Pellanet

Συμφωνία για “όχι” στο Στρατόπεδο Φιλιππάκου-Ξανά στο προσκήνιο του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας

Ρεπορτάζ: Παύλος-Νεκτάριος Παπαδόπουλος

 

Ένα είδος...ντεζαβού ζει η περιοχή των Γιαννιτσών, καθώς στα χέρια του Δημάρχου, σαν βόμβα, ήλθε έγγραφη αναφορά από τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Βίτσα, ο οποίος βάζει στο τραπέζι του μεταναστευτικού και πάλι το Στρατόπεδο Φιλιππάκου, το οποίο απορρίφθηκε πριν από δύο χρόνια από πλευράς Δήμου Πέλλας, διότι βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο δύο κατοικημένων περιοχών-οικισμών και κοντά σε μια σειρά σχολικών μονάδων. Αύριο πρόκειται να βρεθεί στην πόλη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μιλτιάδης Κλάπας, για "αυτοψία" στον χώρο. Ο Δήμαρχος κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τις παρατάξεις, που δια των εκπροσώπων τους αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι από την πρότερη απόφαση του Δήμου που είχε ληφθεί πριν από 2 χρόνια.

Το θέμα συζητήθηκε πριν από λίγο στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας, εκτός ημερησίας διάταξης. "Δεν είναι μιάσματα οι πρόσφυγες. Ο χώρος δεν είναι κατάλληλος και πάλι μετά από δύο χρόνια μπαίνουμε και πάλι στην ίδια κατάσταση να αποφασίζουμε για τα ίδια πράγματα. Είναι σημαντική η αυριανή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Δεν μπορεί κάθε λίγο να βρισκόμαστε σε μία αντάρα και να λέμε τα ίδια πράγματα. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης, είτε το φαινόμενο είναι σε ύφεση, είτε σε έξαρση", σημείωσε ο Δήμαρχος στο σώμα. Αναφέρθηκε στην περίοδο της φιλοξενίας 1040 ανθρώπων στα παλαιά Δημοτικά Σφαγεία. "Δείξαμε την αλληλεγγύη μας, υποστηρίξαμε ως Δήμος αυτόν τον κόσμο, που θέληση του είναι να πάει στη Βόρεια Ευρώπη. Τώρα αν κάποιοι θέλουν να μείνουν μόνιμα εδώ...", είπε ο κ. Στάμκος, ενώ έκανε αναφορά και στα δύο ξενοδοχεία όπου φιλοξενήθηκαν "ασυνόδευτοι" νεαροί, παιδιά αλλά "υπήρξαν αρκετά προβλήματα, ήμασταν συνεχώς σε εγρήγορση". Τόνισε πως "το μεταναστευτικό δεν είναι μοντέλο ανάπτυξης όπως θέλουν να περάσουν, ότι θα ανέβει ο τζίρος στην τοπική κοινωνία. Εμείς είμαστε υπέρ της πραγματικής ανάπτυξης", ενώ σημείωσε ότι "με αυτούς εδώ τους συνεχείς αιφνιδιασμούς εισπράττω ότι οι Βουλευτές του Νομού δεν ξέρουν τι ακριβώς γίνεται".

Από την πλευρά του επιθετικός με την πολιτεία ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Παπανικολάου, ο οποίος πλημμύρισε με ερωτήματα την τοποθέτηση του. "Πού μας βοήθησε η πολιτεία δηλαδή: Στην Εγνατία οδό που δεν έχουμε έξοδο, στην υποβάθμιση των αστυνομικών τμημάτων και στα Γιαννιτσά και στην Κρύα Βρύση, στον δρόμο Μελίσσι-Μαυροβούνι, στην παραχώρηση των Στρατοπέδων;", είπε καταιγιστικά, προσθέτοντας "εμείς μόνο να συνδράμομε. Αν δεν λέμε άποψη, δεν συγκρουστεί με την πολιτεία και γίνονται κάποια πράγματα ερήμην μας τι ρόλο παίζει η Αυτοδιοίκηση;".

"Δεν θα αλλάξουμε τις θέσεις μας. Θα κοιτάξουμε το συμφέρον του Δήμου. Το κράτος πιάνεται συνεχώς αδιάβαστο στο θέμα", είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Στάθης Καστερίδης. Μίλησε για "γεωστρατηγικά συμφέροντα", σημειώνοντας πως "στο βάθος του μυαλού τους έχουν και την μόνιμη εγκατάσταση", ενώ επισήμανε ότι "στα παλαιά Δημοτικά Σφαγεία ότι έγινε το έκανε μόνος του ο Δήμος. Πού ήταν η πολιτεία;". Σε άλλο σημείο είπε πως "αν είναι να ληφθεί απόφαση ερήμην μας τότε το βάρος πρέπει να το επωμιστούν όλοι οι Δήμοι του Νομού".

Να σημειώσουμε ότι τα Γιαννιτσά βρέθηκαν και πάλι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για δημιουργία δομής φιλοξενίας για πρόσφυγες, μαζί με την Λάρισα και την 9η Μεραρχία η οποία βρίσκεται μεταξύ Κοζάνης-Καστοριάς.

 

 

Πηγή: pellanews.gr

 

Δημοσιεύτηκε στις 29 Μαΐου, 2018


Σχόλια


pellanet facebook