Δυο δήμαρχοι στα ίδια χρόνια θητείας
του Γιώργου Ροδάκογλου
Η πολιτική της εποχής που διακρινόταν από το ρουσφέτι και τα μικροσυμφέροντα έχει πλέον αποτελέσει παρελθόν. Στη σημερινή εποχή, ο ρόλος του δημάρχου δεν περιορίζεται απλώς στο να είναι ένα κομματικό παιδί ή ένας ευγενής άνθρωπος. Απαιτείται κυρίως να είναι έξυπνος, εκπαιδευμένος και να προσαρμόζεται στις νέες τάσεις της κοινωνίας.
Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι ο πρώην δήμαρχος των Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος είναι απόφοιτος της σχολής Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Σε λιγότερο από δέκα χρόνια, κατάφερε να μεταμορφώσει την πόλη των Τρικάλων σε ένα πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Το όραμά του μετουσιώθηκε σε πράξη και συνέβαλε στο όφελος της κοινωνίας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον επέλεξε για τη θέση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ακόμα κι όταν δεν ήταν υποψήφιος σε εκλογές. Η ικανότητά του στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν εξαιρετική. Ένα παράδειγμα της καινοτομίας του είναι η κυκλοφορία λεωφορείων χωρίς οδηγούς στα Τρίκαλα και η μεταφορά φαρμάκων με drone σε ασθενείς. Έτσι, το ερώτημα που προκύπτει είναι απλό: πώς ο δήμαρχος των Τρικκαίων μπόρεσε να αναβαθμίσει την πόλη του τόσο πολύ, ενώ ο δήμαρχος της Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος στα ίδια χρόνια θητείας ίσως και περισσότερα, οδήγησε έναν ιστορικό δήμο στην απόλυτη στασιμότητα και απαξίωση; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη ωστόσο αναφερόμαστε μόνο στα χαρακτηριστικά του Δημάρχου των Τρικκαίων.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, ως δήμαρχος, διακρινόταν για την έξυπνη πραγματικότητα και την πρακτικότητά του. Δεν επιδίωκε την συγκέντρωση εξουσίας και δεν είχε τάσεις ηγεμονίας. Αντιθέτως, κυκλοφορούσε συχνά στην πόλη και στα χωριά του δήμου, δίπλα στους κατοίκους και δείχνοντας γνήσιο ενδιαφέρον και παρουσία. Ποτέ δεν εξυπηρετούσε μικροσυμφέροντα και ήταν αυστηρός όσον αφορά την ηθική συμπεριφορά των εκλεγμένων αξιωματούχων. Δεν επέτρεπε σε αντιδήμαρχο ή ακόμη και σε απλό μέλος του δημοτικού συμβουλίου να εκμεταλλεύονται εκτάσεις του δήμου, ακόμη και αν τις νοίκιαζαν σε συγγενείς τους. Επιπλέον, δεν χρηματοδότησε μέσα ενημέρωσης για να είναι υποκειμενικά προσκείμενα και να αποφεύγουν τη δημοσίευση αρνητικών πληροφοριών για τον ίδιο. Αντιθέτως, αναζητούσε την κριτική για να βελτιωθεί. Ήξερε να διαχωρίζει τον ρόλο του δημάρχου από τις προσωπικές του σχέσεις, γεγονός που αποτελούσε το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα. Οι συνεργάτες του ήταν επίσης απόφοιτοι πανεπιστημίου με μεταπτυχιακές σπουδές σε τομείς που ανταποκρίνονταν στο μέλλον. Επίσης, απέφευγε την τοποθέτηση σε θέσεις υπηρεσιών του δήμου εν ενεργεία στρατιωτικών και αστυνομικών γνωρίζοντας ότι το ενδιαφέρον τους περιορίζεται στην αποφυγή μεταθέσεων. Ήταν επίσης πολύ συνειδητός όσον αφορά τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη για θέματα του δήμου, γεγονός που έκανε τους αξιωματούχους να μην προωθούν τοπικά ζητήματα. Σημαντικά επιτεύγματα στην αυτοδιοίκησή του, περιλαμβάνουν τις πρωτοβουλίες για το city branding των Τρικάλων, τη δημιουργία μιας smart city, την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και την αλλαγή της νοοτροπίας των κατοίκων των Τρικάλων, καθώς ο ίδιος έδινε το παράδειγμα κινούμενος με ποδήλατο.
Η εκλογή του Δημήτρη Παπαστεργίου ως Προέδρου της ΚΕΔΕ δεν είναι τυχαία και αποδεικνύει την ευστροφία και την αναγνώριση που έχει αποκτήσει. Οι άλλοι δήμαρχοι της Ελλάδας αναγνώρισαν την ικανότητά του και πολλοί από αυτούς έχουν ακολουθήσει την τακτική του, προκειμένου να προάγουν τον τόπο τους. Ωστόσο, δυστυχώς, ο δήμαρχος της Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος δεν ήταν επιτυχής ούτε καν στην αντιγραφή της τακτικής αυτής. Προφανώς λοιπόν, η πολιτική του χρήζει επανεξέτασης. Για να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε λεωφορεία χωρίς οδηγούς, και drone που θα μεταφέρουν φάρμακα σε ασθενείς απαιτούνται αρχικά και άλλες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πρέπει να υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, καλή καθαριότητα, ευκολία πρόσβασης για τα άτομα με αναπηρία, ελεύθερα πεζοδρόμια χωρίς αυτοκίνητα παρκαρισμένα, αυστηρές ποινές για τις παραβάσεις κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, επαρκείς υποδομές, αποχετευτικά δίκτυα και φυσικό αέριο. Ας μην αναφέρουμε ακόμη τη δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση, η οποία αποτελεί πλέον πολυτέλεια το 2023. Στα Γιαννιτσά και στα χωριά του Δήμου Πέλλας, δυστυχώς, εδώ και αρκετά χρόνια, η εικόνα που αντιμετωπίζει ο επισκέπτης είναι μια εικόνα οπισθοδρόμησης. Συνεπώς δεν μπορούν να συγκριθούν με τα Τρίκαλα και την εξέλιξη που είχαν στην ίδια δεκαετία. Και όσον αφορά την πασίγνωστη Αρχαία Πέλλα, η εικόνα που προβάλλεται είναι αποτρεπτική σε όλον τον πλανήτη και προσβλητική για τους δημότες. Οι ξένοι τουρίστες έχουν αρχίσει ήδη να μας χαρακτηρίζουν αφιλόξενους, και αυτό αντανακλάται στην παρούσα διοίκηση του δήμου και στην ανεπάρκεια της να διαχειριστεί την ιστορία που μας άφησε κληρονομιά ο Μέγας Αλέξανδρος.
Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου, 2023