Pellanet

Με τον πήχη χαμηλά και «ψαλιδίσματα» στο… ζύγι η καμπάνια στα συμπύρηνα

Με αφετηρία από το χαμηλό επίπεδο τιμών των 33-35 λεπτών το κιλό, φαίνεται κινείται φέτος η αγορά στα συμπύρηνα ροδάκινα, με τους παραγωγούς να καταγράφουν εκτεταμένες καταστρατηγήσεις αυτής της βάσης, με παράπλευρους διαδρόμους μείωσης της τιμής από την πλευρά της μεταποιητικής βιομηχανίας.

 

Με αφορμή κυρίως την ανομοιογένεια που υπάρχει στη φετινή παραγωγή, τα εργοστάσια παραλαβής των ροδάκινων φαίνεται να επιδίδονται σε εκτεταμένες απορρίψεις προϊόντος με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να μειώνεται περαιτέρω και μάλιστα σημαντικά.

Υπήρχε κανένας λόγος η βιομηχανία συμπύρηνων ροδακίνων να πουλήσει τη φετινή χρονιά πιο φτηνά σε σχέση με πέρσι; Το ερώτημα αυτό θέτει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών-ΕΘΕΑΣ, με αφορμή τις χαμηλές τιμές που ανακοινώθηκαν για την πρώτη  ύλη από  την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.)  - που προσδιορίστηκαν από  0,33 έως 0,35 ευρώ το κιλό κλάση Ι (κονσέρβα) - τις αμφιβολίες που εκφράστηκαν για το εάν καλύπτουν το διαμορφωμένο κόστος παραγωγής, αλλά και τις καταγγελίες ότι ήδη αρχίζουν να καταστρατηγούνται με διάφορα τεχνάσματα.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΘΕΑΣ, όλα αυτά την ώρα που οι  τιμές πώλησης της κομπόστας που προσφέρθηκαν στην Διεθνή  αγορά  ήταν χαμηλές, ενώ θα έπρεπε να είναι υψηλότερες εάν όχι ίδιες με τις περσινές και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν ανταγωνιστές από άλλες χώρες.

Η ΕΘΕΑΣ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της,  αναλαμβάνοντας τις θεσμικές της ευθύνες  που απορρέουν από τον ιδρυτικό νόμο ζητά άμεσα:

  • Να σταματήσουν οι βιομηχανίες να χρηματοδοτούν και να προμηθεύονται πρώτη ύλη από τα λεγόμενα «στέκια»,
  • Την έναρξη διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να προχωρήσει διεπαγγελματική συμφωνία που θα κατοχυρώνει και τις δύο αντισυμβαλλόμενες πλευρές, θα αντιμετωπίζει τις διαμορφωμένες συνθήκες αγοράς και κόστους και θα εγκαθιστά συνεργασία που θα εγγυάται την επιβίωση συνολικά του κλάδου και κυρίως της αδύναμης πλευράς του Έλληνα Αγρότη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ:

Απαράδεκτες Πρακτικές ορισμένων Βιομηχανιών Κονσερβοποίησης

Μηνύματα διαμαρτυρίας έρχονται από όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ξεκίνησε η συγκομιδή συμπυρήνων ροδακίνων, για απαράδεκτες πρακτικές που αρχίζουν να εφαρμόζουν ορισμένες βιομηχανίες  κονσερβοποίησης.

Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους Αγρότες, οι οποίοι πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, την αύξηση του κόστους των  καυσίμων, των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων, του εργατικού κόστους αλλά και την έλλειψη εργατικών χεριών, θα περίμενε κανείς μία υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση της βιομηχανίας.

Δυστυχώς όμως ορισμένες βιομηχανίες δεν στέκονται στο ύψος των ευθυνών τους και αντιμετωπίζουν τους Αγρότες με περιφρόνηση,  αδιαφορώντας για την αξιοπρέπειά τους και την  ανάγκη της  επιβίωσής τους.

Οι τιμές που ανακοινώθηκαν για την πρώτη  ύλη από  την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.)  και που προσδιορίζονταν από  0,33 έως 0,35 € το κιλό κλάση Ι (κονσέρβα),  πέρα του ότι εκφράστηκαν αμφιβολίες για το εάν καλύπτουν το διαμορφωμένο κόστος παραγωγής, καταγγέλλεται ότι ήδη αρχίζουν να καταστρατηγούνται με διάφορα τεχνάσματα.

Ταυτόχρονα οι  τιμές πώλησης της κομπόστας που προσφέρθηκαν στην Διεθνή  αγορά  ήταν χαμηλές, ενώ θα έπρεπε να είναι υψηλότερες εάν όχι ίδιες με τις περσινές και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν ανταγωνιστές από άλλες χώρες.

Και τίθεται το ερώτημα, υπήρχε κανένας λόγος η βιομηχανία να πουλήσει τη φετινή χρονιά πιο φτηνά σε σχέση με πέρσι και να επιδιώκει τώρα να πληρώσει τις λάθος εμπορικές της πρακτικές  και «την χασούρα» ο αγρότης;

Εκτιμούμε,  ότι οφείλει η βιομηχανία να απαντήσει για ποιο λόγο κάνει δώρα στις ξένες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ σε βάρος του εαυτού της, αλλά κυρίως σε βάρος των Ελλήνων Αγροτών.

Και οφείλει να απαντήσει εάν η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται από ορισμένους Επιχειρηματίες, είναι υπεύθυνη Εθνική πολιτική, φιλοαγροτική πολιτική ή ανεύθυνη  πολιτική και επικίνδυνη.

Ένα όμως  είναι   ξεκάθαρο  ότι  η   πολιτική  αυτή   πρέπει  να σταματήσει ΤΩΡΑ.

Και πρέπει πλέον σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ βιομηχανίας και πρωτογενούς παραγωγικού  μηχανισμού, να συμφωνούνται στρατηγικές, να διεξάγονται διαπραγματεύσεις, να προστατεύονται τα συμφέροντα όλων των πλευρών και να πορευόμαστε συντεταγμένα και πάνω απ’ όλα σεβόμενοι την αξιοπρέπεια, τον κόπο του αγρότη αλλά και το Εθνικό συμφέρον.

Ταυτόχρονα θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι βιομηχανίες να χρηματοδοτούν και να προμηθεύονται πρώτη ύλη από τα λεγόμενα «στέκια», τα οποία είναι κέντρα παρατυπιών, φοροδιαφυγής  και υπονόμευσης  της  νόμιμης  διάθεσης  του προϊόντος και του  προγραμματισμού της  παραγωγής.

Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ( ΕΘ.Ε.Α.Σ.)  αναλαμβάνοντας τις θεσμικές της ευθύνες  που απορρέουν από τον ιδρυτικό νόμο, ζητά από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος ( Ε.Κ.Ε.) την έναρξη διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να προχωρήσει διεπαγγελματική συμφωνία που θα κατοχυρώνει και τις δύο αντισυμβαλλόμενες πλευρές, θα αντιμετωπίζει τις διαμορφωμένες συνθήκες αγοράς και κόστους  και θα εγκαθιστά συνεργασία που θα εγγυάται την επιβίωση συνολικά του κλάδου και κυρίως της αδύναμης πλευράς του Έλληνα Αγρότη.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.Κ.Ε.

ΘΕΜΑ: Συμπύρηνο Ροδάκινο

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνονται μεγάλα προβλήματα στη διακίνηση του συμπύρηνου ροδάκινου και έχω γίνει δέκτης πολλών ενστάσεων.  Την ίδια ώρα υπήρξαν και διάφορες ανακοινώσεις.

Είναι αλήθεια ότι την περίοδο αυτή, δηλαδή στην κορύφωση της Κατερίνα, η προσφορά α’ ύλης ξεπερνά τις δυνατότητες μεταποίησης. Είναι πρόθεση της βιομηχανίας να απορροφήσει το σύνολο της παραγωγής και για αυτό έχει γίνει μεγάλη αποθεματοποίηση (ψυγεία).

Επειδή όμως πολλοί αναφέρονται στην Ε.Κ.Ε., θέλω να ξεκαθαρίσω τα παρακάτω:

1) Εξακολουθώ να υποστηρίζω την από 20/12/21 δήλωσή μου, ότι τα 0,33-0,35 ευρώ ανά κιλό προϊόντος μπορούν να θεωρηθούν μια δίκαιη τιμή για όλα τα ποιοτικά ροδάκινα (μέγεθος, χρώμα κλπ.)

2) Ο χαρακτηρισμός της ποιότητας που παραλαμβάνουν οι βιομηχανίες είναι αποκλειστικά θέμα των συναλλασσόμενων. Δηλαδή, της συγκεκριμένης βιομηχανίας που κάθε φορά αγοράζει και του αντίστοιχου πωλητή (συνεταιρισμός, έμπορος κλπ.)

3) Τα πράγματα έφτασαν σε αυτή την κατάσταση λόγω της αδυναμίας ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων (παραγωγοί-βιομηχανία-Πολιτεία) να δημιουργήσουν ένα οργανωμένο πλαίσιο διαχείρισης του συμπύρηνου

4) Τέλος, όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει, είναι απόλυτη αναγκαιότητα να επιτευχθεί επιτέλους η οργάνωση του συνόλου των παραγωγών μέσω Ομάδων Παραγωγών, ώστε να μπει ένα τέλος στο φαύλο καθεστώς των στεκιών και των μεσαζόντων το οποίο ούτε η Πολιτεία δε μπόρεσε να ελέγξει

 

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύτηκε στις 1 Αυγούστου, 2022


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

18:19 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Κανονικά η αποκομιδή των απορριμμάτων την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

12:27 - Πρόσκληση – πρόγραμμα τελετής καθαγιασμού των υδάτων στις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Δίου-Ολύμπου στις 6 Ιανουαρίου 2025

09:28 - ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ

16:54 - Ερώτηση Θεοδώρας Τζάκρη και βουλευτών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ για την επικράτηση των καρτέλ στην αγορά και την «φάμπρικα» της διαδικασίας διευθέτησης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

16:52 - Συνελήφθησαν δυο άτομα στην Πέλλα, σε διαφορετικές περιπτώσεις, για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών

16:50 - Μεταφορά διενέργειας της λαϊκής αγοράς Αριδαίας

16:46 - ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

18:05 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

17:43 - Η Αθηναϊκή Ριβιέρα απογειώνεται: Τα υδροπλάνα επιστρέφουν μετά από 50 χρόνια!

17:41 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ_ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΕΠ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥΣ