Pellanet

Λιβανός: Στόχος μας οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα

Σύσκεψη με τους αντιπεριφερειάρχες, υπευθύνους αγροτικής παραγωγής, πραγματοποίησε  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, μετείχαν οι υφυπουργοί κ.κ. Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου, οι ΓΓ Χριστιάνα Καλογήρου, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς.

Ο κ. Λιβανός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου τη χρονιά που πέρασε και τόνισε ότι αναλαμβάνονται όλες οι πρωτοβουλίες ώστε η αγροτική παραγωγή να μετέχει στην αναπτυξιακή έκρηξη που όλοι βλέπουν ότι θα γίνει στην Ελλάδα. «Έχουμε το όραμα και την πολιτική βούληση να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα αλλάξει τον πρωτογενή τομέα», επισήμανε ο κ. Λιβανός.

Όπως υπενθύμισε ο ΥπΑΑΤ,  το 2021 η κυβέρνηση στήριξε τους αγρότες με περίπου 1 δις ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και τις φυσικές καταστροφές. Ειδικά για τις φυσικές καταστροφές (παγετό της άνοιξης και λοιπές ζημιές του έτους) ο ΕΛΓΑ πλήρωσε το 2021 σχεδόν 300 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις παραγωγών. Επίσης 5,5 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν από την κυβέρνηση στους ΤΟΕΒ που επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους.

Ο κ. Λιβανός ανέφερε και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αμβλύνει  τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.  Όπως είπε:

Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτική αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.

Επιδοτούμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους.

Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.

Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, εκπληρώνοντας μια εμβληματική προεκλογική μας δέσμευση.

Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%.

Ο ΥπΑΤ, τόνισε ότι έθεσε το θέμα στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και ζήτησε από την Επιτροπή να υπάρξει ανάλογη διαχείριση με εκείνη της πανδημίας με τη δημιουργία ειδικού Ταμείου στήριξης των αγροτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους αυξημένους ελέγχους στην αγορά για την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο για τις αθέμιτες πρακτικές καθώς και στο νέο νόμο για τα ευάλωτα προϊόντα, με τον οποίον  προστατεύονται οι παραγωγοί και καταργούνται οι ανοιχτές τιμές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιβανός και  στο νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε εκτενώς στην ολοκλήρωση της ΚΑΠ των 19,3 δις και στη διαβούλευση που έγινε σε όλη τη χώρα καθώς και στην υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΑ επισήμανε ότι πετύχαμε ρεκόρ απορρόφησης ΠΑΑ (εκταμίευση 740 εκ. € & 117% σε εντάξεις νέων έργων) και ΕΠΑΛΘ (εκταμίευση 55,2 εκ. € & απορρόφηση 96,6%)

Αναφερόμενος στους στόχους του υπουργείου για το 2022, επικεντρώθηκε στα εξής:

·       Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας,

·       Σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την παραγωγή,

·       Ψηφιακός μετασχηματισμός,

·       Έλεγχοι σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα,

·       Αγροτική εκπαίδευση,

·       Εξωστρέφεια,

·       Εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός των συστημάτων πληρωμών και ενισχύσεων.

Πρωτοβουλίες μας για το 2022:

Υλοποίηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο ύψους 2 δισ. €.  Αναλυτικότερα:

·       420 εκατ. για Νέους Αγρότες,

·       490 εκατ. για Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία,

·       180 εκατ.  για τα Σχέδια Βελτίωσης,

·       150 εκατ. για την Απονιτροποίηση των εδαφών,

·       90 εκατ. για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών,

·       80 εκατ. για τους Γεωργικούς Συμβούλους,

·       45 εκατ. για την Ευζωία Ζώων,

·       43 εκατ. για την Αγροτική Οδοποιία,

·       40 εκατ. για τα μικρά Αρδευτικά έργα,

·       41 εκατ. για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή,

·       460 εκατ. για Εξισωτική Αποζημίωση,

·       417 εκατ. σε λοιπά προγράμματα.

Ενεργοποίηση του επενδυτικού προγράμματος των αγροτικών υποδομών «Ύδωρ 2.0», ύψους 1,6 δις ευρώ και σε βάθος 25ετίας 4,2 δις ευρώ για 22 μεγάλα αρδευτικά έργα και φράγματα.

Εξυγίανση και εύρυθμη λειτουργία των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, μέσω της δημιουργίας νέου νομικού πλαισίου για την αξιοποίηση των μεγάλων εγγειοβελτιωτικών παρεμβάσεων του ΠΑΑ και του «Ύδωρ 2.0».

Θεσμική θωράκιση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με νέο νομοθετικό πλαίσιο και νέες δυνατότητες αξιοποίησης των πόρων του ΠΑΑ και της νέας ΚΑΠ μέσω

Διεύρυνσης των επιλέξιμων δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ενίσχυσης της εξωστρέφειας μέσω επένδυσης στην αγροτική διπλωματία.

Προώθησης του project «Ελληνική Διατροφή» και των στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την Γεωργία.

Αναθεώρηση και αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχων και κυρώσεων των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων.

Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη δημιουργία νέων Δημόσιων αγροτικών ΙΕΚ και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ένταξη αγροτών στα επιμελητήρια.

Καταγραφή, αξιοποίηση και θεσμοθέτηση πλαισίου διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης ο κ. Λιβανός πρότεινε στους αντιπεριφερειάρχες να θεσμοθετηθεί η συνάντησή τους ανά εξάμηνο.

«Στο Υπουργείο έχουμε ήδη συγκροτήσει την Επιτροπή Ερημοποίησης και την Ομάδα κλιματικής κρίσης και φυσικών καταστροφών με τους 2 Υφυπουργούς, τους 3 Γεν. Γραμματείς, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΟ» είπε και πρόσθεσε :

«Σε αυτό το πλαίσιο και για να διευκολυνθεί η συνεργασία του ΥΠΑΑΤ μαζί σας,  ορίζουμε ως  υπεύθυνους:

·      Τον κ.  Κεδίκογλου για Στερεά Ελλάδα & Κρήτη

·       Τον κ. Στύλιο για Ήπειρο, Δυτική & Κεντρική Μακεδονία

·       Τον κ. Παπαγιαννίδη για Ιόνιο, Πελοπόννησο & Δυτική Ελλάδα

·       Την κ. Καλογήρου για Αττική, Βόρειο & Νότιο Αιγαίο

·      Τον κ.  Μπαγινέτα για Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη

«Σε όλη αυτήν την προσπάθεια  αποτελείτε πολύτιμους αρωγούς μας», είπε ο κ. Λιβανός και τόνισε: «Όλοι σας είστε σύμβουλοι και συνεργάτες στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ανάταξη του πρωτογενούς τομέα. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για την ελληνική περιφέρεια, να δώσουμε νέα πνοή στην ελληνική ύπαιθρο και δυναμώσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή και τους Έλληνες παραγωγούς.  Το 2021 κάναμε πολλά & θέλω να πιστεύω πως το 2022 θα κάνουμε πολύ περισσότερα».

Ο κ. Κεδίκογλου ζήτησε προτάσεις από τους αντιπεριφερειάρχες για να στηριχθεί η αλιεία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη αξιοποίηση από τις Περιφέρειες του αλιευτικού τουρισμού.

Ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος νέων αγροτών καθώς και στα προγράμματα εγγειοβελτιωτικών έργων που λήγει το Μάιο και της αγροτικής οδοποιίας που λήγει τον Φεβρουάριο.

Στη σύσκεψη μετείχε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης.

 

Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου, 2022


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:33 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρές ελλείψεις στα Παιδιατρικά Τμήματα των δυο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

17:31 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κατοχή ναρκωτικών

17:30 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.’’

17:28 - Ξεκίνησαν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για δωρεάν φοίτηση στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Πέλλας – Προθεσμία ως 1η Αυγούστου

17:27 - Θερινό Πρόγραμμα διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού

17:25 - Θερινό σινεμά στην Έδεσσα- Πρόγραμμα

17:22 - Συναυλία-Μουσική βραδιά “ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ”

17:19 - : Θερινός κινηματογράφος στη Σκύδρα

17:18 - ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

17:16 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής