Pellanet

Πλεύρης για νέα μέτρα: Κυλιόμενο ωράριο σε χώρους εργασίας αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, εξειδίκευσαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, τα μέτρα στοχεύουν στο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή και να μην έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί η συμφωνία με την κοινωνία ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσει η χώρα. «Το σύστημα υγείας παραμένει σταθερό, πιέζεται και θα συνεχίσει να πιέζεται αλλά αντέχει. Η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα στο σκέλος της κάλυψης κενών και συνεργασίας με ιδιωτικές κλινικές και ιδιώτες γιατρούς και θα μπορέσει να ανταποκριθεί», είπε ο υπουργός Υγείας.

Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τροποποιείται το ωράριο καταστημάτων, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.

Τρεις κατηγορίες χώρων

Όπως τόνισε οι χώροι διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

-χώρους που είναι προσβάσιμοι σε όλους ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους και θεωρούνται πρώτης ανάγκης όπως τα φαρμακεία και οι χώροι προμήθειας τροφίμων

-χώρους με χαρακτηριστικά μιας ανάγκης και είναι μόνο για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο, όπως το λιανεμπόριο, οι ανοιχτοί χώροι εστίασης, οι χώροι εργασίας, όπου περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση και οι χώροι λατρείας.

-χώροι που αφορούν στη διασκέδαση. Στους κλειστούς χώρους η πρόσβαση είναι μόνο για εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες. Αυτοί οι χώροι είναι μεταξύ άλλων τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία και τα γυμναστήρια.

Σε όλους τους ανήλικους, επειδή υπάρχει πληθυσμός σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες που δεν μπορεί να εμβολιαστεί, δίνεται η δυνατότητα για self-test και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Εμβολιασμένο το 75% του ενήλικου πληθυσμού

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού εκ των οποίων οι 137.000 είναι για πρώτη δόση, οι 343.000 για δεύτερη δόση και οι 420.000 για την τρίτη δόση. Τουλάχιστον το 75% του ενήλικου πληθυσμού και το 65% του γενικού πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε ότι «πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και τεχνική υποδομή ώστε αν χρειαστεί διασωλήνωση ασθενούς εκτός ΜΕΘ να πληροί πλήρως τις προϋποθέσεις, ειδικά όπου δεν ενδείκνυται μετακίνηση του ασθενούς».

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Το ΕΣΥ, είπε ο υπουργός Υγείας, έχει ενισχυθεί με άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς ενώ παράλληλα έχει εξασφαλιστεί από τον ιδιωτικό τομέα το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτει και είναι κενές. «Στις περιοχές με μεγάλη ένταση, βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αυτή τη στιγμή έχουμε άνω των 700 κλινών απλών από τον ιδιωτικό τομέα με το σύνολο του προσωπικού τους, όπου εξυπηρετούνται κατά βάση περίπου 70% covid περιστατικά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι έχει γίνει αντίστοιχη συμφωνία και στην Αττική όταν χρειαστεί να υπάρξουν αντίστοιχες κλίνες.

kathimerini.gr

Δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου, 2021


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27

13:12 - Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος γυναίκας που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στην Αλεξάνδρεια

13:08 - Μια Μαγική Βραδιά Κάτω από την Πανσέληνο: Ο Απόηχος της Συναυλίας του Κώστα Χατζή στην Έδεσσα

18:15 -  Ώρες ευθύνης για τους βουλευτές της Πέλλας δεν αντέχει η . κόκκινη γέφυρα .