Pellanet

Σύσκεψη για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδα, στην οποία συμμετείχαν ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας Νίκος Μούλας και δύο εντεταλμένοι συνεργάτες του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου. Συγκεκριμένα η Νεύτα Βότση, βιολόγος, υπεύθυνη στο γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και η Ντιάνα Μιχαλοπούλου, γεωλόγος, υπεύθυνη στο γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού για τους υδατικούς πόρους.

Ο βουλευτής ενημέρωσε τους συμβούλους του Υπουργού για τις ενέργειες που είχαν γίνει στο παρελθόν ( το 2015) όσον αφορά την ρύθμιση των ποσοτικών στοιχείων του νερού της λίμνης, τις συσκέψεις που είχαν γίνει καθώς και την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης του τέως Αναπλ. Υπουργού Γιάννη Τσιρώνη για τον καθορισμό προσωρινής ανώτερης στάθμης. Ακόμη ενημέρωσε για την ειδική συνεδρίαση της υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής με μοναδικό θέμα την λίμνη Βεγορίτιδα με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε. Ζήτησε ολοκλήρωση των μελετών πλημμύρας και των μέτρων που θα προτείνουν καθώς και της μελέτης ελάχιστης στάθμης. ‘Όλα αυτά τα στοιχεία να συμπεριληφθούν στην Ειδική περιβαλλοντική Μελέτη που θα εκπονηθεί καθώς και στην επόμενη τροποποίηση των μελετών διαχείρισης των υδατικών λεκανών. Ακόμη ζήτησε κατάργηση του αντισυνταγματικού ΦΕΚ καθορισμού αιγιαλού στην μισή λίμνη ( !!!) που παράνομα είχε εξασφαλίσει στο παρελθόν ο Δήμος Αμυνταίου καθόσον ο καθορισμός αιγιαλού , σύμφωνα με το Σύνταγμα, γίνεται μόνο στο σύνολο του υδατικού σώματος.

Ακόμη ενημέρωσε για τους παράγοντες που υποβαθμίζουν ποιοτικά το νερό της λίμνης Βεγορίτιδας με την ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών αποβλήτων από τους παρακείμενους οικισμούς της Πέλλας, της Φλώρινας και της Κοζάνης καθώς και την είσοδο ρυπαντικών φορτίων από τις γειτονικές λίμνες Πετρών, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα. Ζήτησε να εκπονηθεί συγκεκριμένο πλάνο προστασίας της λίμνης με την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στην Άρνισσα, λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του Αγ. Παντελεήμονα και παροχέτευσης των υγρών αποβλήτων των παρακείμενων οικισμών που τώρα εισρέουν ανεπεξέργαστα απόβλητα στον χείμαρρο Σολού ( που εκβάλει στην Βεγορίτιδα) στον βιολογικό καθαρισμό της Πτολεμαίδας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Νίκος Μούλας ανέλυσε τις ενέργειες του συλλόγου σε συνεργασία με το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ανέφερε πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν την ανάγκη για την βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού. Ακόμη ζήτησε ολοκλήρωση των ρυθμίσεων για την προστασία των ποσοτικών χαρακτηριστικών του νερού της λίμνης.

Οι σύμβουλοι του Αναπλ. Υπουργού ανέφεραν στον βουλευτή και τον πρόεδρο την πολλαπλά εκφρασμένη θέση του Υπουργείου και της κυβέρνησης για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας, δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν άμεσα τα βασικά στοιχεία της συζήτησης στον Αναπλ. Υπουργό Σωκράτη Φάμελλο και ανέλαβαν την ευθύνη άμεσα να οργανώσουν ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο με συμμετοχή του Αναπλ. Υπουργού, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, του συλλόγου προστασίας με συμμετοχή του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη για να συγκεκριμενοποιηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες.

Ο Γιάννης Σηφάκης δήλωσε μετά την συνάντηση ότι η λίμνη Βεγορίτιδα θα προστατευτεί πάλι και με πιο συγκεκριμένες αποφάσεις βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων ως παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης της Πέλλας και της Φλώρινας.

Επιβεβαιώθηκε εκ νέου η συμμετοχή του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας στο ΔΣ του νέου φορέα Διαχείρισης των λιμνών της Δυτικής Μακεδονίας στον οποίο έχει ενταχθεί και η Βεγορίτιδα για λόγους καλύτερης και ενιαίας διαχείρισης των λιμναίων οικοσυστημάτων.

Δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου, 2018


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:33 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρές ελλείψεις στα Παιδιατρικά Τμήματα των δυο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

17:31 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κατοχή ναρκωτικών

17:30 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.’’

17:28 - Ξεκίνησαν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για δωρεάν φοίτηση στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Πέλλας – Προθεσμία ως 1η Αυγούστου

17:27 - Θερινό Πρόγραμμα διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού

17:25 - Θερινό σινεμά στην Έδεσσα- Πρόγραμμα

17:22 - Συναυλία-Μουσική βραδιά “ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ”

17:19 - : Θερινός κινηματογράφος στη Σκύδρα

17:18 - ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

17:16 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής