδρίων παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Γιατί απλούστατα ούτε έχει σχεδιάσει, ούτε βέβαια εφαρμόζει καμία δική του αναπτυξιακή στρατηγική στον πρωτογενή τομέα, αλλά ως άλλος «κλεπταποδόχος» οικειοποιείται το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και το δικό μας Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που καταρτίσαμε και υποβάλαμε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014. Ένα πρόγραμμα, που εγκρίθηκε αυτούσιο, με τους ίδιους πόρους και τα ίδια μέτρα επί των ημερών του κ. Αποστόλου και τώρα το παρουσιάζει ως δικό του, δηλώνοντας μάλιστα με περίσσιο θράσος πως είναι ευτυχής που μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις στον αγροτικό τομέα.

Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Αποστόλου, όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες αγρότες, πως του παραδώσαμε μια Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) με 20 δις ευρώ διασφαλισμένες κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις για τη χώρα μας συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με πόρους 6 δις ευρώ. Και ταυτόχρονα ξέρει, όπως ξέρουν όλοι, πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόσθεσε σε αυτά ούτε 1 ευρώ, παρά τις κατά καιρούς βαρύγδουπες εξαγγελίες της περί επαναδιαπραγμάτευσης και αύξησης της κοινοτικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση έργων και προγραμμάτων.

Πέραν, όμως, της «κλεπταποδοχής», το τραγικότερο όλων για το οποίο αντί να επαίρεται θα πρέπει να απολογείται ο κ. Αποστόλου στους Έλληνες αγρότες, είναι η χαρακτηριστική ανικανότητα του ιδίου και της κυβέρνησης στη διαχείριση των διασφαλισθέντων πιστώσεων και πόρων.

Γιατί σήμερα, 4 ολόκληρα χρόνια από την κατάρτιση και υποβολή στην Κομισιόν του ΠΑΑ 2014-2020, ούτε ένα ευρώ από τα μέτρα και τις δράσεις του εν λόγω Προγράμματος δεν έχει μπει στην τσέπη του Έλληνα αγρότη, πλην των πληρωμών για τις ανειλημμένες υποχρεώσεις, την πρόσφατη καταβολή της ενίσχυσης στους νέους αγρότες, την πληρωμή του Μέτρου 10 «Κομφούζιο» και την εξισωτική αποζημίωση που εμείς διασφαλίσαμε το Δεκέμβριο του 2014 (Καν. ΕΕ 1378/23.12.2014).

Για ποια λοιπόν αναπτυξιακή στρατηγική και ποια αντιμετώπιση των προκλήσεων μιλά ο κ. Αποστόλου ; Όταν για κάθε μέτρο-πρόγραμμα, από τα ελάχιστα που έχει ο ίδιος προκηρύξει, ακολουθούν τουλάχιστον δύο με τρεις παρατάσεις. Ενδεικτικά, μόνο, αναφέρω το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας που πήρε 3 παρατάσεις, τα Σχέδια Βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων 2 παρατάσεις, το πρόγραμμα Μεταποίησης και Εμπορίας αγροτικών προϊόντων 2 παρατάσεις, το πρόγραμμα Νέων Αγροτών 3 παρατάσεις, η ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών 2 παρατάσεις κ.α.

Και το κερασάκι στην τούρτα : Το πρόγραμμα προώθησης της ελληνικής φέτας μετά από 4 (!) συνεχόμενες παρατάσεις, τελικά παρέμεινε ανενεργό και χάθηκε. Και συνεχίζει αυτός ο άνθρωπος να μιλά και να εξιστορεί στα διάφορα ακροατήρια περί «αναπτυξιακής στρατηγικής».

Εκείνο βέβαια που δεν ανέφερε σε καμία του «θεατρική παράσταση» ο κ. Αποστόλου είναι την μοναδική του …επιτυχία. Ότι «κατάφερε» να χάσει πόρους 1,5 δις ευρώ από το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Χρήματα, που για να καλύψει τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, αδιαφορία και παλινωδίες του, μετέφερε στο νέο ΠΑΑ 2014-2020, μειώνοντας έτσι κατά το αντίστοιχο ποσό τους πόρους του νέου προγράμματος και στερώντας τα από τους αγρότες και τους υποψήφιους επενδυτές.

Στην τελευταία του μάλιστα «παράσταση» που έδωσε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και του ΕΕΑ είχε το θράσος ο αθεόφοβος να ανακοινώσει μπροστά σε Δημάρχους, βιομήχανους και επαγγελματίες πως προτεραιότητά του είναι :

- Η «ενθάρρυνση της εκκίνησης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα για την αντιμετώπιση της ανεργίας», όταν μέχρι σήμερα δεν έχει προκηρύξει το πρόγραμμα που του παραδώσαμε για τις start up επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ.

- Η «διάθεση πάνω από 300 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση 16.000 νέων αγροτών»,  όταν μετά κόπων και βασάνων και με καθυστέρηση 2 ετών  προκήρυξε τα δικά μας 241 εκατ. ευρώ του προγράμματος Νέων Αγροτών, για 10.106 δικαιούχους, ενώ επί ενάμιση χρόνο εμπαίζει 3.122 επιλαχόντες νέους αγρότες, της δική του προκήρυξης του Οκτωβρίου 2016, τους οποίους τελικά έπρεπε να έρθει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να ανακοινώσει τελικά – με ενάμιση ολόκληρο χρόνο καθυστέρηση – την ένταξη του συνόλου των επιλαχόντων, χωρίς όμως και πάλι να διευκρινίσει από που θα εκταμιευθούν τα επιπρόσθετα κονδύλια και πόσα είναι αυτά.

- Η «ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και της ποιότητας των αγροτικών μας προϊόντων μέσω της τυποποίησης, πιστοποίησης και προώθησής τους σε εγχώριες και ξένες αγορές», όταν μετά από τέσσερις συνεχόμενες παρατάσεις που δόθηκαν, μετά από έγκρισή του, στο πρόγραμμα προώθησης της φέτας, αυτό τελικά χάθηκε αποκλειστικά με δική του ευθύνη.

- Η  «στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και της καθετοποίησης της παραγωγής με επενδύσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις» όταν τρία ολόκληρα χρόνια τώρα δεν έχει προκηρύξει τα επενδυτικά σχέδια κάτω των 600 χιλ. ευρώ για τα τοπικά Leader, που εντάξαμε στο ΠΑΑ.

- H «ενθάρρυνση της δημιουργίας και η ενδυνάμωση υγιών παραγωγικών σχημάτων, ενώσεων, ομάδων και οργανώσεων παραγωγών αλλά και διεπαγγελματικών οργανώσεων», όταν (εδώ διαγράφεται το άλλα) τρία χρόνια έχει …καθυστερήσει να προκηρύξει το μέτρο M16, για τα συνεργατικά σχήματα προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ.

- Η «στήριξη των δομών για την τεχνική και επιστημονική συμβουλευτική υποστήριξη καθώς και για τη μεταφορά γνώσης και την προώθηση της καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα», όταν την τελευταία τριετία δεν προκηρύσσει το μέτρο 2 «Συμβουλευτικές υπηρεσίες» προϋπολογισμού 125 εκατ. ευρώ, το μέτρο 1 «Δράσεις μετάδοσης γνώσεων και ενημέρωσης» προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ και το μέτρο 4 περί «Συνεργασίας για την προώθηση της καινοτομίας» προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, που του παραδώσαμε.

Και για να τελειώνει πια το παραμύθι του κ. Αποστόλου ότι, με δική του πρωτοβουλία το 37% των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 εκχωρείται στις Περιφέρειες της χώρας, επισημαίνω ότι ο κ. Αποστόλου δεν εκχώρησε ούτε ένα ευρώ. Απλά εφαρμόζει τη δική μας επιλογή και απόφαση - για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας - το 1/3 των πόρων του νέου ΠΑΑ να περάσει στη διαχείριση των Περιφερειών. Η επιλογή μας αυτή ενσωματώθηκε τον Ιούλιο του 2014 στο Πρόγραμμα που υποβάλαμε στην Κομισιόν και υιοθετήθηκε και τώρα απλά ο κ. Αποστόλου κάνει «επικοινωνιακή χρήση» της καθοριστικής αυτής δικής μας απόφασης».

 

Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου, 2018


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:33 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρές ελλείψεις στα Παιδιατρικά Τμήματα των δυο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

17:31 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κατοχή ναρκωτικών

17:30 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.’’

17:28 - Ξεκίνησαν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για δωρεάν φοίτηση στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Πέλλας – Προθεσμία ως 1η Αυγούστου

17:27 - Θερινό Πρόγραμμα διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού

17:25 - Θερινό σινεμά στην Έδεσσα- Πρόγραμμα

17:22 - Συναυλία-Μουσική βραδιά “ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ”

17:19 - : Θερινός κινηματογράφος στη Σκύδρα

17:18 - ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

17:16 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής