Pellanet

Συνάντηση για εργασιακά θέματα Κουτρουμάνη-Τζάκρη

Συνάντηση με τον υφυπουργό Απασχόλησης κ. Γ. Κουτρουμάνη είχε η υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Τζάκρη στο Υπουργείο Απασχόλησης

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν και να διευθετηθούν διάφορα εργασιακά θέματα, όπως:
Πρώτον η τροποποίηση του νόμου 3518/06 ο οποίος προβλέπει την εξαίρεση των ασφαλισμένων του κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών που απασχολούνται εποχικά σε επιχειρήσεις μεταποίησης, τυποποίησης και διακίνησης αγροτικών προϊόντων από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και την παραμονή τους στην ασφάλιση του ΟΓΑ.
Όπως ανέφερε η κ. Τζάκρη, με την υπαγωγή των παραπάνω εργαζόμενων στην ασφάλιση μόνο του ΟΓΑ, οι εργαζόμενοι καλύπτονται από τον φορέα αυτό για παροχές μόνο για κύρια σύνταξη και ασθένεια, απώλεσαν όμως τα δικαιώματα που απέρρεαν από την ασφάλισή τους στο ΙΚΑ, όπως παροχές ανεργίας Ο.Α.Ε.Δ., παροχές σε χρήμα σε περίπτωση αποχής από την εργασία λόγω ασθένειας, ατυχήματος κλπ, παροχές Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ΟΕΚ κλπ.
Ο υφυπουργός Απασχόλησης συμφώνησε με την κ. Τζάκρη ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δημιουργηθείσα κατάσταση και για να μη μένουν ακάλυπτοι οι εργαζόμενοι από τις εν λόγω σημαντικές κοινωνικές παροχές, είναι λογικό και επιβεβλημένο να τροποποιηθεί η νομοθετική αυτή διάταξη.
Δεσμεύτηκε προς τούτο να φέρει ρύθμιση στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχουν πρόσθετες καλύψεις για όσες παροχές υπολείπονται σήμερα από τον ΟΓΑ, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία και να μην υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των εργαζομένων και οι εποχιακά εργαζόμενοι να μην στερούνται των σημαντικών αυτών παροχών.
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε αφορά το ζήτημα της ασφάλισης των μικροξενοδόχων ασφαλισμένων ΟΓΑ, στην περιφέρεια κυρίως, όπου η τουριστική σαιζόν είναι δραστικά περιορισμένη και για τον λόγο αυτό αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές απαιτήσεις του ΟΑΕΕ επί 12 μήνες.
Η κ. Τζάκρη για το θέμα αυτό επεσήμανε ότι η ρύθμιση είναι άδικη, διότι πράγματι στην περιφέρεια και μάλιστα σε αγροτικές περιοχές υπάρχουν μικρές ως επί τω πλείστον ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες λειτουργούν λίγους μόνο μήνες το χρόνο, ενώ έχουν παρατηρηθεί και άλλες στρεβλώσεις από την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής, όπως μικρές μονάδες που διαθέτουν μέχρι 20 δωμάτια και έχουν όμως πολύ μικρό τζίρο, κάτι που καθιστά δυσβάστακτη την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όλο τον χρόνο, ή περισσότερες συνεταίρους που υποχρεούνται να καταβάλουν ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά ασφαλιστικές εισφορές κλπ.
Ο υφυπουργός Απασχόλησης συμφώνησε και στο θέμα αυτό με την κ. Τζάκρη και υποσχέθηκε να προωθήσει ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο που θα περιορίζει τον υποχρεωτικό χρόνο ασφάλισης των μικροξενοδόχων ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον χρόνο πραγματικής λειτουργίας των ξενοδοχειακών τους μονάδων και όχι πέραν αυτού.
Τέλος οι δύο υφυπουργοί αναφέρθηκαν και στο πρόγραμμα της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους ανέργους κάτω των 35 ετών που θα απασχολούνται σε επιχειρήσεις μέχρι 50 ατόμων.
Το εν λόγω πακέτο αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και όπως ανέφερε ο υφυπουργός Απασχόλησης με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή θα ρυθμιστούν όλες οι σχετικές λεπτομέρειες με σκοπό να δοθεί διέξοδος στο οξύ πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και στην στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες θα επωφεληθούν από την απαλλαγή εισφορών τουλάχιστον κατά 350 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Μετά την συνάντηση η κ. Τζάκρη δήλωσε ικανοποιημένη από την συνεργασία της με τον υφυπουργό Απασχόλησης και θεωρεί, όπως είπε, ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, τόσο των μικροεπιχειρηματιών, όσο και των εποχιακά απασχολουμένων που είναι όμως ασφαλισμένοι κατά κύριο επάγγελμα στον ΟΓΑ, καθώς και των ανέργων.-

Δημοσιεύτηκε στις 19 Νοεμβρίου, 2009


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.