Pellanet

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΡΑΓΓΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

Σύσκεψη για το σπαράγγι, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συγκάλεσε ο Υφυπουργός, Κώστας Κιλτίδης με εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών από τους 6 νομούς που παράγουν σπαράγγι.
Μετά το αίτημα που κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Ιορδάνης Τζαμτζής Βουλευτής Πέλλας και Νίκος Παναγιωτόπουλος Βουλευτής Καβάλας πριν από περίπου μία εβδομάδα για το θέμα αυτό.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας κ.Κώστας Σκιαδάς και οι Βουλευτές Ιορδάνης Τζαμτζής Υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ν.Δ. και Νίκος Παναγιωτόπουλος Βουλευτής Καβάλας, επίσης από το νομό Πέλλας εκπροσωπώντας τις ομάδες παραγωγών του Νομού μας και του Νομού Ημαθίας καθώς επίσης και το σύλλογο σπαραγγο-παραγωγών στη σύσκεψη συμμετείχαν οι κύριοι Γιάννης Στουγιαννίδης Δντης της ΚΑΣΟ Μ.Αλεξάνδρου, κ. Χατζηδιαμαντής Δημήτριος Πρόεδρος της ομάδας παραγωγών ΓΑΛΑΤΕΙΑ και ο κ.Δαλιάνης Τρύφων δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μ.Αλεξάνδρου.
Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών καταθέτοντας αιτήματα και προτάσεις αφενός μεν για την στήριξη των παραγωγών και των ομάδων παραγωγών για τη δύσκολη φετινή χρονιά αλλά και προτείνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό σπαράγγι τόσο στην εσωτερική όσο και την διεθνή αγορά.
Ο κ.Τζαμτζής μιλώντας στη σύσκεψη αφού ευχαρίστησε τον Υφυπουργό κ. Κιλτίδη για την άμεση ανταπόκριση και την οργάνωση αυτής της σύσκεψης μετά από το αίτημα που υπέβαλλαν ο κ.Τζαμτζής και ο κ.Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε : α)στην ανάγκη αποζημίωσης της ζημιάς που έχουν υποστεί οι σπαραγγοπαραγωγοί εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και της οψιμότητας και των προβλημάτων ποιότητας που δημιούργησαν οι κακές καιρικές συνθήκες, β) αναφέρθηκε στην στήριξη των παραγωγών οι οποίοι δεν είχαν υποβάλλει δηλώσεις ΟΣΔΕ την περσινή χρονιά και δεν αποζημιώθηκαν φέτος, γ) επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας φορέα – κοινοπραξίας ώστε οι ομάδες παραγωγών να μπορέσουν να διεκδικήσουν τις αγορές και να εφαρμόσουν προγράμματα διαφήμισης και προώθησης του προϊόντος, 4) τόνισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη διαφήμισης και ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών ώστε να ξεκινήσει η Ελληνική αγορά να καταναλώνει ελληνικό σπαράγγι κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα και φυσικά με τη συνεργασία του οργανισμού προώθησης εξαγωγών ΟΠΕ και του Υφυπουργείου Εξωτερικού εμπορίου να υπάρξει διαφήμιση στη διεθνή αγορά για το Ελληνικό σπαράγγι, ε) ο κ.Τζαμτζής τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα στήριξης των ομάδων παραγωγών με πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ ώστε αυτές να μπορέσουν να αναδιοργανωθούν και να προωθήσουν καλύτερα το σπαράγγι, ζ) ο κ. Τζαμτζής πρότεινε την μεγαλύτερη επιδότηση των σπαραγγοπαραγωγών για την αγορά του νάυλον επικάλυψης αλλά ταυτόχρονα επεσήμανε ότι το δικαίωμα αυτό πρέπει να το έχουν πέρα από τις ομάδες παραγωγών και οι μεμονωμένοι αγρότες ώστε να υποστηριχθούν οι σπαραγγοπαραγωγοί στα έξοδα καλλιέργειας, η) ακόμα ο κ.Τζαμτζής αναφέρθηκε στην ανάγκη εκμετάλλευσης της γεωθερμίας από τους σπαραγγοπαραγωγούς ώστε τα σπαράγγια να έχουν πρωιμότητα για να μπορούν να διεκδικούν κομμάτι της αγοράς και καλύτερες τιμές τονίζοντας ότι το νέο νομικό πλαίσιο για την γεωθερμία επιλύει σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που υπήρχαν.
θ)Τέλος, ο κ.Τζαμτζής αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει για την αξιοποίηση των υπολειμάτων των σπαραγγιών πάνω σε επιστημονική βάση.
Ο κ.Τζαμτζής τόνισε ότι μετά από συνεννόηση με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Μπαγιάτη Προκόπη ο κ. Μπαγιάτης κάνει έρευνα για το πού και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα υπολείμματα των σπαραγγιών ώστε να είναι εκμεταλλεύσιμα και να δίνουν πρόσθετο εισόδημα στους σπαραγγοπαραγωγούς.
Ζήτησε δε από τον κ.Κιλτίδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να στηρίξει την έρευνα αυτή ώστε σύντομα να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα κατοχυρωμένα επιστημονικά.
Ο κ. Κιλτίδης ανακεφαλαιώνοντας τα συμπεράσματα της δίωρης σύσκεψης τόνισε μεταξύ άλλων ότι : α)¨Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να στηρίξουμε και φέτος το σπαράγγι¨ β)πρότεινε τη δημιουργία ομάδας εργασίας με δύο εκπροσώπους από κάθε νομό η οποία σε άμεση συνεργασία με τον ίδιο θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την στήριξη των ομάδων παραγωγών και της σπαραγγοπαραγωγής και τόνισε ότι το αργότερο μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο με τις προτάσεις που θα εκπονηθούν ώστε μία δυναμική καλλιέργεια όπως το σπαράγγι θα μπορέσει αφενός μεν να φέρει συνάλλαγμα αφετέρου να δώσει ικανοποιητικές τιμές στους παραγωγούς .
.

Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαΐου, 2009


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook