Pellanet

ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ, ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Ο Γιώργος Καρασμάνης συνυπέγραψε Ερώτηση του Βουλευτή Άρτας Στύλιου Γιώργου προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με τις ενστάσεις που έχουν υποβάλλει πολλοί φοιτητές των οποίων δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις για την μετεγγραφή τους για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Με την Ερώτηση επισημαίνεται το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές που έχουν υποβάλλει ένσταση προέρχονται από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οικογένειες που συντηρούν επιπλέον σπίτια λόγω αδερφών που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη, ή ακόμα και περιπτώσεις οικογενειών στις οποίες υπάρχουν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και πιστοποιημένη αναπηρία από ΚΕΠΑ άνω του 67%.

Παράλληλα ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό να ικανοποιήσει τις ενστάσεις των φοιτητών που έχουν πραγματικό πρόβλημα και υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες, διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι καταδικασμένοι να διακόψουν τις σπουδές τους και να ακυρωθεί έτσι η επιτυχία τους, τα όνειρα και οι προσδοκίες τους.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

« « «

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μετεγγραφών των φοιτητών για το Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Σύμφωνα με αυτά, πολλές αιτήσεις φοιτητών για μετεγγραφή που συγκέντρωσαν 4 ή 5 ή και περισσότερα μόρια δεν έγιναν δεκτές. Ως συνέπεια είναι ιδιαίτερα υψηλός ο αριθμός των ενστάσεων. Αξίζει προσοχής ότι σύμφωνα με τον νόμο Ν. 4332/2015(ΦΕΚ 76 Α΄)[1] προκειμένου να λάβει 4 ή περισσότερα μόρια ένας φοιτητής, προέρχεται από τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίες συντηρούν επιπλέον σπίτια λόγω παιδιών (αδερφών) που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Σε άλλες δε περιπτώσεις πάσχουν (οι ίδιοι ή τέκνα αδέρφια ή γονείς ή σύζυγοι) από σοβαρά προβλήματα υγείας έχοντας πιστοποιημένη από ΚΕ.Π.Α αναπηρία 67% και άνω, ή από παθήσεις που αναφέρονται στο παράρτημα της υπ’ αριθμ. Φ.151/17897/Β6/2014 (Β΄ 358) ΚΥΑ.

 

Είναι προφανές ότι οι φοιτητές που υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες, εάν δεν γίνει δεκτή η ένστασή τους για μετεγγραφή, ουσιαστικά είναι καταδικασμένοι να διακόψουν τις σπουδές τους, παρόλο που πέτυχαν στις εξετάσεις. Δηλαδή ουσιαστικά ακυρώνετε την επιτυχία τους και αναιρείτε τα όνειρα και τις προσδοκίες τους.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

 

  • Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα των ενστάσεων των φοιτητών που συγκεντρώνουν 4 ή 5 ή και περισσότερα μόρια;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να ικανοποιήσετε τις ενστάσεις των φοιτητών που έχουν πραγματικό πρόβλημα;
  • Εφόσον γίνει δεκτή η ένστασή τους, πως θα διασφαλίσετε ώστε οι παραπάνω φοιτητές να μην αποκλειστούν από τη διαδικασία αίτησης δωρεάν στέγασης και σίτισης στις σχολές που θα μετεγγραφούν;

 

[1] όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και τη με αριθ. 158978/Z1/27-09-2016  (ΦΕΚ 3135 Β΄) Υ.Α.

Δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:27 - Ανακοίνωση Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

14:22 - Ο Προέδρος της Βουλής σε εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

14:19 - Στην Κρύα Βρύση με παραγωγούς ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης

14:16 - Ημερίδα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

14:14 - Υλοποίηση Δράσεων Παράκτιων και Υποβρύχιων Καθαρισμών στη Χαλκιδική από την Περιβαλλοντική Οργάνωση ISEA

14:05 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους 1.275.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΕΣΠΑ για την κατασκευή νέου κτιρίου στο χώρο του παλιού σχολείου Πλαταμώνα προκειμένου να στεγαστεί το νηπιαγωγείο της κοινότητας

15:55 - Κυριακή 23 Φεβρουαρίου – Εκδήλωση μνήμης για τα Τέμπη στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών

15:11 - Συνάντηση της Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνάς Αηδονά με τους Δημάρχους της Π.Ε. Πιερίας – Δύο νέα σχολεία κατασκευάζονται στην Πιερία με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

15:04 - Συνελήφθη σεκιούριτι που ξέχασε ανοιχτές τις μπάρες στις γραμμές του ΟΣΕ στη Χαμοστέρνας

14:56 - Σαντορίνη: Ουρές στα πρακτορεία, άρον άρον φεύγουν από το νησί -«Το βράδυ κοιμήθηκα στο γκαράζ, στο αυτοκίνητο»