Pellanet

Κινητοποιήσεις από την ΠΑΣΥ στον ΕΛΓΑ

Οι κινητοποιήσεις της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) ξεκίνησαν με τη συγκέντρωση-κατάληψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια στις 23 Γενάρη το μεσημέρι . Οι φτωχομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη και βάρβαρη επίθεση , που οδηγεί στην αφαίμαξη, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία, στο ξεκλήρισμα και δε δίνει καμία προοπτική και ελπίδα. Η ΠΑΣΥ κάλεσε τη φτωχομεσαία αγροτιά να δώσει μαζικό και μαχητικό «παρών» κόντρα στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική με πολύμορφες αγωνιστικές κινητο-ποιήσεις, συντονισμένες σε πανελλαδικό επίπεδο για την ανατροπή της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και το άνοιγμα του δρόμου για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, προς όφελος του ελληνικού λαού.
Στη νέα χρονιά που ξεκίνησε θα είναι πολύ πιο άγρια και βάρβαρη η επίθεση της συγκυβέρνησης ενάντια την μικρομεσαία αγροτιά, η οποία θα υποστεί και νέα βαριά χτυπήματα με την νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2014 – 2020.
Χρειάζεται να αναδειχθεί στους φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους ακόμα πιο πλατιά και πειστικά, η πρόταση της ΠΑΣΥ για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, πρόταση η οποία έχει «ωριμάσει» στην μικρομεσαία αγροτιά και βρίσκει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή και απήχηση μέσα στον αγροτικό κόσμο, αλλά και συνολικά στον ελληνικό λαό. Αυτό προϋποθέτει ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, την Ε.Ε και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας κάτω από τον εργατικό-λαϊκό έλεγχο, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που γίνονται και προετοιμάζονται έρχονται και ως άμεση αγωνιστική απάντηση των μικρομεσαίων αγροτών στην ολομέτωπη, σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που έχει εξαπολύσει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, η οποία πλήττει άγρια και τον αγροτικό κόσμο.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια μίλησε το μέλος της πανελλαδικής γραμματείας της ΠΑΣΥ Γιώγας Παναγιώτης . Τη συγκέντρωση χαιρέτισε δηλώνοντας τη πλήρη στήριξη του ΚΚΕ στα πέρα για πέρα δίκαια αιτήματα των αγροτών ο βουλευτής του ΚΚΕ Ζιώγας Γιάννης . Στη συνέχεια ο Γιάννης Ζιώγας συνάντησε τους εργαζόμε-νους & τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και συζήτησε τα δικά τους οξυμένα εργασιακά προβλήματα ( απολύσεις γεωπόνων , εφεδρεία , κατάργηση οργανικών θέσεων , περικοπές στις εκτός έδρας μετακινήσεις τους , κ.ά. ) .
Οι συγκεντρωμένοι αγρότες διατράνωσαν στη Βέροια και για μια ακόμη φορά την αγωνιστι-κή τους αντίθεσή στο βαρύ χαράτσι για τ' ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ που επιβλήθηκε με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ . Προέβαλαν και στο ψήφισμά τους , που παρέδωσαν ΣΤΗ συνέχεια στο προϊστάμενο του ΕΛΓΑ , την διεκδίκηση για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατι-κή χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών. Ο νέος νόμος καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση, αυξάνοντας κατά πολύ τα ασφάλιστρα, που προπληρώνονται με την δήλωση ΟΣΔΕ, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.
● Έτσι ο αγρότης από 3% που πλήρωνε επί των τιμολογίων πώλησης, τώρα πληρώνει 4% επί της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής του(δηλαδή ανεξάρτητα αν θα πουλήσει ή όχι την παραγωγή του) και , μάλιστα , στην αρχή του έτους μαζί με τη δήλωση του ΟΣΔΕ.
● Για τους κτηνοτρόφους αυξάνεται αντίστοιχα στο 0,75% από το 0,50% πριν.
● Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πέρα από το 4%, επιβάλλεται εισφορά, επιπλέον, 2% επί των γεωργικών εισοδημάτων εφ' όσον έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000.
● Η ασφαλιστική κάλυψη γίνεται ανάλογα με τα έσοδα που συγκεντρώνει ο ΕΛΓΑ. Εάν αυτά δεν φτάνουν για την πλήρη αποζημίωση, τότε περικόπτεται τόσο όσο να ισοσκελιστούν τα έξοδα με τα έσοδα.
● Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές άλλες διατάξεις, όπου η αποζημίωση καθίσταται εντελώς εξευτελιστική. Έτσι σε περιοχές και προϊόντα που την τελευταία 5ετία παρατηρήθηκαν μεγάλες ζημιές, όπως η Κ.Μακεδονία και τα Οπωροκηπευτικά της προϊόντα και ειδικότερα το Ροδάκινο, η αποζημίωση περικόπτεται έως 50% της ζημιάς, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτο το άλλο 50% της ζημιάς.
● Επιπλέον, ο νέος νόμος βάζει από την πόρτα πια τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για την ασφάλιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καθιερώνοντας, μάλιστα, την επιδότηση ασφάλιστρου σε όσους καταφύγουν στους ιδιώτες και όχι στον ΕΛΓΑ.
Γίνεται φανερό πως κι αυτός ο νόμος χρησιμοποιείται σαν εργαλείο στην κατεύθυνση της ισχυ-ροποίησης των αγροτοεπιχειρηματιών που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, ευνοούνται απ' αυτόν και είναι σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ουσιαστικά τους ωθεί στην εγκατάλει-ψη της καλλιέργειας του χωραφιού και στο ξεκλήρισμα..
Σε μια τέτοια εξέλιξη που τα χωράφια θα μένουν χέρσα, η αξία της γης θα πέσει και κατά συνέ-πεια θα την αγοράσουν σχεδόν τζάμπα και θα την συγκεντρώσουν οι αγροτοεπιχειρηματίες, για να αυξηθεί η τιμή της στη συνέχεια.
Επιπλέον οι συγκεντρωμένοι αγρότες έθεσαν στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ το θέμα της παράνομης παρακράτησης χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χωρίς τη δική τους υπογραφή και συγκατάθεση . Απαίτησαν από τον ΕΛΓΑ την άμεση επιστροφή .
Ακόμη κατήγγειλαν την καθυστέρηση ανακοίνωσης πορισμάτων ζημιών από Χαλάζι μέσα στο 2011 και την παραβίαση των θέσεων του ΕΛΓΑ για πληρωμή αποζημιώσεων στους 3 μήνες από τη συγκομιδή .

Δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου, 2012


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:52 - Βραχιολάκι για όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία -Όλα τα μέτρα Φλωρίδη

12:39 - Φωτιά στα Καλάβρυτα, ανάμεσα στις περιοχές Σιγούνι και Ντούνισα

12:33 - Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας -Μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού

12:21 - «Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών»

12:18 - Πανελλαδική Εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

15:34 - Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχή της Ημαθίας

11:40 - «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 2o Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

11:38 - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

11:33 - Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κατά την συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Γερμανίας

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV