Pellanet

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Με τα κινήματα των πολιτών και την Ευρωπαϊκή Αριστερά αποκαλυφθείσα
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Ιδού τι επεφύλαξαν, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, στο περιβάλλον του Νομού μας.

Τάφρος 66 και ποταμός Λουδίας: Νεκρά ψάρια, επιβάρυνση της διατροφικής αλυσίδας καθώς αρδεύονται ένα εκατομμύριο στρέμματα, μόλυνση του Θερμαϊκού Κόλπου, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης και ασύδοτης ρύπανσης που προκαλούν οι βιομηχανίες μεταποίησης, τα αστικά λύματα και οι γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Λίμνη Βεγορίτιδας: Υποχώρηση της στάθμης του νερού κατά 30μ περίπου., διανομή ή καταπάτηση των εκτάσεων που αποκαλύφθηκαν (17 χιλιάδες στρέμματα) και ρύπανση της λίμνης από τα αστικά και βιομηχανικά λύματα των γύρω οικισμών και κωμοπόλεων, αλλά και της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Πηγές Αραβησσού. Ανεξέλεγκτη άντληση των νερών των πηγών με γεωτρήσεις από την ΕΥΑΘ. Ιδιωτικοποίηση των πηγών με την πρόταση και πρόθεση της ΕΥΑΘ για την κατασκευή εμφιαλωτηρίου στις πηγές από την εταιρεία «Μαλαματίνα».

Ανορθόδοξη και σπάταλη διαχείριση των υδατικών πόρων γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη χιλιάδων υδρογεωτρήσεων για την άρδευση των χωραφιών, χωμάτινα φράγματα με αστοχίες κατασκευαστικές, απαρχαιωμένα αρδευτικά δίκτυα κλπ.

Απροστάτευτα δάση από παράνομες εκχερσώσεις, από παράνομες αδειoδοτήσεις για τη λειτουργία λατομείων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές Natura, από την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Συμμετέχοντας και στηρίζοντας τα κινήματα και τις πρωτοβουλίες των πολιτών:

Υπερασπιστήκαμε ελεύθερους χώρους (πάρκο 25ης Μαρτίου-Έδεσσα, πλατεία απέναντι από το ΙΚΑ-Αριδαία).

Αντιταχθήκαμε και καταγγείλαμε την παράνομη θετική γνωμοδότηση της Νομαρχίας για τη λειτουργία λατομείου σε περιοχή Natura (Κορυφή- Αλμωπίας)

Διεκδικούμε:

Την προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση του Νομού μας με τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιαννιτσών και επέκταση προς Αλμωπία με χρηματοδότηση από το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα και το ποδήλατο.

Για την Τάφρο 66 και το Λουδία να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των βιομηχανιών μεταποίησης που δε συνάψανε σύμβαση διαχείρισης στερεών απόβλητων, λυματολάσπης κ.λ.π. με νόμιμες εταιρίες (λήξη προθεσμίας 31 Μαϊου). Να δίνονται στη δημοσιότητα κάθε βδομάδα, για την πληροφόρηση του πολίτη, οι μετρήσεις που αφορούν τις χημικές παραμέτρους τω νερών. Να εκπονηθεί, άμεσα και με συγκεκριμένη χρηματοδότηση, μελέτη αποκατάστασης και διαχείρισης της Τάφρου 66 και του Λουδία.

Να συνταχθεί ειδική διαχειριστική περιβαλλοντική μελέτη για τη λίμνη Βεγορίτιδα, να απομακρυνθούν οι καταπατητές και να καθορισθεί η ζώνη αιγιαλού, να δοθούν κίνητρα για αλλαγή τρόπων ποτίσματος.

Να εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του υδροφόρου ορίζοντα στην ευρύτερη ζώνη των πηγών Αραβησσού, με πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους, να γίνει μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο υδροληψίας των πηγών, να δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Πηγών και να απορριφθεί η πρόταση για δημιουργία εμφιαλωτηρίου από την εταιρεία «Μαλαματίνα» ή όποια άλλη εταιρία.

Την προώθηση και της κατασκευής μικρών φραγμάτων (σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές) και έργων ορεινής υδρονομίας.

Να προστατευτούν αποτελεσματικά τα βουνά και τα δάση από τις παράνομες εκχερσώσεις, τις παράνομες υλοτομήσεις, την παράνομη λειτουργία λατομείων και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Να αποδοθούν εξολοκλήρου τα πρώην στρατόπεδα στους δήμους

Ιούνιος 2009
ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ν. ΠΕΛΛΑΣ

Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουνίου, 2009


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook