Pellanet

Σε απόγνωση οι ροδακινοπαραγωγοί

 έπειτα από τα αόριστα μέτρα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις δηλώσεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας

Πριν 13 μέρες (1.7.2009) ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κιλτίδης επιδόθηκε σε μια επίδειξη γενικολογίας εξαγγέλλοντας την τελευταία στιγμή αόριστα μέτρα για το συμπύρηνο ροδάκινο, χωρίς καμία διασαφήνιση σχετικά με τους πραγματικούς αποδέκτες της ενδεχόμενης ενίσχυσης, τις συγκεκριμένες ποσότητες παραγόμενου συμπύρηνου ροδάκινου που θα αφορούν τα μέτρα, τις συμφωνίες μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων και τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει ο ΕΛΓΑ στην υποστήριξη του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού για διασφάλιση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών και διατήρησης της μέσης τιμής κατ' ελάχιστο στα περσινά επίπεδα (25 λεπτά/κιλό), η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας δηλώνει, μετά την συνάντησή της με τον Υφυπουργό, πως είναι αδύνατο να απορροφηθούν παραπάνω από 200.000 τόνοι συμπύρηνου ροδάκινου σε τιμές όχι ανώτερες των 15 έως 16 λεπτών/κιλό.
Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται ερωτήματα γύρω από την εγκυρότητα των δηλώσεων του Υφυπουργού σχετικά με την ενημέρωση και συνεργασία «όλων των εμπλεκόμενων φορέων» κατά τις διαβουλεύσεις για την απόφαση των σχετικών μέτρων που εξήγγειλε στις 1.7.2009, καθώς και για το αν ισχύει τίποτα τελικά από τα αναφερόμενα του υφυπουργού στο δελτίο τύπου που εξέδωσε για διασφάλιση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών κατ' ελάχιστο στα περυσινά επίπεδα (25 λεπτά/κιλό).
Αν ισχύει έστω και κάτι από όλα αυτά, αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν επίσης σχετικά με το μέγεθος της φετινής παραγωγής που θα απορροφηθεί στα 25 λεπτά/κιλό, τι θα γίνει με την υπολειπόμενη ποσότητα για την οποία ενδεχομένως να μην διασφαλιστεί η παραπάνω τιμή, καθώς και τις ακριβείς διαδικασίες με τις οποίες θα συμμετάσχει –αν θα συμμετάσχει τελικά- ο ΕΛΓΑ στη διασφάλιση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών.
Ο Υφυπουργός και όλη η Κυβέρνηση καλούνται να σταματήσουν τον εμπαιγμό χιλιάδων ροδακινοπαραγωγών και των οικογενειών τους και να απαντήσουν ρητά στις εύλογες και δίκαιες ερωτήσεις τους σχετικά με την τελική τιμή πώλησης και το τι μέλλει γενέσθαι με την φετινή παραγωγή.
Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κρατάει πλέον κλειστή την πόρτα του στους εκπροσώπους χιλιάδων αγροτών και να τους ωθεί για άλλη μια φορά σε δυναμικές κινητοποιήσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Η κ. Τζάκρη κατέθεσε επίσης εκ νέου ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό για το θέμα αυτό, το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Σε απόγνωση οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας έπειτα από τα αόριστα μέτρα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις δηλώσεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας»

Κύριε Υπουργέ,

Πριν 13 μέρες (1.7.2009), ο Υφυπουργός αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κιλτίδης εξήγγειλε αόριστα μέτρα για την προστασία των ροδακινοπαραγωγών, εκδίδοντας μάλιστα και σχετικό δελτίο τύπου, χωρίς καμία διασαφήνιση σχετικά με τους πραγματικούς αποδέκτες της ενδεχόμενης ενίσχυσης, τις συγκεκριμένες ποσότητες παραγόμενου συμπύρηνου ροδάκινου που θα αφορούν τα μέτρα, τις συμφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει ο ΕΛΓΑ στην υποστήριξη του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υφυπουργού για πλήρη διασφάλιση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών και διατήρησης της μέσης τιμής κατ' ελάχιστο στα περσινά επίπεδα (25 λεπτά/κιλό), η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας δήλωσε, μετά την συνάντησή σας (10.7.2009), πως είναι αδύνατο να απορροφηθούν παραπάνω από 200.000 τόνοι συμπύρηνου ροδάκινου σε τιμές όχι ανώτερες των 15 έως 16 λεπτών/κιλό.
Επίσης, ενώ η διαδικασία του διαλόγου για την εξεύρεση λύσης για το συμπύρηνο ροδάκινο ξεκίνησε -τουλάχιστον επίσημα- από τις 27.3.2009, το Υπουργείο κρατάει πλέον κλειστή την πόρτα του στους εκπροσώπους χιλιάδων αγροτών και τους ωθεί για άλλη μια φορά σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Την στιγμή της εξαγγελίας των μέτρων και παρά την ρητή αναφορά του σχετικού δελτίου τύπου (1.7.2009) «στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη παραγωγική διαδικασία», δεν γνωρίζατε την στάση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, όπως αυτή διατυπώθηκε δημόσια μερικές μέρες αργότερα;
2. Τι ακριβώς εννοούσατε όταν διαβεβαιώνατε ότι θα διασφαλισθεί το εισόδημα των παραγωγών;
3. Τελικά ισχύει τίποτε από όσα αναφέρονται στο εν λόγω δελτίο τύπου;
4. Αν τελικά ισχύει κάτι από όλα αυτά, τα 25 λεπτά/κιλό αφορούν τους 200.000 τόνους που θεωρούνται από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας ως ανώτατο όριο απορρόφησης παραγωγής, ή το σύνολο της εκτιμώμενης φετινής παραγωγής;
5. Σε περίπτωση που τα 25 λεπτά/κιλό ισχύουν μόνο για τους 200.000 τόνους, πώς θα διασφαλιστεί το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών για το υπόλοιπο 50% της εκτιμώμενης φετινής παραγωγής;
6. Τι μέλλει γενέσθαι με το υπόλοιπο μισό της παραγωγής σε περίπτωση πραγματικής αδυναμίας απορρόφησης από τους κονσερβοποιούς;
7. Με ποιόν τρόπο ακριβώς θα συμμετάσχει ο ΕΛΓΑ στη διασφάλιση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών;
8. Η διαδικασία του διαλόγου για την εξεύρεση λύσης για την φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου βρίσκεται όσον αφορά το Υπουργείο σε εξέλιξη ή τελείωσε οριστικά;
9. Δεδομένης της απόγνωσης χιλιάδων ροδακινοπαραγωγών και των οικογενειών τους, του γεγονότος ότι έχει αρχίσει ήδη η συγκομιδή των ροδάκινων, αλλά και των δυναμικών κινητοποιήσεων που έχουν αποφασιστεί, τι μέλλει γενέσθαι με αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα του αγροτικού πληθυσμού της Πέλλας;

Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιουλίου, 2009


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook