Ως μέλος της Επιτροπής αγροτικής ανάπτυξης της ΚΕΔΕ, ο Στάθης Καστερίδης, συμμετείχε στην διαδικτυακή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με θέμα την επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης στην αναδιάρθρωση των δέντρων και τις εξελίξεις για τη νέα ΚΑΠ περιόδου 2021-2027.
Ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πέλλας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έθεσε και εκτός ημερήσιας διάταξης ένα μείζον θέμα για τους αγρότες, που αφορά τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες, τον παγετό και το χαλάζι. Τόνισε πως «πρέπει να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ο οποίος έχει ξεπεράσει μια δεκαετία εφαρμογής. Να τροποποιηθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές και στις μελλοντικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου. Επιβάλλεται η ενίσχυση από κονδύλια της Ε.Ε. και του κράτους, εφόσον μόνο με τις εισφορές των αγροτών δεν μπορούν πλέον να καλύπτονται όλες οι ανάγκες».
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ – ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Ο κ.Καστερίδης ζήτησε την άμεση ενημέρωση των παραγωγών τονίζοντας πως «μιλάμε για επιδότηση 3000 ευρώ ανά στρέμμα, αλλά κανείς δεν μας λέει πόσα στρέμματα θα καλύψει η επιδότηση. Οι πληροφορίες μας λένε για 60 χιλιάδες σε όλη την επικράτεια. Αν διαιρέσουμε τον αριθμό αυτό με τον αριθμό των δήμων της χώρας, τότε σε κάθε δήμο αντιστοιχούν μόλις 180 στρέμματα!! Εξαιρώντας μάλιστα λίγους αστικούς κατεξοχήν δήμους.
Το σύνολο λοιπόν των 180 στρεμμάτων είναι μηδαμινό για κάθε δήμο. Δεν αναφέρονται επίσης ούτε ποιες καλλιέργειες θα επιδοτηθούν. Μιλάνε για σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια και πυρηνόκαρπα είδη. Άρα τα υπόλοιπα είναι εκτός;; Ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη πληροφορία σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Πρότασή μου είναι να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης περισσότερα στρέμματα και περισσότερα είδη».
Η ΝΕΑ ΚΑΠ 2021-2027
Στις προτάσεις του για τη Νέα ΚΑΠ ο κ. Καστερίδης επεσήμανε ότι «το μήνυμα για την επιδότηση καλλιεργειών και παραγωγής περνούν μέσα από μέτρα που προστατεύουν το περιβάλλον. Απαιτούνται λοιπόν συγκεκριμένες δράσεις.
Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά που πρέπει να γίνουν. Επιβάλλεται και η άμεση ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι σαφείς δεσμεύσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η έκδοση σαφούς και λεπτομερούς πλαισίου εφαρμογής.
Το σημαντικότερο όμως είναι ο ρόλος του Δήμου, που θα πρέπει εκτός από προτάσεις στις συνεδριάσεις της ΚΕΔΕ, να είναι παρεμβατικός και ουσιαστικός. Και όλα αυτά με την συνεργασία τοπικών φορέων και συλλόγων.
Από το γραφείο τύπου
Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουλίου, 2021