Pellanet

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

Οργάνωση και προγραμματισμός, οι στόχοι του Οργάνου την
αντιπυρική περίοδο

Συνεδρίασε την Πέμπτη το πρωί 9 Απριλίου στο δημαρχείο Γιαννιτσών το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας την ευθύνη του οποίου έχει ο δήμος Γιαννιτσών με επικεφαλής τον ίδιο το δήμαρχο.
Θέμα της συνεδρίασης ήταν ο Συντονισμός των δράσεων των φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά στις 1 Μάιου και διαρκεί μέχρι 31 Οκτωβρίου.
Στο όργανο αυτό συμμετέχουν ο δήμαρχος Γιαννιτσών ως πρόεδρος, δύο δημοτικοί σύμβουλοι ως μέλη, ο προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, ο διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο διοικητής της 34 ΜΚ Ταξιαρχίας Πεζικού, ο δασάρχης Πέλλας και εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται και στην στη περιοχή ευθύνης δήμου Γιαννιτσών. Στην σύσκεψη προσκλήθηκαν και συμμετείχαν επίσης δήμαρχοι όμορών δήμων.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Γιαννιτσών Ν. Παπανικολάου επισήμανε την ανάγκη συντονισμού όσον αφορά τον εντοπισμό των προβλημάτων και τη λήψη προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο μιας και κοινής δράσης απέναντι στα συγκεκριμένα προβλήματα. Κάλεσε τα μέλη της Οργάνου να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους ώστε να συνταχθεί και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπυρικών έργων. Μάλιστα υπογράμμισε ότι στην προσπάθεια αυτή αρωγός θα πρέπει να είναι και η πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της.
Ακολούθησε η εισήγηση του υπευθύνου του Αρμόδιου Γραφείου του δήμου Γιαννιτσών κ. Αβραμίδη Ελευθέριου ο οποίος κάλεσε τους παρευρισκόμενους να επικεντρώσουν τον προγραμματισμό των δράσεων τους στα παρακάτω:
-Στην υλοποίηση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες
-Στο συντονισμό σε τοπικό επίπεδο στη διάθεση δυναμικού και μέσων προς υποβοήθηση του έργου της καταστολής
-Στο συντονισμό σε τοπικό επίπεδο της διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, με ειδική αναφορά στην υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών
-Στην ενημέρωση των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τα μνημόνια ενεργειών των ΟΤΑ.
Επί των παραπάνω προτάσεων τοποθετήθηκαν οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι φορέων και ανταλλάχτηκαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις όπως, παρεμβάσεις στους δασικούς δρόμους και στεγανοποίηση των δεξαμενών πυρόσβεσης που βρίσκονται στο όρος Παϊκο. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από εθελοντές πολίτες η μέλη των οργανώσεων για επιτήρηση των δασικών εκτάσεων καθώς και ο επιμελής καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών. Ειδική αναφορά έγινε για την πυροπροστασία των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων στο Ελευθεροχώρι και ευρύτερα του οικισμού.
Ένα από τα θέματα που συζητήθηκε εκτενώς ήταν η λήψη μέτρων για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς στις υπάρχουσες χωματερές.
Η σύσκεψη του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο δήμο Γιαννιτσών αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, που σηματοδοτεί την καλή λειτουργία και οργάνωση των αρμοδίων υπηρεσιών του, όπως επισημάνθηκε άλλωστε στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου και είναι πρωτοπόρος στον τομέα αυτό σε επίπεδο νομού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βορείου Ελλάδος στην παραπάνω συνεδρίαση.
Στη συνεδρίαση στα Γιαννιτσά συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκτός από το δήμαρχο Γιαννιτσών ο δασάρχης Έδεσσας κ. Σανίδας, ο διοικητής και υποδιοικητής της Π.Υ. Γιαννιτσών κ. Παυλίδης και κ. Τσάκαλος αντίστοιχα, ο διοικητής του Α.Τ. Γιαννιτσών κ. Σοϊλεμέζογλου, ο δήμαρχος Κύρρου κ. Ιωαννίδης, ο αντιδήμαρχος Γιαννιτσών κ. Χαλεπούδης, η αντιδήμαρχος Πέλλας κ.Τσιτουρίδου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αμπεριάδης, ο εκπρόσωπος του Ταξίαρχου και εκπρόσωποι των εγγεγραμμένων στο Ειδικό Μητρώο εθελοντικών Οργανώσεων από Γιαννιτσά, Σκύδρα και Έδεσσα.

Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου, 2009


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook