Pellanet

Ο Πρωθυπουργός στο νομό Πέλλας

Κώστας Καραμανλής: «Το σχέδιό μας για την ελληνική Περιφέρεια συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς. Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο, για τη νέα προγραμματική περίοδο, προβλέπει για την Κεντρική Μακεδονία έργα και δράσεις 4,8 δις ευρώ.
Έγιναν, ήδη, προσκλήσεις ενδιαφέροντος, που ξεπερνούν τα 400 εκ. ευρώ.
Οι δυσκολίες της διεθνούς συγκυρίας δεν αναστέλλουν τα σχέδιά μας. Δεν κάμπτουν τις προσπάθειές μας. Αντιθέτως μάλιστα! Χαλυβδώνουν τη θέλησή μας για έργα αναγέννησης της Περιφέρειας. Δυναμώνουν το πείσμα μας για να πετύχουμε»
Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής βρέθηκε το Σάββατο στο νομό Πέλλας, όπου αρχικά επισκέφθηκε το νέο μουσείο και στη συνέχεια το έργο της νότιας παράκαμψης της Έδεσσας, μήκους 8χλμ και κόστους 46 εκατ. ευρώ.
Στην Πέλλα, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών.

Το νέο μουσείο αναμένεται να εγκαινιαστεί μέσα στο καλοκαίρι και με δήλωσή του ο πρωθυπουργός απάντησε στις προσπάθειες από την πλευρά των Σκοπίων για παραποίηση της ιστορικής αλήθειας.
«Με έργα, και όχι στα λόγια, αποδεικνύουμε το σεβασμό μας στην ιστορία μας και την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας. Με το έργο αυτό η χώρα δίνει απάντηση σε όσους επιχειρούν να παραποιήσουν την ιστορική αλήθεια».

Το μήνυμα προς τα Σκόπια ηταν σαφές
«Η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους. Η Ελλάδα ασκεί πολιτική ανοιχτών οριζόντων, προσανατολισμένη στο αύριο και όχι αιχμάλωτη στο χτες. Η Ελλάδα επενδύει σταθερά στον άξονα ''ειρήνη – συνεργασία – ανάπτυξη''. Παρά τις δυσκολίες της διεθνούς συγκυρίας, πιστεύουμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει μια δυναμική ευρωπαϊκή γειτονιά. Μια γειτονιά σταθερότητας, ανάπτυξης και προόδου.
Αυτή είναι η στρατηγική επιλογή μας. Και η επιλογή αυτή δεν εξαιρεί κανέναν. Ισχύει για όλους τους γείτονές μας. Ισχύει, όπως το είπαμε πολλές φορές, και για τα γειτονικά Σκόπια. Η πορεία όμως του καθενός εξαρτάται, πρωτίστως, από τις δικές του επιλογές. Εναπόκειται λοιπόν στην ηγεσία τους να αποδείξει ποιο δρόμο επιλέγει. Εναπόκειται στους ίδιους να απεγκλωβιστούν από τις πολιτικές εσωτερικής κατανάλωσης.
Ο δρόμος για την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική συμμετοχή τους περνά υποχρεωτικά από τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα μέλη της οικογένειας, στην οποία φιλοδοξούν να ενταχθούν. Βασικό προαπαιτούμενο στο δρόμο αυτό είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας τους. Αυτή είναι η κοινή, η ενιαία γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η σαφής, η ξεκάθαρη και ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. Παρακαμπτήριοι δρόμοι δεν υπάρχουν. Είναι ώρα να εγκαταλείψουν τις υπεκφυγές, την κωλυσιεργία, τις στείρες εμμονές του παρελθόντος. Είναι η ώρα για επιλογές μακριά από φανατισμούς, εθνικισμούς και μισαλλοδοξίες.
Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται, δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται. Ως Μακεδόνας ο ίδιος, βεβαιώνω ότι αυτό δεν γίνεται. Ως Μακεδόνες, όλοι εμείς, περήφανοι για τις ρίζες μας, περήφανοι για την Ιστορία μας, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η πρόσκλησή μας για συνεργασία είναι ανοιχτή. Το μήνυμα φιλίας είναι ειλικρινές.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε προς τη Νότια Παράκαμψη της Έδεσσας, όπου και παρέδωσε στην κυκλοφορία το έργο.
Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Τσιότρας επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον σημαντικούς άξονες, με διανομαρχιακό (Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Φλώρινα), διαπεριφερειακό (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία) και διακρατικό χαρακτήρα (Ελλάδα – FYROM), που απαλλάσσει την πόλη της Έδεσσας από την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, κυρίως μέσα στον αστικό ιστό.

Μετά την Έδεσσα, ο κύριος Καραμανλής βρέθηκε στην Αριδαία, όπου μίλησε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νομού.
Ο Δημάρχος Αριδαίας, Πέτρος Ζέρζης τον καλωσόρισε λέγοντας ότι «για την πόλη της Αριδαίας και την ευρύτερη περιοχή της είναι μια ιστορική μέρα.
Τούτο διότι έχουμε την τιμή να σας καλωσορίζουμε ως τον πρώτο Πρωθυπουργό της χώρας που μας επισκέπτεται.
Σας καλωσορίζω λοιπόν στην Αριδαία, στην πόλη που αποτελεί για εμάς την αρχή και όχι το τέλος του Ελλαδικού χώρου.
Σας καλωσορίζω σε μια περιοχή που ευλογήθηκε από το Θεό και αγαπήθηκε από τους ανθρώπους της. Σε έναν τόπο με πλούσια ιστορία, που κάποιοι εξακολουθούν να παραχαράσσουν, εγείροντας ανιστόρητες αξιώσεις και προκαλώντας τη νοημοσύνη μας. Εμείς που ζούμε στον τόπο αυτό γνωρίζουμε την αλήθεια και είμαστε υπερήφανοι που κι εσείς, ένας Μακεδόνας πολιτικός, τη λέτε δυνατά και καθαρά.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Είμαστε αισιόδοξοι γιατί ξέρουμε πως δεν είμαστε μόνοι. H σημερινή σας παρουσία στην Αριδαία και το νόμο Πέλλας το πιστοποιεί. Μια παρουσία με ιδιαίτερη σημασία αλλά και ξεχωριστούς συμβολισμούς. Για τις υποδομές, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό, την ισόρροπη ανάπτυξη. Σε μια περίοδο κρίσης αλλά δυστυχώς και επικυριαρχίας εν πολλοίς της παραπολιτικής είναι σημαντικό να σας βλέπουμε δίπλα μας να μας ακούτε.
Σας ευχαριστώ θερμά για την επιλογή σας να επισκεφθείτε την περιοχή μας. Εύχομαι αυτή η επίσκεψη να είναι η αφορμή να επιστρέψετε».
Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε με θέρμη τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος, μέσα και έξω από το Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο και είπε εν μέσω συνθημάτων «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου - είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε - να βρίσκομαι εδώ στην καρδιά της Μακεδονίας και να συναντιέμαι με συμπατριώτες μου Μακεδόνες. Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου για την εμπιστοσύνη που μου δείχνετε. Αυτό μου δίνει δύναμη. Με έργα ευθύνης, με αγώνα, με προσπάθεια, με συνέπεια. Με μοναδική έγνοια το σήμερα και το αύριο της Πατρίδας μας».
Ο πρωθυπουργός στην κεντρική ομιλία του άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα και λαϊκισμό. Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο είπε θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της υπευθυνότητας για να ξεπεραστεί η κρίση, κατηγορώντας προσωπικά τον Γιώργο Παπανδρέου και το κόμμα του ότι δεν έχουν πρόγραμμα και αρκούνται να γίνονται αρεστοί σε όλους. «Θέλω να πω ευθέως, ότι λυπάμαι, ειλικρινά. Διότι μπροστά στη σοβαρότατη αυτή διεθνή κρίση απουσιάζει η σοβαρότητα από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οι υπεύθυνες θέσεις και οι υπεύθυνοι χειρισμοί προϋποθέτουν, δυστυχώς, αναγκαίες πολιτικές και δύσκολες αποφάσεις. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Αυτό λέει ο κοινός νους. Η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του αρχηγού της προσβάλλει τη νοημοσύνη όλων μας, προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών. Αποδεικνύει ότι δεν έχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αυτό όμως αφορά τους ίδιους. Εμείς, ως μόνη πυξίδα μας έχουμε την υπευθυνότητα. Εμείς λέμε στους πολίτες την αλήθεια. Παρουσιάζουμε την πραγματικότητα. Παίρνουμε αξιόπιστα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Ξέρουμε ότι γινόμαστε και δυσάρεστοι. Πάνω απ' όλα όμως, μας ενδιαφέρει να είμαστε υπεύθυνοι. Το έχω ξαναπεί. Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ευχάριστος. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να είμαι χρήσιμος στον Τόπο».

Η Ελλάδα προχωρά με εθνική αυτοπεποίθηση. Προασπίζεται, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, τα δίκαια και τα συμφέροντά της. Τα συμπεράσματα από τις τελευταίες συναντήσεις μου με κορυφαίους ηγέτες του κόσμου είναι αισιόδοξα».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στα έργα που εκτελούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Εδώ, στην Κεντρική Μακεδονία, χρηματοδοτήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πάνω από 2 χιλιάδες έργα και μελέτες, με προϋπολογισμό περίπου 2 δις ευρώ. Απορροφήθηκε το 100% των κοινοτικών πόρων. Ο δείκτης απορροφητικότητας, από το 15% που ήταν το 2004, ξεπέρασε σήμερα το 110%. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και σε αυτό. Σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν σπαταλήθηκε ούτε ένα ευρώ».
Για το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Περιφέρειας ο πρωθυπουργός είπε ότι χρηματοδοτήθηκαν την τελευταία πενταετία περίπου 2,5 χιλ. έργα και μελέτες, από τα οποία τα περισσότερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
«Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κεντρικής Μακεδονίας πήραν τριπλάσιους πόρους σε σχέση με το 2004 ενώ οι πόροι για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας τετραπλασιάστηκαν και φτάνουν στα 6,5 εκ. ευρώ το 2008».

Για το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, επεσήμανε ότι η επέκτασή του εντάσσεται στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ.

Για τον αγροτικό τομέα, μίλησε για την έγκριση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή τον αγροτουρισμό, για τις αποζημιώσεις 210 εκ. ευρώ από το 2004 έως σήμερα, που καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες της Πέλλας και τη στήριξη στους νέους, ώστε να παραμείνουν στη γη τους. «Ενισχύθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία 1.500 νέοι αγρότες, ενώ ξεκινά τώρα ένα ακόμη πρόγραμμα για την εγκατάσταση νέων αγροτών σε περιοχές της υπαίθρου. Συνολικά στο Νομό της Πέλλας ολοκληρώθηκαν ή εξελίσσονται 200 έργα και μελέτες, που ξεπερνούν τα 170 εκ. ευρώ».
Επιπλέον, δήλωσε ότι παραδίδεται, μέσα στο καλοκαίρι, το οδικό τμήμα Παραλίμνης της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας, καταρτίζεται μελέτη για ένα νέο οδικό άξονα, που θα συνδέει το Νομό με την Εγνατία Οδό και καταρτίζονται μελέτες για τις παρακαμπτήριες Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών, με δρόμους δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην οικονομική κρίση, αλλά και τους άξονες που κινείται η Νέα Δημοκρατία. «Σε όλη την Ευρώπη η ανάπτυξη έχει υποχωρήσει και συνεχίζει να υποχωρεί, σε βαθμό που ξεπερνά κάθε προηγούμενη πρόβλεψη. Μειώνεται η κατανάλωση, η ζήτηση, η παραγωγή, το εμπόριο, η τουριστική κίνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα δημόσια έσοδα περιορίζονται, ενώ οι αναπτυξιακές και κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται διαρκώς. Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρή έξαρση της ανεργίας. Η Ευρώπη υπολογίζει ότι, στα δύο αυτά χρόνια, θα έχει επιπλέον έξι εκατομμύρια άνεργους.
Οι επόμενοι μήνες θεωρούνται απ' όλους εξαιρετικά δύσκολοι. Επηρεάζονται ήδη όλες οι επιχειρήσεις, από τις πιο μεγάλες, έως τις πιο μικρές. Επηρεάζονται όλοι οι πολίτες και ακόμα πιο πολύ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Επηρεάζονται οι νέοι άνθρωποι που αναζητούν δουλειά. Οι συνέπειες, αναπόφευκτα, φτάνουν και στη χώρα μας. Δεν αγνοούμε τις προκλήσεις. Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες. Δεν κρύβουμε τα προβλήματα. Τα εντοπίζουμε, τα αναδεικνύουμε και παίρνουμε θέση ευθύνης απέναντί τους.
Έχουμε Σχέδιο και το εφαρμόζουμε. Σε όλο αυτό το διάστημα, κινούμαστε σταθερά σε τρεις καίριους άξονες:
Πρώτον: Την υποστήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας, με άμεση προτεραιότητα στους τομείς και τους κλάδους που πλήττονται πιο έντονα και πιο άμεσα.
Δεύτερον: Τη δημοσιονομική σταθερότητα, με ένταση των προσπαθειών για το δραστικό περιορισμό των δημόσιων ελαστικών δαπανών.
Τρίτον: Τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων συμπολιτών μας.
Συνεχίζουμε τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις, τα μεγάλα έργα υποδομών, που σε τελική ανάλυση εγγυώνται μια καλύτερη μέρα την επομένη της κρίσης».
Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης, ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Κώστας Γκιουλέκας και Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ο γγ του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, Λουκάς Ανανίκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας, οι βουλευτές του νομού Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσ/νικης, και ευρωβουλευτές.
Μικρή ομάδα ροδακινοπαραγωγών, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από πέρυσι, είχαν συγκεντρωθεί λίγο έξω από τα Γιαννιτσά, περιμένοντας τον πρωθυπουργό, για να του εκθέσουν το πρόβλημά τους. Γνωστοποιήθηκε όμως, η ''συγκέντρωση'' και άλλαξε την τελευταία στιγμή, η πορεία της…πομπής των αυτοκινήτων. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιορδάνης Τζαμτζής με τον οποίο συνομιλήσαμε, θεώρησε άκαιρη και με πολιτικές σκοπιμότητες-«εφόσον γνωρίζουμε από ποια παράταξη ήταν» την εκδήλωση των παραγωγών, όπως και των συνεταιριστών της ΚΑΣΟ του δήμου Κύρρου, οι οποίοι, όπως υποστήριξε ο βουλευτής θα αποζημιωθούν με 2,5 λεπτά το κιλό, αντί των 2 ενώ η βουλευτής, Πόπη Φουντουκίδου ανακοίνωσε ότι από την Μεγάλη Πέμπτη-αύριο-ξεκινούν οι αποζημιώσεις.

Χριστίνα Κωστογλίδου Παπαδοπούλου

Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου, 2009


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook