Pellanet

«Θερμή» υποδοχή επιφύλαξαν πολίτες στην Κάρτα του Πολίτη

στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που άνοιξε από την αρχή της εβδομάδας το υπουργείο Εσωτερικών. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι πήραν θέση εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σε θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο κατά της Κάρτας του Πολίτη, με πρωτοβουλία θρησκευτικών οργανώσεων. Μέχρι χτες είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 25.700 ηλεκτρονικές υπογραφές. Η Ιερά Σύνοδος πάντως είχε κρατήσει επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το θέμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από συνάντηση των μελών της με εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών, είχε θέσει ορισμένες προϋποθέσεις, επισημαίνοντας ότι «η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να διαφυλάττει την ελευθερία του προσώπου και να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της πίστεως». Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) ζητά ρητώς η Κάρτα του Πολίτη «να μην περιέχει κατ' ουδέναν τρόπο εμφανή ή αφανή τον αριθμό 666» και «κατ' ουδέναν τρόπο δεν πρέπει με αυτή να παραβιάζονται οι προσωπικές ελευθερίες». Πάντως, πηγές της Ιεράς Συνόδου κάνουν λόγο για αιφνιδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς, όπως ανέφεραν, είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δινόταν για διαβούλευση στις αρχές του 2011. Σε κάθε περίπτωση η ΔΙΣ μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου (ημερομηνία λήξης της διαβούλευσης) θα έχει καταθέσει τις προτάσεις της και εξακολουθεί να συνιστά σε κλήρο, μοναχούς και πιστούς να περιμένουν την τελική θέση της. Στο χορό των δηλώσεων κατά της Κάρτας του Πολίτη που άνοιξαν διάφοροι ιεράρχες μπήκε και ο μητροπολίτης Αργολίδας Ιάκωβος, ο οποίος είπε ότι «καλύτερα να πεθάνουμε από την πείνα» παρά να παραληφθεί η κάρτα. Ανησυχία και προβληματισμό εκφράζουν και οι ιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σε ανακοίνωση του συνδέσμου τους εκτιμούν ότι θα παραβιαστούν κατάφωρα προσωπικά δεδομένα. Σειρά ερωτημάτων γύρω από την ασφάλεια αλλά και τις... θεολογικές προεκτάσεις (βλ. 666), θέτει εξάλλου με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Δημήτρης Τσελλεγίδης. «Ποια ακριβώς ασφάλεια θα παρέχει αυτή η Κάρτα του Πολίτη; Μήπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητήθηκε η πρώτη φάση να είναι στην κάρτα και στο τελικό στάδιο να τίθεται στο χέρι και στο μέτωπο για μεγαλύτερη ασφάλεια;», ρωτά, μεταξύ άλλων, εκφράζοντας τη βασική επιχειρηματολογία των αντιδρούντων χριστιανών περί του «χαράγματος» του Αντίχριστου.

Δημοσιεύτηκε στις 26 Νοεμβρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:11 - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ

13:09 - Αυγενάκης για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας: Στόχος μας η προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων και η διασφάλιση της τροφικής επάρκειας

13:07 - 25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

13:03 - ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (1-20 ΙΟΥΝΙΟΥ) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:02 - Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην αυριανή παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City»

12:59 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα

12:52 - Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γιαννιτσών – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κρώμνη

12:50 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Επετειακές εκδηλώσεις στη Νέα Έφεσο προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με θέμα «Είκοσι έτη συναντήσεων & συμπροσευχών στις εκκλησίες των Αλησμόνητων Πατρίδων»

12:47 - Καλεντάρι αγώνων Δημοτικών σχολείων

09:00 - ΔΕΥΑΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑ