Pellanet

Νέα προοπτική για καλλιέργεια στο νομό Πέλλας

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει την άποψη μας, πως μια λύση για την επίλυση του αγροτικού, αποτελεί η στροφή από τους Έλληνες παραγωγούς, σε εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας. Μια ιδιαίτερα καλή πρόταση, έρχεται για το νομό της Πέλλας και αφορά την καλλιέργεια του φυτού stevia.

Η καλλιέργεια του φυτού Stevia (στέβια) μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη εναλλακτική πρόταση για τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς, καθώς η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π), σε συνδυασμό με την ολική αποδέσμευση του καπνού, έφερε σε απόγνωση χιλιάδες καπνοπαραγωγούς σε όλη την Ελλάδα όπως και στο νομό μας. Τα παραπάνω ανέφερε ο γεωπόνος-επιμελητής του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Ζαχοκώστας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πειραματισμοί τεσσάρων χρόνων που έγιναν αποδεικνύουν αρκετά ικανοποιητικά ότι, η καλλιέργεια του φυτού Stevia rebaudiana μπορεί να αντικαταστήσει την καλλιέργεια του καπνού, αφού οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής είναι ιδανικές. Θεωρείται από πολλούς ως το γλυκαντικό της επόμενης χιλιετίας, όχι τόσο για την γλυκαντική του αξία, αλλά για τις μηδενικές του θερμιδικές αξίες και τις ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Μακροχρόνια μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αφού ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης. Εμποδίζει τη δημιουργία τερηδόνας και χρησιμοποιείται στα καλλυντικά διότι μαλακώνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτή η ιδιότητά του έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ενεργεί παράλληλα κατά των ιών, μυκήτων και βακτηρίων. Η στέβια (λατ. Stevia rebaudiana), ένα μικρό βότανο που φυτρώνει στη βορειοδυτική Παραγουάη, είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και, μέχρι στιγμής, δεν παρουσιάζει ενδείξεις για ανεπιθύμητες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Φαίνεται δε ότι διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα για να αντικαταστήσει τις καπνοκαλλιέργειες στην Ελλάδα. Ήδη, εδώ και δύο χρόνια είναι σε εξέλιξη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με πειραματικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, και χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Απομένει να διαπιστωθεί εάν το δημοφιλές σε Λατ. Αμερική και Ασία γλυκαντικό έχει μέλλον στην ελληνική γη. Οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί θα βρεθούν σε δραματική κατάσταση όσο περνά ο καιρός και περιορίζεται η καπνοκαλλιέργεια, ειδικά μετά το 2013. Για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, πρέπει η ελληνική Πολιτεία να δραστηριοποιηθεί και να προνοήσει για τους αγρότες, μας είπαν μέλη αγροτικού συνεταιρισμού. 

Η στέβια είναι ήδη δημοφιλές γλυκαντικό στην Κίνα, η οποία μάλιστα έχει ξεπεράσει την Παραγουάη σε παραγωγή. Η Κίνα καλλιεργεί σήμερα στέβια σε 200.000 στρέμματα, ενώ οι καλλιέργειες στην Παραγουάη περιορίζονται στα 15.000 στρέμματα, παρά την εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς.

Ένα στρέμμα μπορεί να επιφέρει 100-600 κιλά ζάχαρη και η τιμή της κυμαίνεται από 30 έως 150 ευρώτο κιλό, ανάλογα από την ποιότητα και την καθαρότητά της. Όπως αναφέρει ο καθηγητής, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών σε στεβιοσίδη από τις πολυεθνικές (κυρίως εταιρίες αναψυκτικών) που πήραν έγκριση χρήσης της «ζάχαρης της στέβιας» θα χρειασθούν πάνω από 8 εκατομμύρια στρέμματα.

Σήμερα, η κύρια χρήση της στέβιας είναι η εξαγωγή από τα φύλλα της, χλωρά ή ξηρά, των φυσικών γλυκαντικών ουσιών στεβιοσίδη, ρεμπαουδιοσίδη κ.ά.. Η στεβιοσίδη μόνη της ή μαζί με τις άλλες γλυκαντικές ουσίες (αναφερόμενη ως στεβιοσίδη) είναι μία λευκή, μικροκρυσταλλική ουσία, όπως και η κοινή ζάχαρη, αλλά με μηδενική θερμιδική αξία και 200-300 φορές πιο γλυκιά, ανάλογα με την συγκέντρωση κάθε μιας από τις γλυκαντικές ουσίες.

Τα στελέχη και τα υπολείμματα των φύλλων, μετά την εξαγωγή της «ζάχαρης», αποτελούν ζωοτροφή. Οι μεγαλύτεροι χρήστες της στεβιοσίδης είναι η βιομηχανία τροφίμων, ποτών, ζαχαροπλαστική (υποκαθιστά τη ζάχαρη και την πράσινη χρωστική) και η Ιατρική (για τους διαβητικούς τύπου 2).

Με τις σημερινές τιμές που ισχύουν για τα φύλλα ή τη ζάχαρη, το νέο αυτό προϊόν εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα και απασχόληση, χωρίς καμιά επιδότηση, ενώ δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας και εκτιμάται ότι θα στηρίξει και άλλες δραστηριότητες. Η Νομαρχία Ημαθίας ετοιμάζει ημερίδα για το φυτό στέβια με κεντρικό ομιλητή - εισηγητή το Γεωπόνο (Α.Π.Θ.) Παύλο Καπόγλου. Στόχος της Νομαρχίας είναι να ενημερωθούν οι γεωπόνοι αλλά και οι αγρότες ώστε έγκαιρα και κατάλληλα να μπορέσουν με επιτυχία να καλλιεργήσουν την κερδοφόρα αυτή καλλιέργεια στο Νομό από το 2011. Η εναλλακτική καλλιέργεια ευδοκίμησε σε αυτές τις περιοχές, ικανοποιώντας τους παραγωγούς, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι αντί ζαχαρότευτλων στο μέλλον θα μπορούν να καλλιεργούν τη στέβια, για να παράξουν ζάχαρη. Μετά την θετική γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η στέβια και τα γλυκαντικά της είναι ασφαλής τροφή, αναμένεται η τελική έκδοση από την Ε.Ε. της αντίστοιχης σχετικής πολιτικής απόφασης, (αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο 2010), οπότε η καλλιέργεια της στέβιας στην Ε.Ε. και την Ελλάδα να αρχίσει το 2011. Χ.Κ. Παπαδοπούλου

Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

16:48 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Προοδευτική κυβέρνηση, επιλογή του ΠΑΣΟΚ

16:46 - Πρόσκληση συμμετοχής στην ενημερωτική συνάντηση για τη διοργάνωση του Σκυδραϊκού Καρναβαλιού 2025

16:43 - «Δημοσίευση προκήρυξης για 1 θέση μόνιμου Ιατρού ΕΣΥ ειδικότητας Αναισθησιολογίας στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών»

16:41 - Πρόσκληση σε InfoDay ΙΑΣΙΣ 18/01

16:38 - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ -ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ (ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025)

16:34 - Ανακοίνωση σχετικά με απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στις Σέρρες

20:27 - Ενημέρωση: Ανοιχτές οι σχολικές μονάδες του Δήμου Πέλλας

13:59 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Συνεχίζει την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στο Νέο Παντελεήμονα ο κύκλος δωρεάν ενημερωτικών-εκπαιδευτικών σεμιναρίων χρήσης απινιδωτή, απόφραξης αεραγωγού «Πνιγμονή» και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

09:55 - ΛΑΜΠΡΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

20:00 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ -ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ