Pellanet

Καρασμάνης: Στο έλεος του Θεού εγκαταλείπονται οι κερασοπαραγωγοί (και – εμμέσως πλην σαφώς – οι άλλοι δενδροκαλλιεργητές)

"Στο έλεος του Θεού εγκαταλείπονται από την ηγεσία του Υπουργείου οι κερασοπαραγωγοί (και – εμμέσως πλην σαφώς – οι άλλοι δενδροκαλλιεργητές, όπως οι ροδακινοπαραγωγοί) που, από το ξεκίνημα και της φετινής περιόδου, βίωσαν τις συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο, με την συνεχιζόμενη καταβαράθρωση των εξαγωγών και την επακόλουθη πτώση των τιμών σε εξευτελιστικά επίπεδα – και ενώ, ακόμη, "ήταν μπροστά" τα χειρότερα: Οι βροχοπτώσεις των αρχών Ιουλίου που ρήμαξαν σχεδόν ολοκληρωτικά τη σοδειά, δίνοντας τη χαριστική βολή στους κερασοπαραγωγούς!" αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, κ. Καρασμάνης. Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«Αρνητική είναι η απάντηση του Υπουργού στο υπόμνημα – αίτημα του Συνεταιρισμού Άγρας, που είχε καταθέσει με αναφορά του στη Βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης, για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι κερασοπαραγωγοί του ορεινού όγκου της Έδεσσας, ολόκληρου του Νομού μας, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, ζητώντας την ένταξη της φετινής παραγωγής τους σε ένα καθεστώς ενίσχυσης, όπως στρεμματική κοινοτική ενίσχυση ή “de minimis”, για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι μιας ακόμη χρονιάς.

Συγκεκριμένα, στην απάντησή του στον Καρασμάνη - πέραν του γεγονότος ότι βρίθει λαθών και αποκαλύπτει μια ανεπίτρεπτη άγνοια Κανονισμών - ο κύριος Αποστόλου ξεκαθαρίζει στους κερασοπαραγωγούς (και μέσω αυτών και προς όλους τους παραγωγούς που πλήττονται από το εμπάργκο) ότι το ποσόν για de minimis ενισχύσεις έχει σχεδόν εξαντληθεί και, συνεπώς, χρήματα από αυτό το πρόγραμμα δεν υπάρχουν!

Δηλαδή ήρθε και η σειρά των κερασοπαραγωγών, να γίνουν θεατές στο "ίδιο έργο – κοροϊδία" που παρακολούθησαν πρώτοι οι ροδακινοπαραγωγοί. Να το θυμίσουμε: Αφού ο κύριος Αποστόλου τα έκανε "μαντάρα" με τον απορριφθέντα φάκελο, τον οποίο έστειλε στην Επιτροπή… ταχυδρομικώς, χωρίς να τον υποστηρίξει, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, χωρίς μια αναφορά ή μια κουβέντα στα Συμβούλια Υπουργών και στον Επίτροπο…  Αφού άφησε ανεκμετάλλευτο το ευνοϊκό κλίμα που είχε δημιουργήσει η ολιγόμηνη θητεία του Καρασμάνη με τις δεκαέξη παρεμβάσεις του, για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων στην περίπτωση που το εμπάργκο συνεχιζόταν στα επόμενα χρόνια – όπως συνέβη – και την οφειλόμενη κοινοτική αλληλεγγύη… Αφού μετά το φιάσκο της απόρριψης διαβεβαίωνε τους παραγωγούς ότι θα διεκδικούσε στρεμματικές ενισχύσεις και ότι οπωσδήποτε θα τους αποζημίωνε "με κάθε τρόπο" υποσχόμενος de minimis, τώρα διαμηνύει ωμά και απερίφραστα ότι λεφτά από το πρόγραμμα de minimis δεν υπάρχουν!

Το φαιδρό, ή μάλλον το ιλαροτραγικό, της απάντησης Αποστόλου στο αίτημα των κερασοπαραγωγών μας – απάντηση που αποτελεί και εμπαιγμό όλων των παραγωγών – είναι ότι επιχειρεί να μεταθέσει στις Ομάδες Παραγωγών το βάρος της ευθύνης για τη στήριξη των προϊόντων τους, όπως την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με στόχο την ποιοτική βελτίωση, τη μείωση του κόστους παραγωγής – το οποίο επί των ημερών του εκτινάχτηκε στα ύψη- και την προώθηση των προϊόντων τους, ακόμη και τα μέτρα πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων όπως η απόσυρση από την αγορά και η δωρεάν διανομή! Αλλά αποσιωπά αιδημόνως, ότι ο ίδιος είναι εκείνος ο οποίος ούτε τις υπάρχουσες Ο.Π. στήριξε, ούτε τη συγκρότηση νέων και ισχυρών Ομάδων προώθησε, έχοντας αφήσει τα 25 εκατομμύρια που είχαν διασφαλιστεί από τον Καρασμάνη γι’ αυτό το σκοπό να μουχλιάζουν στα συρτάρια των Βρυξελλών!

Όπως επίσης αποσιωπά, ότι και η περιβόητη «Διεπαγγελματική», εξακολουθεί να είναι ανύπαρκτη, και ότι τα χαρτιά που υπέγραφε πανηγυρικά στο φεστιβάλ της Βέροιας υπό τις αστραπές των δημοσιογραφικών φλάς και τα πλατιά χαμόγελα μπροστά στις κάμερες,  είναι "στον αέρα". Το καταστατικό, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει επισημοποιηθεί, δεν έχει νομική υπόσταση και, συνεπώς δεν υφίσταται!

Αλλά και το Μέτρο Μ17 με τα 200 εκατομμύρια κοινοτικών πόρων για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ που πέτυχε ο Καρασμάνης, πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων! Και κάποια κυβερνητικά στελέχη ας αφήσουν το δήθεν ¨επιχείρημα¨ αντιπερισπασμού και παραπλάνησης, όταν σε διάφορα γυρολόγια και συσκέψεις αναρωτιούνται τάχα μου «γιατί δεν ενεργοποίησε το Μ17 ο Καρασμάνης ως Υπουργός». Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο Καρασμάνης το έφτιαξε το Μ17, το ενέταξε και διασφάλισε τα 200 εκατομμύρια. Δεν πρόλαβε να το ενεργοποιήσει, διότι μας προέκυψε η ¨πρώτη φορά αριστερά¨ Κυβέρνηση και το Μέτρο αυτό ήταν το μόνο που κατήργησε ο κύριος Αποστόλου! Αν δεν γνωρίζουν τα πράγματα ως έχουν, καλύτερο θα είναι να σιωπούν τα κυβερνητικά στελέχη, διότι εκτίθενται. Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι «η ημιμάθεια είναι χειροτέρα της αμαθείας»!

Μετά λοιπόν από το ξεκάθαρο προς τους κερασοπαραγωγούς και άλλους καλλιεργητές μας «λεφτά δεν υπάρχουν για de minimis», εκείνα που απομένουν στον κύριο Αποστόλου να πράξει, μπας και περισώσει ό,τι ακόμη μπορεί να περισωθεί, είναι τούτα:

Να επισπεύσει τις διαδικασίες για σωστές και αντικειμενικές εκτιμήσεις των ζημιών και να προχωρήσει σε άμεσες πληρωμές πραγματικών αποζημιώσεων.
Να καταβάλει άμεσα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις και υπόλοιπα αποζημιώσεων για περσινές και φετινές ζημιές.
Να επαναφέρει εδώ και τώρα στα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ,  τα 50 εκατομμύρια – χρήματα όλα του αγροτικού ιδρώτα - που από τον Απρίλιο του 2015 τα έχει πάρει και τα έχει στείλει να τα κρατάει "αμανάτι" η Τράπεζα της Ελλάδος!

Τίποτα περισσότερο δεν μπορούν να περιμένουν από τον κύριο Αποστόλου οι παραγωγοί μας»

Δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου, 2018


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:33 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρές ελλείψεις στα Παιδιατρικά Τμήματα των δυο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

17:31 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κατοχή ναρκωτικών

17:30 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.’’

17:28 - Ξεκίνησαν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για δωρεάν φοίτηση στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Πέλλας – Προθεσμία ως 1η Αυγούστου

17:27 - Θερινό Πρόγραμμα διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού

17:25 - Θερινό σινεμά στην Έδεσσα- Πρόγραμμα

17:22 - Συναυλία-Μουσική βραδιά “ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ”

17:19 - : Θερινός κινηματογράφος στη Σκύδρα

17:18 - ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

17:16 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής