Pellanet

Σύσκεψη για τη λειτουργία των ομάδων παραγωγών και το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Π.Ε. Πέλλας

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης για προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για τη σύσταση και λειτουργία ομάδων παραγωγών οπωροκηπευτικών. Η σύσκεψη συντονίστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη που ανέλαβε και την πρωτοβουλία της πρόσκλησης ενώ συμμετείχαν σ' αυτήν εκπρόσωποι των βουλευτών, εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών της Π.Ε. Πέλλας και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

 

Στην εισήγησή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η σύσκεψη πραγματοποιείται εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. «Στόχος της συνάντησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και, κυρίως, τις προκλήσεις της σημερινής εποχής» δήλωσε ο κ. Θεοδωρίδης στους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων και τα στελέχη των υπηρεσιών που καλούνται να εφαρμόσουν και να στηρίξουν την κοινοτική και εθνική αγροτική πολιτική.

 

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της εισήγησής του, ανέφερε: «Η παγκοσμιοποίηση εμπεριέχει πολλά θετικά και αρνητικά για τις τοπικές κοινωνίες. Μπορούμε να επωφεληθούμε από την παγκοσμιοποίηση των αγορών, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά μας και ξεπερνώντας τους ανταγωνιστές μας. Αυτό είναι εφικτό αν γνωρίζουμε τα πραγματικά μεγέθη της αγοράς, το μερίδιο που κατέχουν τα προϊόντα μας στην ελληνική, στην ευρωπαϊκή και στις διεθνείς αγορές και, κυρίως, αν καταφέρουμε να συντονιστούμε, να οργανωθούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Οι ομάδες παραγωγών αποτελούν έναν σύγχρονο θεσμό ενώ τα επιχειρησιακά προγράμματα που καταρτίζουν για τη λήψη επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών και την αποτελεσματική προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Χρειάζεται να κινηθούμε με στρατηγική και να επιτύχουμε ευρύτερες συνεργασίες, συνέργεια και δικτύωση. Η Πέλλα μαζί με την Ημαθία αποτελούν μία πολύ μεγάλη αγροτική δύναμη που μπορεί να ηγηθεί στις διεθνείς αγορές με την υψηλή ποιότητα και ποικιλία των προϊόντων που διαθέτει».

 

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στον στόχο που πρέπει να επιτευχθεί ενόψει των επικείμενων αλλαγών που δεν είναι άλλος από τη συγκρότηση ισχυρών ομάδων παραγωγών. «Θέλουμε ισχυρές ομάδες και οργανώσεις οι οποίες θα λειτουργούν επιχειρηματικά, για την μεγιστοποίηση του επιδιωκόμενου αποτελέσματος που είναι η κερδοφορία για τους παραγωγούς και η αποτελεσματική προβολή και διανομή των προϊόντων της Πέλλας στις αγορές. Συστήνουμε άμεσα ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών, εκπροσώπων των αγροτικών οργανώσεων και ομάδων παραγωγών για την επεξεργασία των θεμάτων. Είμαστε στη διάθεσή σας για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη και πολύτιμες συμβουλές για ένα νέο πλαίσιο αποτελεσματικής λειτουργίας των ομάδων παραγωγών. Άλλωστε, η αγροτική οικονομία μαζί με τον τουρισμό – πολιτισμό αποτελούν τους κύριους άξονες για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας της Πέλλας».

 

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών τόνισαν την ευθύνη που έχουν για το μέλλον του αγροτικού τομέα, την ανάγκη να κερδίσουν και να αξιοποιήσουν την εμπιστοσύνη των παραγωγών, όπως και την ανάγκη για αντιμετώπιση στρεβλώσεων στο σύστημα διακίνησης των προϊόντων. Ανέφεραν τα προβλήματα που έχει ο κλάδος από τη μία, αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για κατάκτηση των διεθνών αγορών από την άλλη. Αναφορικά με τα κριτήρια για την αναγνώριση των ομάδων παραγωγών οπωροκηπευτικών υπογράμμισαν ότι, παρά το γεγονός ότι είναι επιθυμητό οι οργανώσεις να είναι ισχυρές και όχι κατακερματισμένες, η τελική διαμόρφωση των κριτηρίων θα πρέπει να λάβει υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση. Η τακτική εμφάνιση θεομηνιών τα τελευταία χρόνια, οι ιδιαιτερότητες του κάθε είδους, η ύπαρξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και η μειωμένη τιμή σε κάποια αγροτικά προϊόντα καθιστούν αναγκαία την προσεκτική μελέτη των τελικών κριτηρίων που θα προταθούν προς το Υπουργείο.

 

Κλείνοντας την συνάντηση ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την εποικοδομητική συζήτηση και τους ενημέρωσε για μία νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα.

Δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου, 2013


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.