Την αναδιοργάνωση του Συνεταιριστικού κινήματος και την σύσταση νέων Οργανώσεων Παραγωγών, καθώς και την μείωση τους κόστους στην αγροτική παραγωγή είχε ως θέμα η συγκέντρωση συνεταιριστικών στελεχών του Νομού Πέλλας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015 στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών και διοργανώθηκε από την Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, με την συμμετοχή του μέλους του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Χρήστου Γιαννακάκη και του Προέδρου της ΑΕΣ ΑΛΜΜΕ κ Βαγγέλη Μπαλτζή.
Η κ. Τζάκρη στην εισήγησή της αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή τους στην εκδήλωση, η οποία όπως είπε αφορά σε θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την περιοχή μας, μια περιοχή γεωργική, ιδιαίτερα πλούσια σε ποιοτικά γεωργικά προϊόντα και ικανούς ανθρώπους, τόνισε καταρχήν ότι παρά το γεγονός ότι παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, αρκετές φορές υπάρχει αδυναμία διάθεσής τους στην αγορά, αλλά και όταν βρίσκεται διέξοδος στην αγορά οι τιμές στις οποίες διατίθενται είναι κατώτερες από αυτές που τα προϊόντα αξίζουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα προβλήματα που βιώσαμε το περασμένο καλοκαίρι στην διάθεση του σημαντικότερου προϊόντος της περιοχής μας, του ροδάκινου, ως αποτέλεσμα της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και των ρωσικών απαγορεύσεων που επηρέασαν σημαντικά τον εξαγωγικό χαρακτήρα του προϊόντος.
Όπως τόνισε η βουλευτής, οι αγρότες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις στην αγορά και να βρουν τη θέση που τους αξίζει στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πρέπει όπως είπε, να επαναπροσδιορίσουμε και να επωφεληθούμε από εκείνες τις πολιτικές που δίνουν ορίζοντα στη γεωργία και μπορούν να ενισχύσουν καθολικά την εθνική μας οικονομία και να κινηθούμε προς μια ανταγωνιστική γεωργία προσανατολισμένη στην αγορά και στην παραγωγή ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων, τα οποία πρέπει και να αναδείξουμε, κάτι που όπως όλοι καταλαβαίνουμε δεν μπορεί να γίνει από μεμονωμένους αγρότες, αλλά από ισχυρές Οργανώσεις Παραγωγών.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι στο παρελθόν στο νομό μας λειτουργούσαν πάρα πολλές Οργανώσεις Παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, μετά όμως, λόγω των εγγενών αδυναμιών και της παθογένειας του συστήματος, αλλά και του γεγονότος ότι το συνεταιριστικό κίνημα δεν μπόρεσε να βρει το βηματισμό του στις αλλαγές που συνέβαιναν, δημιουργήθηκε ένα κενό, οι Οργανώσεις Παραγωγών η μια μετά την άλλη έκλειναν και οι αγρότες στην περιοχή μας έπαψαν να είναι οργανωμένοι και δεν μπορούσαν πλέον να επωφεληθούν από ότι θετικό αυτές προσέφεραν. Σήμερα στο νομό λειτουργούν τρεις Οργανώσεις στα οπωροκηπευτικά.
Η κ. Τζάκρη τόνισε ότι οι Οργανώσεις Παραγωγών μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα του τομέα των οπωροκηπευτικών, διότι μέσω της υλοποίησης επιχειρησιακών προγραμμάτων μπορεί να αναβαθμιστεί ποιοτικά το παραγόμενο προϊόν και να προωθηθεί πιο αποτελεσματικά στην εγχώρια, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Επίσης οι Οργανώσεις Παραγωγών μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην προσαρμογή και στον προγραμματισμό της παραγωγής με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς, στη διευκόλυνση της διάθεσης των προϊόντων, στην εφαρμογή κοινών κανόνων παραγωγής, κυρίως σε θέματα ποιότητας, στην εφαρμογή συστημάτων ολοκληρωμένης και βιολογικής παραγωγής, στην αντιμετώπιση κρίσεων στην αγορά, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πρόσβαση στις πληροφορίες που απαιτούνται για να παράγουν, να προσθέτουν αξία και να εμπορεύονται τα προϊόντα τους.
Όπως τόνισε η βουλευτής «οι Οργανώσεις Παραγωγών πρέπει να είναι οι δικές σας παραγωγικές μονάδες, με εμπορικό και επιχειρηματικό προσανατολισμό, ώστε να ξεπερνάτε τα εμπόδια στον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό και στις προτιμήσεις της αγοράς και να ενδυναμώνετε τη θέση σας.
Η συγκέντρωση της παραγωγής και η εμπορία της από τις Οργανώσεις είναι τεράστιας σημασίας γιατί έτσι αυξάνει η διαπραγματευτική σας δύναμη απέναντι στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση από ένα όλο και μικρότερο αριθμό δικτύων διανομής. Όσο μεγαλύτερη είναι η υπό διαπραγμάτευση ποσότητα του προϊόντος τόσο καλύτερη είναι η θέση του αγρότη απέναντι στο δίκτυο διανομής, είτε είναι έμπορος, είτε super market, είτε μεταποιητική βιομηχανία.
Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα είναι διάρκειας 3 έως 5 ετών, με ετήσια εφαρμογή και χρηματοδότηση που μπορεί να ανέλθει και μέχρι 60% της προβλεπόμενης δαπάνης. Μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα εσείς οι αγρότες μπορείτε να υλοποιήσετε αναγκαίες επενδύσεις στην εκμετάλλευσή σας, αλλά και επενδύσεις στο συλλογικό επίπεδο της οργάνωσης που θα βοηθήσουν να πετύχετε οικονομίες κλίμακας οι οποίες τελικά θα βοηθήσουν στη διάθεση των προϊόντων σας και του εισοδήματός σας.
Με τα νέα κριτήρια αναγνώρισης Οργανώσεων Παραγωγών στο νομό μας, που είναι 100 μέλη και 700.000 € ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής, θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στη δημιουργία νέων, λειτουργικών και ελεγχόμενων από εσάς τους ίδιους Οργανώσεων Παραγωγών. Υπάρχουν γύρω μας φωτεινά παραδείγματα τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε, όπως ο Βελβεντός, η Ζαγορά, ο Ζευς, η Βένους.
Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ήδη υπάρχουσες δομές, δημιουργείστε κάτι καινούργιο δικό σας, ένα νέο συνεταιρισμό, μια εταιρεία και αναγνωριστείτε ως Οργάνωση Παραγωγών. Δεν προσπαθώ να σας πω να αλλάξετε αυτό που κάνετε μέχρι σήμερα, απλά να συνεχίσετε να το κάνετε χρησιμοποιώντας την ομπρέλα μιας δικής σας Οργάνωσης Παραγωγών ώστε να επωφεληθείτε από τα θετικά στοιχεία του καθεστώτος αυτού και να μην αφήσετε ανεκμετάλλευτα τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι γεωργοί σε όλη την Ευρώπη και είναι τελικά πιο ανταγωνιστικοί από εμάς.
Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οπωροκηπευτικά είναι να συνεχίσει την ενδυνάμωση των Οργανώσεων Παραγωγών, επειδή η συγκέντρωση της παραγωγής οδηγεί στην αναστροφή των συνθηκών που χαρακτηρίζονται από λίγα, ισχυρά δίκτυα διανομής και πολυάριθμους πωλητές.
Είναι πια καιρός να ξεκινήσετε κάτι νέο ξεπερνώντας τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος και όσον αφορά στις λεπτομέρειες τόσο η τοπική υπηρεσία όσο και η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα είναι στη διάθεσή σας να σας ενημερώσουν σχετικά».
Ο κ. Γιαννακάκης στην εισήγησή του τόνισε καταρχήν την αναγκαιότητα της άμεσης έναρξης των διαδικασιών αναγνώρισης από τους Συνεταιρισμούς, έτσι ώστε εφόσον ισχύσει το Ρωσικό εμπάργκο και για την νέα παραγωγική περίοδο να ωφεληθούν και οι αγρότες της Πέλλας από τα μέτρα στήριξης που θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολούθως αναπτύχθηκε το σχέδιο αναδιοργάνωσης του αγροτικού χώρου δια μέσου του θεσμού των Οργανώσεων Παραγωγών και των Κοινοτικών Κανονισμών που υποστηρίζει η νέα Διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ώστε να αξιοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις προς τον Αγροτικό τομέα σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Υπογραμμίστηκε ότι τα κοινοτικά κονδύλια πρέπει να φτάσουν και στον τελευταίο αγρότη της περιοχής για να εκσυγχρονίσει τις καλλιέργειές του στον πρωτογενή τομέα και ταυτόχρονα να υποστηριχθούν μεγάλες εμπορικές συμπράξεις για να κερδηθούν οι αγορές των αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ.
Αναφέρθηκαν παραδείγματα ανταγωνιστριών χωρών οι οποίες χάρη στην οργάνωσή τους κατόρθωσαν να βελτιώσουν σημαντικά το εισόδημα των αγροτών και να αξιοποιήσουν όλες τις παραγόμενες ποσότητες σε νέους εμπορικούς προορισμούς. Έγινε επίσης αναφορά στις επιτυχημένες προσπάθειες των Συνεταιριστικών Οργανώσεων της Ημαθίας οι οποίες αντιμετώπισαν τις συνέπειες του Ρωσικού εμπάργκο οργανωμένα και ξεκίνησαν την υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων από την Ε.Ε. με υψηλά ποσοστά επιχορήγησης για διείσδυση σε νέες αγορές, όπως των Σκανδιναβικών χωρών και της Αραβικής χερσονήσου.
Τέλος τονίστηκε από τους εκπροσώπους των Οργανώσεων της Ημαθίας η πρόθεση στενής συνεργασίας με τις Οργανώσεις της Πέλλας ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουν την νέα δύσκολη παραγωγική χρονιά.
Τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στο κόστος μετάκλησης εποχιακών εργατών από την Αλβανία και έγινε ενημέρωση ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνουν ενέργειες για να μειωθούν οι επιβαρύνσεις που καθιστούν αδύνατη την νόμιμη απασχόληση των αλλοδαπών εργατών και επιβαρύνουν με δυσβάσταχτο κόστος την παραγωγή κυρίως των οπωροκηπευτικών.
Επίσης έγινε αναφορά στο γεγονός ότι λύνεται το θέμα της επιβάρυνσης του ΦΠΑ των Οργανώσεων Παραγωγών στα επιχειρησιακά τους προγράμματα για δράσεις που αφορούν τα μέλη τους με εγκύκλιο που θα δημοσιευθεί από την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ Σαββαϊδου, ύστερα από πρωτοβουλίες και ενέργειες των Οργανώσεων Παραγωγών και της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Με το πέρας των εισηγήσεων τέθηκαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους προς τους ομιλητές και ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Πέλλας και ο Δ/ντης της ΔΑΟΚ Πέλλας.-
Δημοσιεύτηκε στις Μάρτιος 4th, 2015