Pellanet

Νέα προγράμματα απασχόλησης άμεσα

Σε φάση υλοποίησης μπαίνουν μέσα στο επόμενο τετράμηνο 27 προγράμματα απασχόλησης στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο οι 693.417 επίσημα άνεργοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ, αλλά και όσοι δεν είναι καταγεγραμμένοι, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης.
Μέχρι τέλος της εβδομάδας ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει πρόσβαση στο σχετικό διαδικτυακό τόπο (www.step. gov.gr) ώστε να μπορεί να ενημερωθεί για όλα τα προγράμματα αλλά και για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτά. Παράλληλα, μέσα σε 15 μέρες θα λειτουργεί και το Συμβουλευτικό κέντρο που θα δίνει πληροφορίες και κατευθύνσεις για τα προγράμματα κατάρτισης. Ενημερώνοντας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Κουτρουμάνης, την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τα προγράμματα απασχόλησης, έκανε λόγο για "εκρηκτικό πρόβλημα που οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε με τα εργαλεία που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας αλλά που δεν μπορούν να δώσουν οριστική λύση αν η χώρα δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης".
"Τα 27 προγράμματα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι ύψους 1,3 δισ. ευρώ με ωφελούμενους 310.000 άτομα", υπογράμμισε ο κ. Κουτρουμάνης ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα ανεργίας που υπάρχει στις νέες γενιές ηλικίας 15-24 ετών, που όπως είπε, φτάνει στο 43%.
Μίλησε ακόμα για οριακή μείωση στους επιδοτούμενους ανέργους, ενώ σημείωσε ότι τα 36 προγράμματα που είναι ενεργά αυτή τη περίοδο βοήθησαν μεν να υπάρξει συγκράτηση της ανεργίας όχι όμως αντιμετώπιση του προβλήματος.
"Αν δεν τα είχαμε αυτά τα προγράμματα θα είχαν οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας κατά 4 με 5 μονάδες σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ακόμα ότι την ευθύνη επιλογής προσώπων και εποπτείας του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα έχει το ΑΣΕΠ, θα αφορά την κάλυψη 57.000 θέσεων με πεντάμηνη απασχόληση.
Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας από Ανατολική Θράκη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο ενώ μέχρι τέλη Δεκεμβρίου θα έχουν ενταχθεί σε αυτά όλες οι περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα αρχίζει άμεσα η υλοποίηση άλλων δύο προγραμμάτων που αφορούν πτυχιούχους ανέργους μέχρι 35 ετών ενώ μέσα στις επόμενες 15 μέρες ξεκινά και το πρόγραμμα απασχόλησης στις επιχειρήσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ανέργους 55- 65 ετών.
Έμφαση έδωσε ο υπουργός Εργασίας τόσο στα προγράμματα κατάρτισης όσο και στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών για παιδιά ανέργων.
"Όπως σχεδιάζουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας μέσα από τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2000 πτυχιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν και να κάνουν μεταπτυχιακά", σημείωσε.
Ο κ Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε ότι όλα τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι το "Βοήθεια στο Σπίτι", είναι διασφαλισμένα και για τα επόμενα χρόνια με σταθερή χρηματοδότηση τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και το υπουργείο Εργασίας.
Τέλος, ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε ότι θα κατατεθεί ρύθμιση που θα προβλέπει πλήρη υγειονομική κάλυψη και για το 2012 σε εργαζόμενους που έχουν λίγο χρόνο εργασίας και δεν έχουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων. Παράλληλα, όπως είπε θα γίνουν διευκολύνσεις μετά από συνεννόηση με την Ένωση Τραπεζών ώστε να υπάρξει παράταση για αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε ανέργους.
Τα νέα προγράμματα, ο προϋπολογισμός τους και οι ωφελούμενοι έχουν ως εξής:

• Τοπικά σχέδια για την απασχόληση (ΤΟΠΣΑ), 80 εκατ. ευρώ, 30.000.

• Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ), 60 εκατ. ευρώ, 20.000.

• Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, 188 εκατ. ευρώ, 57.400.

• Υλοποίηση προγράμματος απασχόλησης ανέργων στους δήμους για έργα που υλοποιούνται με αυτεπιστασία, 200 εκατ. ευρώ, 35.000.

• Πρόγραμμα διατήρησης 10.000 θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας - 2011, 19 εκατ. ευρώ.

• Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 άνεργων πτυχιούχων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, νέων έως 35 ετών, 67,75 εκατ. ευρώ.

• Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (δήμων και περιφερειών) για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών, 75 εκατ. ευρώ.

• Τοπικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για 680 άνεργους των επιχειρήσεων: «ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε.», «Μαχίμ Περτσινίδης Α.Ε.», «Roberto ΑΒΕΕ», «ΝΟΒΑ ΚΝΙΤ Α.Ε.» «Belle Α.Ε.», «Πακ. Κενταποτζίδη Α.Ε.», «Ευρωβαφή Α.Ε.», «Eurohouse Α.Ε.», «Θεμελιοδομή Α.Ε.» του Νομού Θεσσαλονίκης, 9,12 εκατ. ευρώ.

• Δράσεις προώθησης στην απασχόληση προσωπικού υψηλού επιπέδου, 15 εκατ. ευρώ.

• «Επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας, με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε οικονομική ενίσχυση για την εργασία και την επαγγελματική κατάρτιση 10.000 επιδοτούμενων ανέργων, 120 εκατ. ευρώ

• Πρόγραμμα στήριξης των 642 απολυμένων της Aldi, 4,48 εκατ. ευρώ.

• Προκήρυξη διαγωνισμού για ειδικές κοινωνικές ομάδες, μέσω των εξειδικευμένων κέντρων κατάρτισης, 23 εκατ. ευρώ, 2.250

• Προκήρυξη νέων προγραμμάτων για επαγγελματική κατάρτιση ανέργων σε τεχνολογίες πληροφορικής (ΤΠΕ), με
τη χρήση voucher, 22 εκατ. ευρώ, 20.000.

• Ολοκλήρωση διαγωνιστικών διαδικασιών για τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε δεξιότητες χρήσης ΤΠΕ (βασικές και εξειδικευμένες) και σε παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικής μάθησης ΤΠΕ, 60 εκατ. ευρώ, 44.000.

• Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζόμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν 1-49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης και διαρθρωτική προσαρμογή εργαζόμενων μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 20-49 άτομα, εντός της οικονομικής κρίσης, 71 εκατ. ευρώ, 18.000.

• Προκήρυξη προς τους κλαδικούς φορείς για διαρθρωτική προσαρμογή των μικρών επιχ/σεων, 9 εκατ. ευρώ.

• Βελτίωση της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων, 22 εκατ. ευρώ, 6.000.

• Πιλοτική εφαρμογή του διαχειριστικού πλαισίου του εισιτηρίου κατάρτισης (voucher) για την υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και αναβάθμισης εργασιακών δεξιοτήτων άνεργων οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, 4,85 εκατ. ευρώ, 1.124

• Πρόγραμμα κατάρτισης 35 ανέργων, πρώην εργαζόμενων στις επιχειρήσεις «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ», «Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ», «Γ.Η. Σκούρτης ΑΕΓΑ», «Γενική Ενωση ΑΕΕΓΑ (General Union)», «Γενική Πίστη ΑΕΕΓΑ (General Trust)», «ΕΟΣ ΑΕΑΖ», «Commercial Value», 105.000 ευρώ, 35.

• Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ΛΑΕΚ 21 εργαζομένων της βιομηχανίας «Terra A.E. - Βιοκεράλ», 56.700 ευρώ, 21.

• Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ΛΑΕΚ 11 εργαζομένων της τεχνικής εταιρίας Μηχανικη Α.Ε., 47.520 ευρώ, 11.

• Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ΛΑΕΚ 20 ανέργων/εργαζομένων του Ν. Φθιώτιδας, 4.000 ευρώ, 20.

• Επαγγελματική κατάρτιση, μέσω voucher, διάφορων επαγγελματικών ομάδων που επηρεάζονται από τη διαρθρωτική προσαρμογή του κλάδου τους, όπως: αυτοκινητιστές, προσωπικό ασφάλειας (security), με σκοπό την πιστοποίησή τους, δικηγόροι, για την πιστοποίησή τους ως μεσολαβητές, δημοσιογράφοι (κυρίως απολυμένοι από τον ημερήσιο Tύπο), 124 εκατ. ευρώ, 25.000

• Ενίσχυση σχεδίων δράσης στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Σχεδιασμός και υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης κοινωνικής οικονομίας, 60 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου, 2011


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:52 - Βραχιολάκι για όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία -Όλα τα μέτρα Φλωρίδη

12:39 - Φωτιά στα Καλάβρυτα, ανάμεσα στις περιοχές Σιγούνι και Ντούνισα

12:33 - Προφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας -Μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού

12:21 - «Συλλυπητήρια επιστολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γιαννιτσών»

12:18 - Πανελλαδική Εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

15:34 - Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχή της Ημαθίας

11:40 - «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 2o Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

11:38 - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

11:33 - Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κατά την συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας της Γερμανίας

15:37 - ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ ΣΤΗ PELLA TV