Pellanet

Με τον κωδικό «6» οι μετακινήσεις για τα γιορτινά τραπέζια

Τον κωδικό μετακίνησης «6» θα στείλουν οι πολίτες που επιλέξουν να μετακινηθούν σε σπίτια φίλων ή συγγενών παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας απευθύνοντας εκ νέου έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως».

Όπως είπε, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», με εξαίρεση βέβαια τους εργαζόμενους.

Έτσι, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, για τις γιορτές, σχεδιάζονται «περισσότεροι έλεγχοι» και όχι «άλλα μέτρα» και κάλεσε τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι κι όχι βράδυ με τις οικογένειές τους.

Διαφωνώντας ότι ο ΕΟΔΥ δεν έχει επιδημιολογική εικόνα της χώρας, εξήγησε ότι η διενέργεια τεστ έχει να κάνει με δύο παράγοντες: το να μην το κάνει κάποιος χωρίς λόγο και η διαθεσιμότητά τους. «Πρέπει να υπάρχει περιοδικότητα στα τεστ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν άλλα από αυτά της γενικής χώρας , τότε μπορεί να πάμε σε μέτρα τύπου τοπικό lockdown», επανέλαβε και είπε πως «ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες πάμε καλά».

Ερωτηθείς για χαλάρωση των μέτρων σε «πράσινες» περιοχές, όπως η Αλόννησος, ξεκαθάρισε πως «μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα μέτρα και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε φάση να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

«Ακούμε τους ειδικούς: όλοι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή», είπε σχολιάζοντας την αρνητική τάση στο να εμβολιαστούν κάποιοι, ενώ ειδικά για τις αμφιβολίες που αποτυπώθηκαν από τους υγειονομικούς, είπε πως «αν είναι γυναικολόγος ή ορθοπεδικός, τότε καλά κάνει και ρωτάει τον επιδημιολόγο» και τόνισε ότι «έχει σημασία η ενημέρωση, γι’αυτό και καθιερώσαμε από χθες την ενημέρωση».

Τέλος, ξεκαθάρισε πως «ποτέ δεν έχουμε λάβει αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή».

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό που αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες ημέρες και στη χώρα μας και συγκεκριμένα τις πρώτες δόσεις, είπε πως «δεν είναι ο αριθμός που θέλουμε, είναι όμως αυτός που έχουμε σίγουρα».

Εξήγησε ότι, «λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι παραδόσεις είναι λίγες για να φτάσουν σε όλες τις χώρες» και συμπλήρωσε πως «σταδιακά θα έρχονται εμβόλια από άλλες εταιρείες και έτσι θα προχωρήσει ο εμβολιασμός», διευκρινίζοντας πως «είναι 11-12 εταιρείες που κάνουν ένα ράλι για να προλάβουν να έχουν τα εμβόλια στην ώρα τους».

Όσο αφορά στη διανομή του εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που είχε πει να γίνει το εμβόλιο δημόσιο αγαθό και παραδέχθηκε πως, «πήγαμε σε συλλογική συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να έρχεται σε καθυστέρηση, συγκριτικά με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, γι’ αυτό και πρέπει να επιταχύνει» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «από Φεβρουάριο να καλυφθεί το κενό».

Ειδικά όμως για μεμονωμένες παραγγελίες από ελληνικής πλευράς, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει σκέψη για εθνική, αλλά για κοινοτική ενέργεια κι έτσι ελπίζουμε να καλυφθεί το κενό».

kathimerini.gr

Δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου, 2020


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:09 - Πορεία για τα Τέμπη στα Γιαννιτσά – Σε Εξέλιξη

12:38 - Επίσκεψη του τμήματος Μηχανικών του 1ου ΕΠΑΛ στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Γιαννιτσών

11:42 - Στο 3ο Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης «Δυναμικές και ανθεκτικές καλλιέργειες το κλειδί για την Περιφερειακή Ανάπτυξη»

11:38 -   Ο  ΝΕΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

11:35 - Καλούμε όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν

11:32 - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ-Κοπή πίτας

18:17 - ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

14:44 - Κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών

13:42 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Δεν θα πραγματοποιηθεί αποκομιδή απορριμμάτων την 28η Φεβρουαρίου – Κανονικά η αποκομιδή την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου

13:12 - Σε εκδήλωση για την ενεργειακή αναβάθμιση που οδηγεί στην πράσινη μετάβαση ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Κ. Κεχαγιαδάκης