Pellanet

Τα προβλήματα του γεωργοκτηνοτροφικού κλάδου και τις μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης συζήτησε η υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Τζάκρη

 στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Πέλλας

Η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Τζάκρη δέχθηκε τη Δευτέρα 23/11/2009 στο πολιτικό της γραφείο στα Γιαννιτσά εκπροσώπους του Συλλόγου Κτηνοτρόφων του Ν. Πέλλας και συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κτηνοτρόφων τα τελευταία χρόνια.
Προβλήματα που σχετίζονται με τις τιμές και τη διάθεση των γαλακτοκομικών προϊόντων, την αποπληρωμή των δανείων τους, τις επιδοτήσεις, τα προβλήματα πληρωμής των σχεδίων βελτίωσης κ.α.
Η κ. Τζάκρη δήλωσε ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια τα συσσωρευμένα προβλήματα στον γεωργικό τομέα κάνουν τη μια χρονιά δυσκολότερη από την άλλη για τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο, τον κάτοικο της υπαίθρου. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, χρειάζεται άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση για τις μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη δύσκολη αυτή χρονική στιγμή, ως πρώτο βήμα για τη στήριξη του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα της χώρας.
Όπως είπε η κ. Τζάκρη, η κυβέρνηση στο πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή κατοχύρωσε το επίδομα αλληλεγγύης και στον αγροτικό κόσμο της χώρας και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ με χαμηλά εισοδήματα, ως ένα πρώτο βήμα βοήθειας και στήριξης του εισοδήματός τους.
Αποφάσισε δε να δώσει αναδρομικά 30 ευρώ το μήνα αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ και άλλα 20 ευρώ από 1-1-2010.
Περαιτέρω, αποφάσισε ήδη την επιστροφή ΦΠΑ των αγροτικών προϊόντων από 7% σε 11%.
Στο νομοσχέδιο επίσης που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα σχετικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2008, με διετή περίοδο χάριτος για την απόσβεση του κεφαλαίου και εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεωλυτικές δόσεις τουλάχιστον πέντε ετών, υπάγονται και όλα τα δάνεια του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι συνεταιρισμοί, Ενώσεις Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Κοινοπραξίες, Ομάδες παραγωγών γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κ.λ.π.), με εξαίρεση όσα δάνεια είναι εγγυημένα (αν και ακόμη και για αυτά συζητείται διεύρυνση της ρύθμισης).
Επίσης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 και δεν έχουν καταγγελθεί ή έχουν καταγγελθεί και δεν υπερβαίνουν το ποσό του 1 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα και ανά δανειολήπτη, διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί.
Στο ίδιο επίσης νομοσχέδιο προβλέπονται ιδιαίτερα σοβαρές ρυθμίσεις για τον «Τειρεσία», που όλοι γνωρίζουμε πόσο έχει ταλαιπωρήσει τον κόσμο και τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.
Για τους επιχειρηματίες και ιδιώτες που βρίσκονται στη λίστα του «Τειρεσία» για ακάλυπτες επιταγές από 1-1-2008 και στο μεταξύ εξόφλησαν την οφειλή τους, ή θα το πράξουν εντός των τριών μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα άρεται το μέτρο της διοικητικής στέρησης και θα μπορούν έτσι να πάρουν άμεσα βιβλιάριο επιταγών.
Στη συνέχεια της συνάντησης, η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει ήδη επισκεφτεί τρεις φορές και έχει συζητήσει τόσο με την υπουργό όσο και με τον υφυπουργό, καταβάλει κάθε προσπάθεια να συμμαζέψει το χάος που πραγματικά έχει δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση στις επιδοτήσεις, τα σχέδια βελτίωσης, την εξισωτική αποζημίωση, τη βιολογική γεωργία, την προώθηση των γεωργοκτηνοτροφικών μας προϊόντων, την πάταξη των καρτέλ κλπ.
Και αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ήδη υπέγραψε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις οποίες διατίθεται το ποσό των 43 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή εξισωτικών αποζημιώσεων του 2007 σε περίπου 26.000 γεωργοκτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας.
Συγκεκριμένα είπε ότι όσον αφορά το νομό Πέλλας οι πληρωμές θα ανέλθουν σε 197.476 €, 18.553 €, 1.156.946 € και 1693 € και θα αφορούν εκκρεμότητες του 2007, νέες εντάξεις και διορθώσεις στοιχείων.
Και ότι καταβάλλεται προσπάθεια η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης να ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα για να ανακουφίσει τους γεωργοκτηνοτρόφους στη σημερινή εξόχως δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Όσον αφορά τα σχέδια βελτίωσης, όπου λόγω υπερβάσεων υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις πιστώσεις, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστούν το συντομότερο δυνατόν οι πιστώσεις για να προχωρήσουν οι πληρωμές.
Γίνεται ήδη προσπάθεια στα όργανα της Ε.Ε. να εγκριθούν πιστώσεις του ΕΣΠΑ για εκκρεμότητες σχεδίων βελτίωσης του Γ' ΚΠΣ.
Επίσης συζητήθηκε το θέμα των αδειών των σταυλικών εγκαταστάσεων, για το οποίο συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το πανελλήνιο συνδικαλιστικό όργανο των κτηνοτρόφων.
Τέλος η κ. Τζάκρη αναγνωρίζοντας ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη για τη στήριξη του κλάδου της κτηνοτροφίας, υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με τους κτηνοτρόφους για τη λύση των όποιων προβλημάτων και για να μη χαθούν περαιτέρω ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας στο εγχώριο και διεθνές εμπόριο.
Και υποσχέθηκε να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους του κλάδου προκειμένου να αντιμετωπίζουν από κοινού τα όποια προβλήματα κατά καιρούς θα προκύπτουν.-

Δημοσιεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου, 2009


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook