Pellanet

Συνάδελφοι Ροδακινοπαραγωγοί

Παρά τους αγώνες μας στα μπλόκα το καλοκαίρι και τη «δικαίωση» στα λόγια των αγώ-νων μας για επιβίωση , ερχόμαστε μετά από 4 μήνες να διαπιστώσουμε , ότι η πράξη είναι τε-λείως διαφορετική . Η αγανάκτηση και η αβεβαιότητα μας ξαναβγάζουν στους δρόμους γιατί μέχρι σήμερα καμία από τις «δεσμεύσεις» & «συμφωνίες» των «δήθεν εκπροσώπων μας» με την Πολιτεία για τη διάλυση των κινητοποιήσεών μας δεν προχώρησε και ο χειμώνας είναι μπροστά…
Τα τελευταία χρόνια το εισόδημά μας μειώνεται και αυτό είναι παραπάνω από ορατό για μας & τις οικογένειές μας. Η κατάσταση - το επισημαίναμε και το καλοκαίρι - δεν ήρθε από το πουθενά .
Φρόντισαν γι'αυτή οι αντιαγροτικές πολιτικές , που εφαρμόζουν διαχρονικά ΝΔ & ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας - χωρίς φυσικά το Ροδάκινο της Πέλλας & της Ημαθίας να αποτελέσει εξαίρεση.
Μεγάλος αριθμός από τους περίπου 30.000 ροδακινοπαραγωγούς είναι σε αδιέξοδο, αφού περιμένει ακόμη να πληρωθεί για τη σοδειά βιομηχανικών ροδάκινων του 2008 και επίσης για τη φετινή παραγωγή του 2009 για τα ροδάκινα βιομηχανικά & επιτραπέζια. Την ίδια στιγμή πάνω από τη μισή παραγωγή δεν μπορέσαμε να συγκομίσουμε και έμεινε να «σαπίζει» στα χωράφια.
Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι μεταποιητές-βιομήχανοι που αν και παρέλαβαν και μεταποίησαν με τις «πλάτες» της Πολιτείας σε εξευτελίστηκες τιμές τα προϊόντα, αρνού-νται να εξοφλήσουν τους παραγωγούς.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ελεύθερης αγοράς & της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας , που προωθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των εμποροβιομήχανων σε βάρος των παραγωγών, των εργαζόμενων και των καταναλωτών.
Εκεί ακριβώς είναι και οι ευθύνες των κυβερνήσεων, που μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού από τους ροδακινοπαραγωγούς και τη διεκδίκηση εμπορικών τιμών τέτοιων , που να καλύπτουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, οδήγησαν στην επαίσχυντη «συμφωνία» για πληρωμή από τους εμποροβιομηχάνους μόνο με 18 λεπτά/κιλό (ενώ πέρσι πλήρωσαν με 25-27 λεπτά/κιλό) με κόστος παραγωγής σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών Διευθύνσεων Γεωργίας πάνω από 25 λεπτά/κιλό. «Πασπάλισαν» την τιμή με δήθεν 4 λεπτά/κιλό από το ΛΑΕΚ και 2-3 λεπτά ενίσχυση των Ομάδων-Συν/σμών.

Άγνωστο και θέμα γρίφου το πώς θ'αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ τη μη συγκομισμένη ποσότητα . Όλα αυτά βέβαια στα λόγια και τώρα ξανά σε «συσκέψεις επί συσκέψεων» για μια ήδη γνωστή για τους κυβερνώντες κατάσταση .

Όμως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο , δεν πάει άλλο !!!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ & ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

• Άμεση αποπληρωμή του εμπορεύσιμου ροδάκινου από τις βιομηχανίες , εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών για τη φετινή παραγωγή και για τη παραγωγή του 2008 .
• Άμεση ενημέρωση για τον τρόπο αποζημίωσης των αδιάθετων ποσοτήτων του συμπύ-ρηνου ροδάκινου και το χρόνο πληρωμής. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των παραγω-γών δεν έχει καλύψει τη υποχρεωτική προσκόμιση 50% των όψιμων ποικιλιών στις μετα-ποιητικές βιομηχανίες , που είχε τεθεί τότε ως όρος. Βέβαια για τη δίκαιη αποζημίωση τους, η τιμή τους πρέπει να είναι ίδια με του εμπορεύσιμου , όπως αυτή συμφωνήθηκε το καλοκαίρι να διαμορφωθεί με την παρέμβαση της Πολιτείας.
• Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.
• Μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, κα-τάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση των επιτοκί-ων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτο-φαρμάκων, ζωοτροφών κλπ.
• Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή & τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων.
• Κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη (ετεροεπαγγελματίες), με βάση τα πρόσθετα εξωγεωργικά μεροκάματα. Καμία κατάρ-γηση των επιδοτήσεων σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.
• Προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας.
• Την πλήρη ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφα-λαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και την άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
• Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους για τρία χρόνια με παραγραφή των πανωτοκίων. Άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς Πέλλας & Ημαθίας , όλους τους μικρομεσαίους αγρότες , να αντισταθούν, να καταγγείλουν την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, το διαχωρισμό των αγροτών με τα μέτρα για τον ΟΣΔΕ και το φόρο στο αγροτικό πετρέλαιο, τις εξευτελιστικές τιμές στα ροδάκινα και τ'άλλα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα .

Το ξεκλήρισμά μας δεν είναι μονόδρομος !

Θα παλέψουμε για την ανατροπή των αντιαγροτικών πολιτικών με αγώνες για το μέλλον του ροδάκινου , για το μέλλον όλων των αγροτικών προϊόντων , για το μέλλον των μικρομεσαίων αγροτών & των οικογενειών μας.
Π.Α.ΣΥ. Ν. ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου, 2009


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook