Pellanet

Παρέμβαση Γιώργου Καρασμάνη για τις ζημιές στα οπωροφόρα δένδρα και τα σπαράγγια

Το θέμα των φετινών ζημιών στις δενδροκαλλιέργειες του νομού μας (συμπύρινα ροδάκινα και επιτραπέζια - όψιμες και μεσωπρώιμες ποικιλές-, κεράσια, αχλάδια, μήλα κόκκινα και πράσινα, ακτινίδια, κ.λ.π.) από τις ακραίες καιρικές συνθήκες του Μαρτίου, έθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε χθες και σήμερα (25 & 26 Μαΐου 2009) με τον υπουργό Σωτήρη Χατζηγάκη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νικόλαο Κατσαρό.
Ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία συνέλεξε ύστερα από συνεργασία που είχε όλο αυτό το διάστημα με παραγωγούς και φορείς του νομού που αποδεικνύουν τα αίτια της ζημιάς. Μεταξύ αυτών βεβαίωση του μετεωρολογικού σταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή Αλώρου, άλλων μετεωρολογικών κλωβών περιοχών Αρσενίου, Δροσερού, Καρυδιάς, Βρυττών, και Κερασιάς. Στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν ότι τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου οι θερμοκρασίες στο νομό μας είχαν υποχωρήσει ως και 4,5Ο C υπό το μηδέν.
Ο Γιώργος Καρασμάνης επεσήμανε ότι στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είχε ξεκινήσει η ανθοφορία των δένδρων με συνέπεια τις πολύ μεγάλες ζημιές σε συγκεκριμένες ποικιλίες των οπωροφόρων μέχρι και 80%.
Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Γιώργο Καρασμάνη ότι έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν, να καταγράψουν και να προεκτιμήσουν τις ζημιές, ενώ ο υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης είπε ότι με βάση τα στοιχεία που μου έδωσε ο βουλευτής και αφού πάρει στα χέρια του τις προεκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ θα προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης για την κάλυψη των ζημιών.
Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα που έθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης κατά τις προαναφερθείσες συναντήσεις του ήταν το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη φετινή παραγωγή σπαραγγιού.
Συγκεκριμένα ενημέρωσε ότι λόγο των αντίξοων καιρικών συνθηκών του τελευταίου διμήνου (Μαρτίου - Απριλίου) η σπαραγγοκαλλιέργεια του νομού στερήθηκε του μεγάλου πλεονεκτήματος της πρωιμότητας. Συνέπεια τούτο ήταν η περίοδο συγκομιδής αντί των εξήντα ημερών που διαρκούσε, υπό ομαλές συνθήκες, φέτος να περιοριστεί κατά τρία τέταρτα (3/4) δηλαδή στις δεκαπέντε ημέρες.
Όπως τόνισε ο βουλευτής και στον υπουργό και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ η εξέλιξη αυτή είχε δραματικές συνέπειες καθώς συρρικνώνει τις ελπίδες για εισόδημα των παραγώγων και τους οδηγεί σε δεινή οικονομική θέση και σε απόγνωση. Ο Γιώργος Καρασμάνης ζήτησε και η περίπτωση των σπαραγγιών να συμπεριληφθεί στην προαναφερθείσα υπό έκδοση απόφαση αποζημιώσεων για τα οπωροφόρα.
Επίσης ο Γιώργος Καρασμάνης ζήτησε για μια ακόμη φορά να υλοποιηθεί η δέσμευση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου ότι οι σπαραγγοκαλλιεργητές του νομού μας θα τύχουν μεγαλύτερης αποζημίωσης, ακριβώς γιατί ήταν μεγαλύτερη πέρσι η ζημιά από τους άλλους νομούς.
Γεγονός που αποδεικνύεται από τα στοιχεία του σχετικού φακέλου τα οποία συγκέντρωσε ο βουλευτής και είχε καταθέσει από πέρσι στον ΕΛΓΑ και στο Υπουργείο. Στοιχεία τα οποία ως γνωστόν χρησιμοποίησαν και οι άλλοι νομοί για να πάρουν αποζημιώσεις.
Επίσης ο βουλευτής ζήτησε να δοθούν αποζημιώσεις για τις περσινές ζημιές και στα κηπευτικά.

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου, 2009


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Α.Α.Τ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

13:25 - ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΕΛΛΗΣ

13:22 - ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

13:19 - ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

13:15 - Ο Παντελής Θαλασσινός σε εκδήλωση με την ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών

13:09 - Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

13:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς τα έργα Ανακαίνισης & Διαμόρφωσης στις Δομές Υγείας της Έδεσσας και της Π.Ε. Πέλλας

10:50 - Μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον Παντελή Θαλασσινό στο Ράδιο Εκ Βαθέων

14:45 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

14:39 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση της Μέσης Ανατολής, Arabian Travel Market, στο Ντουμπάι