Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και πολιτών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (6 Μαϊου), στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, η ημερίδα με θέμα: «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyber Βullying».
Βασικός ομιλητής στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε με επιτυχία ο εκπαιδευτικός- συγγραφέας Γιάννης Παπαλαζάρου, ήταν ο Υποστράτηγος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), κ. Μανώλης Σφακιανάκης και οι συνεργάτιδές του, η Αστυνόμος Β΄ κ. Όλγα Γαλάνη και η Υπαστυνόμος Α΄ κ. Μαρία Γρουζτίδου. Επίσης, σημαντική ήταν η ομιλία του Κλινικού Ψυχολόγου - Ψυχοθεραπευτή, Επιστημονικά Υπεύθυνου του Κέντρου Πρόληψης Ν. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ» κ. Λάζαρου Σιάντση.
Στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, περισσότερα από 600 άτομα παρευρέθηκαν για να ακούσουν τους πλέον κατάλληλους σε θέματα ασφάλειας του διαδικτύου και διαχείρισης θεμάτων που σχετίζονται με την πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες.
Ο κ. Σφακιανάκης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι «ο ίδιος και η ομάδα του έχουν την τιμή και τη χαρά να βρίσκονται στην καλύτερη και πιο οργανωμένη ημερίδα που έχουν πάει ποτέ σε ολόκληρη τη χώρα» και έδωσε τα συγχαρητήριά του στο δήμο Πέλλας και στους διοργανωτές για αυτό. Σε περίπου 2,5 ώρες όλοι οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με πραγματική προσήλωση τις αναφορές του κ. Σφακιανάκη στις παραμέτρους που μπορούν να οδηγήσουν ή να «παγιδεύσουν» τα παιδιά στην «σκοτεινή πλευρά» του διαδικτύου. Οι αναφορές σε τομείς όπως η παιδική πορνογραφία, η παιδεραστία μέσω διαδικτύου, το cyberbullying, ο εθισμός στο internet, οι περίπου 1.150 απόπειρες αυτοκτονίας εφήβων και νέων που κατάφερε να αποσοβήσει το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η παγίδα που μπορεί να κρύβουν τα περίφημα chat rooms, αλλά και οι τρόποι με τους οποίους μπορούν ακόμη και οι ενήλικοι να εξαπατηθούν μέσα από το internet κυρίως οικονομικά, αλλά και να απειληθούν οι περιουσίες τους με διαρρήξεις ή ακόμη και η σωματική τους ακεραιότητα, προκάλεσαν το συνεχές και αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο στο τέλος μέσα από τις ερωτήσεις του και τις απαντήσεις που δόθηκαν, έφυγε «σοφότερο», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σφακιανάκης σχετικά με την σημασία της ασφαλούς πλοήγησης στον ελκυστικό και λειτουργικό κυβερνοχώρο.
Εκ μέρους των οκτώ φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών κ. Αθανάσιος Ξυνίδης, ο οποίος αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία των φορέων, χαρακτήρισε «τεράστιας σημασίας, μείζον ζήτημα», το θέμα της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.
Δήμαρχος Πέλλας: «Η ασφαλή πλοήγηση είναι σαν την ασφαλή οδήγηση» Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, στον χαιρετισμό του αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον κ. Σφακιανάκη, τους συνεργάτες του και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παραβρέθηκαν στην σημαντική αυτή ημερίδα, επισήμανε ότι «η ασφαλή πλοήγηση στο ίντερνετ είναι σαν την ασφαλή οδήγηση. Όσο πιο συνετά πας, τόσο πιο δύσκολα τραυματίζεσαι. Όσο δεν παρασύρεσαι από κάποιους που σε παρενοχλούν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ασφάλειά σου όταν σερφάρεις στο ίντερνετ». Στο τέλος της ημερίδας ο Δήμαρχος Πέλλας συνεχάρη τον κ. Σφακιανάκη απονέμοντας του τιμητική πλακέτα και προσφέροντάς του ένα εκμαγείο από την Πέλλα για την προσφορά και το έργο του. Επίσης, από ένα εκμαγείο πρόσφερε ο Δήμαρχος σε όλους τους ομιλητές.
Να σημειωθεί ότι πριν τις εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε προβολή ειδικού video, το οποίο είναι προϊόν συνεργασίας ομάδας μαθητών και εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, που συμμετείχαν στο project με τίτλο: «Ο υπολογιστής μου και εγώ: Ασφαλής η σχέση μας;»
Τα θέματα Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν και παρουσιάσθηκαν τα παρακάτω θέματα: Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κίνδυνοι, Εγκληματικότητα και διαδικτυακή νομοθεσία, Ανωνυμία στο διαδίκτυο, μύθοι και πραγματικότητα, Σύγχρονες διαδικτυακές απειλές, CYBER BULLYING - Εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο, Εθισμός στο διαδίκτυο, Πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων. Να σημειωθεί ότι η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Δημοσιεύτηκε στις 8 Μαΐου, 2015