Pellanet

Το ανεκτίμητο έργο της υφάντρας Αγγελικής Σεφεριάδου-Καραογλανίδου σήμερα στη PELLA TV

Την Τετάρτη 13-11-2019 και ώρα 15.00’ και σε επανάληψη την Πέμπτη 14-11-2019 ώρα 19.00’, θα προβληθεί από την Pellatv η εκπομπή «Μια φωτογραφία μια ιστορία» στην οποία καλεσμένοι είναι η δασκάλα υφαντικής Αγγελική Σεφεριάδου - Καραογλανίδου και ο εκπαιδευτικός, ιστορικός και συγγραφέας Γιάννης Παπαλαζάρου.

Η γνώση της υφαντικής είναι πολύτιμο στοιχείο του πολιτισμού μας. Το κάθε υφαντό είναι πατροπαράδοτο έργο τέχνης. Στην εκπομπή η κ Σεφεριάδου αναφέρεται τα παιδικά της χρόνια στα Κοκκινόγεια Δράμας την εποχή του '50. Θυμάται που μία θεία της ύφαινε κουρελούδες στον αργαλειό και Θρακιώτισες που ύφαιναν όμορφα υφαντά για καθημερινή χρήση. Περιγράφει την παρακολούθηση μαθημάτων υφαντικής αρχικά στη Παιδόπολη Λάρισας στο μαθητικό εργαστήρι με τους πολλούς αργαλειούς, συνεχίζει στην επαγγελματική σχολή “Αγία Βαρβάρα” της νέας Σμύρνης στην Αθήνα. Με την αποφοίτηση της το 1957 αρχίζει να εργάζεται στην Οικοκυρική Σχολή Ξάνθης ως δασκάλα υφαντικής. Το 1961 διορίζεται στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας σε Σπίτια Παιδιού στον Νομό Πέλλας.

Για τα Σπίτια Παιδιού που εκείνη την εποχή ήταν πυρήνας πολιτισμού στα χωριά, ο κ. Παπαλαζάρου αναφέρεται σ' αυτά και περιγράφει τη δομή τους, όπως επίσης και πώς λειτουργούσαν. Η κ. Αγγελική εκείνα τα χρόνια διδάσκει στις γυναίκες, νεότερες και μεγαλύτερες, την υφαντική τέχνη για 10 χρόνια και προήχθη σε επιμελήτρια οικοτεχνίας, αλλά οικογενειακές υποχρεώσεις την αναγκάζουν να παραιτηθεί. Αυτό όμως έγινε η αιτία να φανερωθεί ακόμη πιο έντονα το μεράκι της υφάντρας. Έτσι το 1971 βάζει στο σπίτι της, στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, τον ξύλινο χωριάτικο αργαλειό της και συνεχίζει να δημιουργεί.

Στόλισε παράθυρα με πλουμιστές κουρτίνες, τραπέζια με τραπεζομάντιλα, καρέδες και σεμέδες, έντυσε κυρίες με υφαντές φούστες και φορέματα ανάλογα με τη μόδα της εποχής και μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, συνέχισε να υφαίνει και να δημιουργεί εξαιρετικά έργα τέχνης και πίνακες εμπνευσμένους από τη θρησκεία, την Ελληνική Παράδοση, την Αρχαία Ελλάδα , την μυθολογία κ.τ.λ. Δείγματα απ' αυτά μας τα παρουσιάζει και περιγράφει πως τα εμπνεύστηκε και από απλό σχέδιο τα έκανε υφαντά και τα έδωσε ζωή.
Περιοδικά της εποχής όπως το "Πάνθεον" και "Εικόνες" κάνουν αναφορές στη δουλειά της καθώς επίσης και τηλεοπτικές εκπομπές αναφέρονται στο έργο της.  Έχει συμμετάσχει αρκετές φορές στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε περίπτερα του ΕΟΜΕΧ, όπως και σε πολλές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις.

Δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου, 2019


Σχόλια