Pellanet

Μόνιμη θεματική Έκθεση «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης και ανακατασκευής για την δημιουργία της Μόνιμης θεματικής Έκθεσης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» στην Πέλλα, έργο το οποίο συγκαταλεγόταν στους αρχικούς στόχους της δημοτικής αρχής.
Μία έκθεση που θα στεγαστεί στο υπάρχον κτίριο του τουριστικού περιπτέρου στο κέντρο του οικισμού, εμβαδού 350τ.μ., με μοναδικό αντικείμενο τον βίο και την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, η εκπόνηση της οποίας έγινε με την συνεργασία αρχιτέκτονα, αρχαιολόγου και ξεναγού, στην έκθεση θα φιλοξενηθούν αντίγραφα προτομών, αγαλμάτων αλλά και ψηφιδωτών από όλο τον κόσμο καθώς επίσης και χάρτες της πορείας του μεγάλου στρατηλάτη. Πρωτοποριακή για τα δεδομένα του Νομού, είναι επίσης η δημιουργία ειδικής αίθουσας όπου με την μορφή της εικονικής πραγματικότητας (visual reality) κινηματογραφικά, με ειδικά γυαλιά τριών διαστάσεων θα μπορούν οι επισκέπτες να ζουν τις εκστρατείες του Αλεξάνδρου.
Το ύψος που έπεται για την ολοκλήρωση του έργου προϋπολογίζεται στις 550.000 ευρώ. Εμπλεκόμενος φορέας και συγχρηματοδότης του έργου αναμένεται να είναι, μετά από προφορική επιβεβαίωση του Υπουργού, το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με την αρχική χρηματοδότηση των 70.000 ευρώ ενώ προσπάθειες γίνονται και με την βοήθεια του Βουλευτή του Νομού μας, κ.Καρασμάνη Γεωργίου για την οικονομική ενίσχυση του έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Αξιοσημείωτη είναι η δωρεά σχετικών εκθεμάτων της Ιταλικής Πρεσβείας, εκθέματα τα οποία φιλοξενούνταν για διάστημα έξι περίπου μηνών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, και που μετά από επαφές του Δημάρχου Πέλλας κ.Τσαλταφερίδη καθώς και του Δημοτικού Συμβούλου κ.Καραγιάννη Χρήστου με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, θα εκτίθενται μόνιμα πλέον στην εν λόγω έκθεση.
Ανάλογες ενέργειες έχουν γίνει και με όλα τα μουσεία εξωτερικού που φιλοξενούν αντικείμενα σχετικά με το έργο και τον βίο του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκειμένου αντίγραφα αυτά να προστεθούν στην συλλογή της έκθεσης.
Η μόνιμη θεματική έκθεση για τον Μεγάλο Αλέξανδρο, στο κέντρο της Πέλλας θα συμβάλλει στην τουριστική αναβάθμιση του οικισμού, καθώς θα αποτελεί έναν ακόμη σταθμό για τους επισκέπτες του νέου μουσείου που κατασκευάζεται στην περιοχή και που αναμένεται να εγκαινιαστεί εντός του επόμενο διαστήματος δημιουργώντας παράλληλα ένα "τουριστικό τρίγωνο", όπως θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε, συμπεριλαμβανομένου και την επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο της Πέλλας. Θα μπορεί επίσης να γίνει εκπαιδευτικός προορισμός για τις εκδρομές των σχολείων όλης της Ελλάδας.
«Το έργο αυτό απαιτεί την συμβολή όλων των αρμόδιων φορέων της καθώς προάγει στοιχεία της ελληνικότητάς μας και υπενθυμίζει στους παραχαράκτες της ιστορίας μας την γνήσια προέλευση και την γεωγραφική αλήθεια των Μακεδόνων αλλά και όλων των Ελλήνων γενικότερα.», δήλωσε ο Δήμαρχος Πέλλας κ.Απόστολος Τσαλταφερίδης.

Δημοσιεύτηκε στις 19 Αυγούστου, 2009


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook